- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Στο πλευρό των φοιτητών τιμώντας την εξέγερση του Νοέμβρη

Η Τ.Ε. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Φλώρινας καλεί τον κόσμο της πόλης να τιμήσει την εξέγερση της 17ης Νοέμβρη στο πλευρό των αγωνιζόμενων φοιτητών. Οι αγώνες τους για την απαράδεκτη κατάσταση στη φοιτητική μέριμνα το προηγούμενο διάστημα, αποτέλεσαν αγωνιστική «ανάσα» για την τοπική πολιτική ζωή. Το κάλεσμά τους για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου δίνει αγωνιστική διέξοδο σε όποιον θέλει να τιμήσει και ΟΧΙ να κηδέψει τα όνειρα μιας Ελλάδας με Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία για το λαό της, φάρο Ειρήνης και φιλίας των λαών με «Έξω αι ΗΠΑ» και «Έξω το ΝΑΤΟ».

Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου έρχεται να μας θυμίσει πως τίποτα ΔΕΝ μπορεί να θεωρείται δεδομένο, πως ο καθημερινός αγώνας και η στάση ζωής κάθε ανθρώπου που θέλει να συνεχίσει  λέγεται άνθρωπος, είναι αυτή που θα διασφαλίσει τα πλέον στοιχειώδη.

Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου θα γιορταστεί την ώρα που ένα ωμό πραξικόπημα εξελίσσεται εναντίον του Βολιβιανού λαού, την ώρα που η κλαγγή των όπλων ακούγεται ξανά σε Παλαιστίνη και Συρία, την ώρα που τα σύννεφα του πολέμου έχουν πυκνώσει επικίνδυνα στην ευρύτερη περιοχή.

Η πορεία όσων πήγαν κόντρα στο ρεύμα με τον καιρό να’ ναι κόντρα, δείχνει τα σημερινά μας καθήκοντα απέναντι στην παγκόσμια άνοδο της ακροδεξιάς ρητορείας, στο ρατσιστικό αίσχος, το εθνικιστικό μίσος, τις εκδηλώσεις αγριανθρωπισμού απέναντι στης γης τους κολασμένους.

Αν το πολυτεχνείο έχει σφραγίσει ανεξίτηλα το θυμικό του ελληνικού λαού είναι γιατί κατάφερε να συνδεθεί με τα όνειρα για μια διαφορετική Ελλάδα, με το λαό αφέντη στον τόπο του. Είναι γιατί ακριβώς συνέχισε εκείνη την κόκκινη κλωστή που πέρασε από τις αγροτικές εξεγέρσεις και το Κιλελέρ, στη Θεσσαλονίκη του ’36, στην ΕΑΜική έκσταση, τον θρυλικό ΔΣΕ, τη στάση των κομμουνιστών στις φυλακές και τα εκτελεστικά αποσπάσματα, το Λαμπράκη και τα Ιουλιανά.

Το πολυτεχνείο καταγράφεται ως η κορυφαία πράξη του αντιδικτατορικού αγώνα, μια αιματηρή σύγκρουση με μια σιδερόφρακτη εξουσία, όπου οι άοπλοι κατάφεραν να νικήσουν ηθικά και πολιτικά τα τανκς και την εξουσία τους. Είναι αυτές οι στιγμές που ο ιστορικός χρόνος ρηγματώνει και τα απλά αιτήματα για Ψωμί και Ελευθερία δείχνουν το δρόμο για μια διαφορετική οργάνωση της ελληνικής κοινωνίας.

Αν κάτι έχουμε να κρατήσουμε σήμερα, την εποχή της διάψευσης της ελπίδας και των μεγάλων αφηγήσεων, την εποχή της ιδεολογικής αντεπίθεσης του νεοφιλελευθερισμού και της ωμής καταστολής κάθε αγωνιστικού σκιρτήματος είναι πως μέσα σε αυτές τις συνθήκες ωριμάζει και θα ωριμάσει μια νέα φουρνιά αγωνιστών, ένα νέο υπόγειο ρεύμα αμφισβήτησης, ικανό να φέρει τα πάνω κάτω. Ο τυφλοπόντικας της ιστορίας δεν έπαψε να γυρίζει, τα νιάτα μας το ξαναδίδαξαν στα σκαλιά της ΑΣΟΕΕ.

«Οι εξεγέρσεις ΔΕΝ μπαίνουν σε μουσεία – εμπρός για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία»

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 

ΣΤΙΣ 18.00 ΣΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ

Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ