- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Συμμετοχή της Β’ τάξης του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου στο βιωματικό εργαστήριο παιδικής βιβλιοδεσίας του «Βιβλιολογείου»

Τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ τάξης του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας, συνοδεία της δασκάλας τους, επισκέφτηκαν το «Εργαστήριο Αγωγής για το Βιβλίο – Βιβλιολογείον» της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας.

Η κυρία Έφη Παπαγεωργίου, υπεύθυνη του Εργαστηρίου, με την ενδιαφέρουσα παρουσίασή της συνεπήρε για ένα δίωρο τα παιδιά, τα οποία όχι μόνο ξεναγήθηκαν στον χώρο, αλλά ταξίδεψαν και στον χρόνο, γνωρίζοντας την τέχνη της βιβλιοδεσίας μέσα από ένα βιωματικό εργαστήριο παιδικής βιβλιοδεσίας. Η κ. Έφη, με απαράμιλλο επαγγελματισμό και σπάνιο ακαδημαϊκό ήθος, απέδειξε ότι καταφέρνει να προσαρμόσει τη διδασκαλία της αναλόγως και να εμπνεύσει όχι μόνο τους φοιτητές της, αλλά και μικρά παιδιά, ενώ με χαμόγελο, υπομονή και παιδαγωγικό τακτ τούς εμφύσησε την αγάπη και τον σεβασμό για το Βιβλίο. Συνεπικουρούμενη από άξιες φοιτήτριες, μύησε τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της βιβλιοδεσίας, όχι σε επίπεδο θεωρητικό, αλλά καθοδηγώντας τα να δημιουργήσουν βήμα-βήμα το δικό τους μοναδικό χειροποίητο βιβλίο. Τα παιδιά γνώρισαν τα υλικά και τα εργαλεία της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας, έμαθαν πώς δένονται δημιουργικά οι σελίδες των βιβλίων και πώς φιλοτεχνούνται τα καλύμματά τους, εξοικειώθηκαν με τη σχετική ορολογία (ράχη, κλωστορραφή, κάλυμμα, κατάστρωμα κ.λπ.), αλλά, παράλληλα, συνειδητοποίησαν ότι η τέχνη της βιβλιοδεσίας απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση και προσοχή, όπως και αγάπη κι υπομονή. Φεύγοντας πήραν μαζί τους το ξεχωριστό δημιούργημά τους και, ως ενθύμιο, όμορφους σελιδοδείκτες τυπωμένους στο παραδοσιακό τυπογραφείο του Βιβλιολογείου.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κ. Έφη Παπαγεωργίου, καθώς και τις φοιτήτριες Φωτεινή Γλάβα, Μαρία Δουδούνη, Κωνσταντίνα Καρρά, Αικατερίνη Παϊσίου, Μαίρη Τσιώλη και Ελευθερία-Ιωάννα Φλώκα, για τη μοναδική εμπειρία που μας προσέφεραν.

 

Ο Δ/ντης
Σεχίδης Κων/νος