- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Είναι τελικά το γάλα «κακό» για τον ενήλικα άνθρωπο;

Γράφει ο Θωμάς Λ. Παλικρούσης*

 

Η ζωή των περισσοτέρων όντων ξεκινάει με το γάλα.

Η απαρχή της ιστορίας του γάλακτος χάνεται στους αιώνες. Γάλα διαφορετικών μηρυκαστικών χρησιμοποιείται στη διατροφή του ανθρώπου είτε ως έχει είτε ως ζυμούμενο γαλακτοκομικό προϊόν από την αρχαιότητα, με πλήθος αναφορών και στην ορθόδοξη πίστη, προσομοιάζοντας στη βίβλο τη Γη της Επαγγελίας ως την γη την οποία ρέει μέλι και γάλα.

H σπουδαιότητα του γάλακτος γίνεται αντιληπτή αν αναλογιστούμε πως η ίδια η φύση φρόντισε ο οργανισμός των θηλαστικών και πιο συγκεκριμένα η μητέρα, να παράγει το γάλα ως την πρώτη και τέλεια τροφή που είναι αναγκαία για την εξασφάλιση της σωστής και ταχείας ανάπτυξης του βρέφους, αποτελώντας θεμέλιο ζωής.

Προσφέρει εκτός από την απαιτούμενη ενέργεια και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε πολύ καλή αναλογία και εύπεπτη μορφή, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί από το ανώριμο και υπό ανάπτυξη πεπτικό σύστημα του νεογνού.

Η αξία του γάλακτος!!

Εξαιτίας του διατροφικού πλούτου, το γάλα εξακολουθεί να αποτελεί δικαιολογημένα μέρος της καθημερινής διατροφής του ανθρώπου είτε με τη μορφή γάλακτος είτε γαλακτοκομικών προϊόντων για όλη τη διάρκεια της ζωής του, προσφέροντας εύπεπτες πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες, όπως η λιποδιαλυτή βιταμίνη D και βασικά μέταλλα, όπως το ασβέστιο, αποτελώντας σύμφωνα με τους Εθνικούς Διατροφικούς Οδηγούς μια από τις πλουσιότερες πηγές ασβεστίου για τον οργανισμό, συνεισφέροντας έως και στο 70% του προσλαμβανόμενου ασβεστίου στον Δυτικό κόσμο.

Αναντικατάστατο τρόφιμο για όλες τις ηλικιακές ομάδες, βρέφη, παιδιά, ενήλικες άνδρες και γυναίκες, γυναίκες κατά την περίοδο κύησης και γαλουχίας αλλά και ηλικιωμένους · ακόμη και για πολλούς ανθρώπους με διάφορα παθολογικά αίτια, καταλαμβάνοντας το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών μια θέση στην λίστα των «Superfoods διαβητικών» (diabetes superfoods) της Αμερικάνικης Διαβητολογικής Εταιρίας (ADA).

Συγκεχυμένες καθημερινές πληροφορίες !!

Στη σημερινή εποχή, την εποχή της γνώσης και υπερπληροφόρησης με ταυτόχρονη έλλειψη κριτικής σκέψης, υπάρχει πλήθος αντιπαραθέσεων στο κατά πόσο η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι αναγκαία και στην ενήλικη ζωή, επικαλούμενοι μάλιστα διάφοροι «ειδήμονες» το γεγονός ότι κανένα ζώο δεν πίνει γάλα από άλλο είδος, εκτός από το δικό του μετά την περίοδο του θηλασμού.

Παρά τις αντιπαραθέσεις αυτές, επιστημονικές επιδημιολογικές μελέτες επιβεβαιώνουν τη θρεπτική σημασία του γάλακτος στην ανθρώπινη διατροφή, με αναφορές για πιθανή προληπτική δράση κατά πολλών χρόνιων παθήσεων όπως τα Καρδιαγγειακά, κάποιες μορφές Καρκίνου, την Παχυσαρκία και τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ αποτελώντας μάλιστα και λειτουργικό τρόφιμο.

Σύμφωνα με τους Εθνικούς Διατροφικούς Οδηγούς, λογική (μέτρια) κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων σχετίζεται με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία και πιο συγκεκριμένα στη μειωμένη επίπτωση Καρδιαγγειακών, στην πρόληψη Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ, στην πρόληψη της Υπέρτασης (αφορά αποκλειστικά γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά και αλάτι) και γενικά στην μείωση της Θνησιμότητας από κάθε αιτία · σημειώνοντας πως ανά 200 mL αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης γάλακτος, μειώνεται η θνησιμότητα από κάθε αιτία κατά 1%.

Συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης γαλακτοκομικών!!

Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί προτείνουν την κατανάλωση δυο (2) μερίδων γαλακτοκομικών κάθε ημέρα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) επιπλέον μια (1) μερίδα, δηλαδή σύνολο τρεις (3), με την μια (1) μερίδα να αντιστοιχεί σε μια (1) κούπα των 240 mL γάλα, γιαούρτη, κρέμα ή ρυζόγαλο και 30-45 g σκληρό τυρί, συνιστώντας γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών.

 

* Τεχνολόγος Τροφίμων & Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ΜSc Χημεία Τροφίμων, ΜSc Διασφάλιση Ποιότητας, MSc Διαχείριση Ποιότητας
Αρχ. Παπαθανασίου 11, 53100, Φλώρινα, Ελλάδα
Τηλ.: (+30) 23850 26811, Κιν.: (+30) 6934245988
Web: http://Nutricoach.gr