- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ο Κώστας Σέλτσας για την αναστολή έναρξης λειτουργίας των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων

Η απόφαση της Υπουργού Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην αναστολή της έναρξης λειτουργίας 38 τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό πλήγμα προς τον δημόσιο χαρακτήρα των ελληνικών πανεπιστημίων. Η υποκριτική αιτιολόγηση ότι τα τμήματα που ιδρύθηκαν κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στερούνται βιωσιμότητας και έγιναν χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, υποκρύπτει την συστηματική προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης να ακυρώσει τις θετικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να διαμορφώσει το έδαφος για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Ειδικά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αναστέλλεται η λειτουργία 6 νεοϊδρυθέντων τμημάτων, μεταξύ αυτών το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής και το Τμήμα Κινηματογράφου που έχουν έδρα στη Φλώρινα. Όσοι ζήσαμε εκ των έσω τις πολύμηνες ζυμώσεις και διαπραγματεύσεις για τον νόμο της συνέργειας του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, θυμόμαστε τις συστηματικές προσπάθειες όσων αγαπούν την περιοχή μας και το Πανεπιστήμιό της να ενισχυθούν οι υφιστάμενες δομές και να καταφέρουμε να ιδρύσουμε νέα τμήματα στη Φλώρινα. Αυτό ήταν εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη της περιοχής μας ιδιαίτερα μετά το καταστροφικό σχέδιο «Αθηνά».

Καταφέραμε, λοιπόν, τότε να ιδρυθεί το Τμήμα Ψυχολογίας (με άμεση λειτουργία), το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής και το Τμήμα Κινηματογράφου. Ειδικά για το τελευταίο φέραμε τροπολογία στη Βουλή αιτιολογώντας πλήρως την ανάγκη ίδρυσής του στην Φλώρινα. Η Φλώρινα το δικαιούνταν και το πέτυχε.

Η σημερινή κυβέρνηση, όμως, έχει διαφορετική άποψη για το τι αξίζουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια και ειδικά η Φλώρινα. Η αναστολή της έναρξης λειτουργίας των δύο τμημάτων είναι καταστροφική για το Πανεπιστήμιό μας και την περιοχή μας. Τώρα όμως πρέπει, ως τοπική κοινωνία, να δείξουμε τα δημοκρατικά αντανακλαστικά μας και να αντιδράσουμε σε αυτούς τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Πρέπει να αντιδράσουν και όλοι οι νέοι θεσμικοί παράγοντες του τόπου. Κανείς δεν δικαιολογείται να κωφεύει απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να σώσουμε ό, τι σώζεται.

Κώστας Σέλτσας
πρ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Φλώρινας