- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ο Γιάννης Αντωνιάδης για θέματα της επικαιρότητας (video)

Συνέντευξη Τύπου για τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, όπως ο κάθετος άξονας Φλώρινας – Αμυνταίου – Πτολεμαΐδας και το Κλειστό Αθλητικό Κέντρο (γυμναστήριο) Φιλώτα, παραχώρησε ο βουλευτής Φλώρινας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Αντωνιάδης.

Καλό μεσημέρι. Χρόνια πολλά σε όσους και όσες εορτάζουν όλες αυτές τις μέρες και τις επόμενες. Καλές γιορτές σε όλους τους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσες, αν και για τις Άγιες εκείνες μέρες θα βρεθούμε για να απευθύνουμε και επισήμως τις ευχές.

Σας κάλεσα για 2- 3 θέματα, τα οποία θεωρώ ότι είναι αρκετά σημαντικά και βέβαια τηρώντας την υπόσχεση την οποία έδωσα στο Φλωρινιώτικο λαό, ότι για οτιδήποτε γίνεται και όποια εξέλιξη έχουμε για τα μείζοντα θέματα, για τα δίκαια του νομού θα ενημερώνεται.

Την προηγούμενη Τετάρτη τελικά με ονομαστική ψηφοφορία μέσα από το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της ενέργειας στο άρθρο 37 επιτέλους εγκρίθηκε η διέλευση του υπό μελέτη οδικού άξονα Αμμοχώρι- Ξινό Νερό. Επιτέλους μπορεί πλέον απρόσκοπτα η εταιρεία Εγνατία να συνεχίσει τη μελέτη, η οποία έχει καθυστερήσει περίπου 8 μήνες από την ανεξήγητη και επίμονη άρνηση του πρώην υπουργού του κ. Σταθάκη να μην επιτρέψει τη διέλευση αυτού του οδικού άξονα μέσα από το ανενεργό ορυχείο της Βεύης κάτι που θα μας κόστιζε και σε χρήμα και σε χρόνο. Αυτή τη στιγμή λοιπόν πέρασε την Τετάρτη. Τις επόμενες μέρες ενημέρωσα διεξοδικά τον πρόεδρο της Εγνατίας τον κ. Κωνσταντόπουλο, τον διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Κουτσούκο, τον προϊστάμενο μελετών της Εγνατίας, μέλη του γραφείου μελετών μέχρι και τον υπεύθυνο της ιδιωτικής εταιρείας στην οποία ανετέθη από την Εγνατία για να τους πω ότι συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς την μελέτη για να προλάβουμε μέχρι τον Ιούνιο να την έχουμε ολοκληρώσει και να ακολουθήσουμε το συμπεφωνημένο πρόγραμμα, το οποίο λέει ότι το κομμάτι Αμμοχώρι- Ξινό Νερό μέχρι τέλη του 2023 να έχει δημοπρατηθεί, να έχει ξεκινήσει η κατασκευή του και να έχουμε απορροφήσει 15 εκ. ευρώ για να μπορέσει να γίνει έργο γέφυρα και στο 6ο ΕΣΠΑ. Τέλη του 2023 λήγει το 5ο ΕΣΠΑ για να μπορέσει λοιπόν να γίνει έργο γέφυρα. Το παρακολουθούμε, είναι ένα έργο μείζονος σημασίας και για τη Φλώρινα και για το Αμύνταιο, είναι ένα προσωπικό στοίχημα και ανά τακτά διαστήματα θα συζητάμε μέσω υμών θα ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας.

Επίσης ένα άλλο θετικό νέο είναι το θέμα του Αθλητικού Κέντρου του Φιλώτα. Προ ενός μηνός με τον δήμαρχο τον κ. Μπιτάκη είχαμε επισκεφτεί τον Λευτέρη Αυγενάκη, τον υφυπουργό Αθλητισμού. Τον ενημερώσαμε ότι πρόκειται για ένα ημιτελές αθλητικό κέντρο, το οποίο επί 9 χρόνια περίπου στέκει εκεί και σε λίγο θα αρχίσει να γκρεμίζεται και πλέον θα πληρώσουμε και χρήματα για να το κατεδαφίσουμε. Κατάλαβε το δίκαιο του αιτήματος, το ενέταξε στο πρόγραμμά του πλην όμως δεν είχε λεφτά. Τα λεφτά τα είχε ο υπουργός ο κ. Λιβάνιος Θόδωρος. Επικοινώνησα τηλεφωνικώς με τον κ. Λιβάνιο στον οποίο είπα ότι θα βρεθώ μαζί του μόνο εφόσον καταφέρει να βρει τα λεφτά, γιατί ξέρετε ότι είμαστε στο τέλος του 5ου ΣΕΣ και τα περισσότερα χρήματα έχουν κατανεμηθεί. Δεσμεύτηκε, γιατί είναι και προσωπικός φίλος (έχουμε μια γνωριμία πάρα πολλών ετών), να βρει από κομμάτια άλλων έργων, λίγο από το ένα, λίγο από το άλλο για να συγκεντρώσει το 1εκ. και πλέον το οποίο θα χρειαστεί. Κάποια στιγμή την προηγούμενη βδομάδα είχαμε τη συνάντηση (έστειλα σχετικό δελτίο τύπου) και μου ανακοίνωσε ότι τα χρήματα βρέθηκαν. Άρα δεν υπάρχει τίποτα, έχω ενημερώσει και τον δήμαρχο Αμυνταίου, που να μας εμποδίζει. Εφόσον 31 Δεκεμβρίου έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τις συμπληρωματικές εργασίες, θα δημοπρατηθεί και το Αμύνταιο και ο Φιλώτας θα έχει ολοκληρωμένο το αθλητικό του κέντρο.

Επίσης εδώ και 2-3 μήνες καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες να δοθούν αποζημιώσεις στους ροδακινοπαραγωγούς και στους κτηνοτρόφους. Τελικά μετά από πιέσεις και δικές μου και άλλων συναδέλφων θα δοθούν αποζημιώσεις για τα επιτραπέζια ροδάκινα. Εμείς ζητάμε κατ’ εξαίρεση να δοθούν και για τα βιομηχανικά, τα συμπύρηνα, τα πρώιμα. Δεν είναι μεγάλο το ποσό, ελπίζουμε να τα καταφέρουμε και βεβαίως θα δοθούν σίγουρα και στους κτηνοτρόφους, στους οποίους είχε δοθεί και τον Δεκέμβριο του 2018 5€ ανά κεφαλή θα δοθεί όμως και τώρα από το de minimis από τα 43 εκ. ένα μικρό ποσό. Είναι λοιπόν και αυτό ένα ευχάριστο γεγονός για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους. Ευελπιστούμε και πιέζουμε για να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα.

Είχε προγραμματιστεί 2 φορές μία σύσκεψη των βουλευτών της ΝΔ Δυτ. Μακεδονίας των 4 νομών, γιατί ακούμε πάρα πολλά παράπονα και στα προηγούμενα χρόνια και τώρα από τους κατοίκους των χωριών, που είναι αυτοί οι οποίοι προμηθεύονται τα ξύλα, ότι καθυστερούν ακόμα και τώρα αρχές Δεκεμβρίου υπάρχουν ξύλα στα βουνά, δεν μπόρεσαν οι κάτοικοι να τα προμηθευτούν εγκαίρως. Το ένα λοιπόν είναι ότι δεν τα προμηθεύονται εγκαίρως και το δεύτερο είναι ότι προμηθεύονται λίγα χωρικά. Εξήγησα ότι και γι’ αυτήν τη χρονιά, όλα αυτά είναι προαποφασισμένα από την προηγούμενη κυβέρνηση και ο προϋπολογισμός και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ξεκινήσαμε μία σύσκεψη με τον κ. Μιχελάκη και με όλους τους βουλευτές και προσκεκλημένους τους δημάρχους και την περιφέρεια, δεν μπόρεσε να γίνει δυο φορές λόγω των υποχρεώσεων τη μια φορά του κ. Μιχελάκη και την άλλη φορά των βουλευτών. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο μήνα θα γίνει και θα εξετάσουμε αυτά τα προβλήματα, θα κλειστεί το ανάλογο ραντεβού με τους βουλευτές και με τα αρμόδια υπουργεία, ούτως ώστε εγκαίρως οι κάτοικοι των χωριών να παίρνουν τα ξύλα και ει δυνατόν να διπλασιαστεί το κονδύλιο για να παίρνουν και τα διπλάσια χωρικά.

Προτελευταίο, έχει ανακοινωθεί ήδη νομίζω στον τύπο, 3 είναι οι κατηγορίες, οι οποίες θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 700- 1.000€. Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι πολύτεκνοι με περιορισμό του εισοδήματός τους και οι οικογένειες που έχουν κάποιο άτομο με αναπηρία.

Προ 2 εβδομάδων είχαμε συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο καθορίζει τις επόμενες τουλάχιστον 2 δεκαετίες την πορεία του τόπου. Θέλω να σας πω ότι υπήρχαν πάρα πολλά σημαντικά νέα στοιχεία, παρότι δεν πέρασαν όλα όσα θα θέλαμε. Μιλάω για την ιδιωτικοποίηση, για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την δυνατότητα της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, αυτό δεν μπόρεσε να περάσει, αλλά πέρασε η ψήφος των αποδήμων, πέρασε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και άλλα τέτοια θετικά, τα οποία γνωρίζετε.

Θέλω όμως να αναφερθώ σε δύο δικές μου προτάσεις, οι οποίες δεν πέρασαν, αλλά έχουν καταγραφεί και αφορούν βασικά την περιφέρεια, όλους τους νομούς της περιφέρειας πλην των δύο κέντρων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Το ένα θέμα το οποίο κατέθεσα ήταν το θέμα των ισοδύναμων περιφερειών, γιατί αυτό είναι πραγματική εμβάθυνση της δημοκρατίας και τους ανέφερα ότι σε κράτη προοδευμένα και δημοκρατικά, όπως η Γαλλία, η Αγγλία, υπάρχουν οι μονοεδρικές περιφέρειες, στη Γαλλία νομίζω είναι 577 ή 578 ισοδύναμες μονοεδρικές, περίπου 100.000 ψηφοφόρων η κάθε περιφέρεια, όπου πολίτες και υποψήφιοι σε όλη τη Γαλλία έχουν τα ίδια δικαιώματα. Είτε είναι από τη Φλώρινα, είτε από το Καστελόριζο, είτε από την Αθήνα , είτε από την Κρήτη οφείλει το Σύνταγμά μας και αυτό λέει μέσα στο άρθρο 4, είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο και ότι προσφέρει στους πολίτες ίσες ευκαιρίες και ίδιες προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι πρέπει να αντιστοιχεί ίδιος αριθμός ψηφοφόρων σε ίδιες, ισοδύναμες περιφέρειες. Γιατί όταν στο Περιστέρι ένας υποψήφιος παίρνει 80.000 ψήφους , μέσα στις 80.000 ο ψηφοφόρος δεν έχει τις ίδιες ευκαιρίες, όπως έχει ο Φλωρινιώτης να δει τον βουλευτή του. Άρα οι ψηφοφόροι εκείνοι αδικούνται και επίσης οι υποψήφιοι της περιφέρειας αδικούνται σε σχέση με τους υποψήφιους των κέντρων. Αυτό είναι πραγματική εμβάθυνση της δημοκρατίας, βάθεμα της δημοκρατίας και πραγματική δημοκρατία. Ένα δεύτερο ήταν το θέμα της θεσμοθέτησης κάποιων λειτουργιών μέσα στα κόμματα, συνταγματικής κατοχύρωσης αυτών. Είδαμε στην εποχή της κρίσης να φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια νέα κόμματα, τα οποία είναι εν δυνάμει κυβερνήτες ή συγκυβερνήτες και κάνει ό,τι θέλει κατά κύριο λόγο ο πρόεδρος και μιλάω για τα μικρά κόμματα, γιατί στα μεγάλα λίγο πολύ έχουν θεσμοθετηθεί και από μόνοι τους. Δεν μπορεί λοιπόν το Σύνταγμα το οποίο προβλέπει την επιδότηση και την επιχορήγηση αυτών των κομμάτων, να μην προβλέπει και κάποιο μίνιμουμ              διαδικασίας για να μην γίνονται αυθαιρεσίες. Και ένα τελευταίο, το οποίο είναι επίσης πολύ σημαντικό και το συζητάμε εδώ και δεκαετίες είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κέντρο στην περιφέρεια. Αυτά τα τρία για μένα προσωπικά είναι θέματα πραγματικής δημοκρατίας. Αν δεν υπάρχουν αυτά τα τρία ουσιαστικά σε πολύ μεγάλο βαθμό υπονομεύεται και η λειτουργία της δημοκρατίας και η ίση μεταχείριση των πολιτών απέναντι στην εξουσία. Σε αυτό το σημείο σταματώ, τα κατέθεσα , το θεώρησα υποχρέωσή μου απέναντι στον ελληνικό λαό και στην περιφέρεια, η οποία βασανίζεται από ένα ισχυρότατο κέντρο, το οποίο μαζεύει και τις εξουσίες και τα χρήματα και τους πόρους. Έχουν κατατεθεί, βεβαίως δεν μπόρεσαν να περάσουν. Ευελπιστούμε σε κάποια άλλη στιγμή. Η δημοκρατία αυτά έχει, θέλει τον χρόνο της για να ωριμάσουν αυτές οι προτάσεις και βεβαίως να τις ενστερνιστούν όλο και περισσότεροι βουλευτές και άλλοι παράγοντες του πολιτικού βίου για να μπορέσουν κάποια στιγμή να γίνουν πράξη.