- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η Π. Πέρκα για την «απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ» (video)

Τοποθέτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, 21.11.2019, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ»

 

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης της κας Πέρκα είναι τα εξής:

Η κα Πέρκα, ως Βουλευτής Φλώρινας, εστίασε στο θέμα της απολιγνιτοποίησης.  Ειδικότερα, η κα Πέρκα ανέφερε ότι η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και κυρίως η Φλώρινα και η Κοζάνη στήριξαν το μεγαλύτερο εκβιομηχανιστικό εγχείρημα που έγινε ποτέ στη χώρα, το μεγαλύτερο λιγνιτικό Κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ συγχρόνως είχαν να διαχειριστούν επιπτώσεις από την λιγνιτική αυτή δραστηριότητα στο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον. Το ότι τόσα χρόνια έγινε μονοκαλλιέργεια, και  ότι δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, είναι διαχρονικά ευθύνη των δύο Κομμάτων (ΝΔ –ΠΑΣΟΚ) που κυβέρνησαν για πολλά χρόνια τη χώρα.

Στη συνέχεια η κα Πέρκα δήλωσε ότι «ερχόμαστε λοιπόν στο σήμερα, σε μια νέα εποχή, στην οποία πρέπει να ξέρουμε τα λάθη που έχουν γίνει και πως δεν θα ξαναγυρίσουμε σε αυτά». Στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου της Κυβέρνησης, η κα Πέρκα και άλλοι πέντε (5) Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησαν ερώτηση στην Βουλή με θέμα: «το σχεδιασμό και τους πόρους για τη Δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών» και η απάντηση της Κυβέρνησης δεν ήταν ικανοποιητική. Πρέπει να γίνουν άμεσα, γρήγορα βήματα. Δεν εντέλλεται η απολιγνιτοποίηση αν δεν έχει εξασφαλιστεί άλλο παραγωγικό μοντέλο. Η κα Πέρκα ανέφερε επίσης την τροπολογία που κατατέθηκε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο με θέμα «Ένταξη των περιοχών της χώρας των οποίων η οικονομική δραστηριότητα πρόκειται να πληγεί άμεσα από την απολιγνιτοποίηση σε νέο ειδικό καθεστώς του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016». Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην τεχνική βοήθεια για το θέμα της ομαλής και δίκαιης μετάβασης  στην μεταλιγνιτική εποχή που είχε ζητήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την SRSS – το αρμόδιο όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και από την Παγκόσμια Τράπεζα, με σχετική μελέτη επί του θέματος.

Η κα Πέρκα πρόσθεσε ότι για το θέμα της δίκαιης μετάβασης, ακόμα και η WWF,  που είναι δηλαδή μια καθαρά περιβαλλοντική οργάνωση, λέει ναι στην απολιγνητοποίηση, αλλά με σχέδιο, με οργάνωση, όχι ασύντακτα και άμεσα. Η κα Πέρκα, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της επί του θέματος της απολογινητοποίησης, με την ερώτηση «τι θα γίνει όλος αυτός ο κόσμος και τι θα γίνει με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας».

Στη συνέχεια η κα Πέρκα αναφέρθηκε:

Η κα Πέρκα επικρότησε το άρθρο 37, που θα επιτρέψει στον κάθετο άξονα Φλώρινα – Πτολεμαΐδα, που είναι κομμάτι των διευρωπαϊκών δικτύων, να εκτελεστεί, γιατί η νέα περιφερειακή αρχή ενέκρινε άλλο έργο αντί αυτού.

Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της, απαντώντας σε σχόλιο του κ. Οικονόμου, υφυπουργού περιβάλλοντος και Ενέργειας όσον αφορά την επένδυση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά και ειδικότερα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έφερε η Κυβέρνηση της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ παραχώρησε για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα τους κοινόχρηστους και κοινωφελής χώρους στην LamdaDevelopment. Η κα Πέρκα τόνισε ότι ο ν.4549/2018, επιτρέπειτην τμηματική παράδοση των κοινόχρηστων χώρωνστον φορέα διαχείρισης κοινόχρηστων του Ελληνικού, εννοώντας ότι κάθε κομμάτι των κοινόχρηστων που θα ήταν έτοιμο, θα μπορούσε να αποδοθεί ως κοινόχρηστος χώρος στον φορέα, για να γίνεται η χρήση του από τους πολίτες. Ο πρώτος νόμος του Ελληνικού, ο ν. 4062/2012, αυτός ο απαράδεκτος νόμος, ανέφερε ότι «τα κοινόχρηστα δίνονται σε κοινή χρήση με την έκδοση της ΚΥΑ ζωνών πολεοδόμησης. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την ΠΝΠ και την παρέμβαση και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κατά την κύρωση της ΠΝΠ, με τροπολογία βουλευτών, διορθώθηκε το λάθος.