- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ανέτοιμο παρών…

Του Τάσου Βακφάρη

 

Πλαγιάζεις και ξυπνάς αμέριμνος και ανίδεος για το πως μπορεί να επηρεαστεί το άμεσο μέλλον από τα καθημερινά γεγονότα που συμβαίνουν στο γείτονα, στη διπλανή πόλη, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και γενικότερα στην υδάτινη αυτή σφαίρα που κατοικείς.

Ακούς, ακούς, ακούς και γεμίζεις το μυαλό με δυσάρεστες κατά το πλείστον πληροφορίες που σε υπνωτίζουν, σε καταστέλλουν σε μια νάρκωση η οποία σε κρατά ανήμπορο να αντιδράσεις και με ποιόν να τα βάλεις άλλωστε, με τον άνθρωπο;

Ο στρουθοκαμηλισμός ίσως να είναι μια βολική λύση για τον καθένα ξεχωριστά εκτός από τους χιλιάδες ανθρώπους – που αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή κατά την οποία ξαναγράφεται η ιστορία για τις επόμενες γενεές – που έχουν αλλάξει δραματικά την καθημερινότητα τους και την ζωή τους με τον πιο βίαιο τρόπο. Δεν θα τους αποκαλέσεις πρόσφυγες δεν ξέρεις αν θεωρητικά ονομάζονται έτσι αφού δεν ήταν η Ελλάδα η πρώτη χώρα εγκατάστασης τους και ζήτησης ασύλου για τους περισσότερους. Δεν μπορείς να τους αποκαλέσεις ούτε ξένους ούτε παρείσακτους ούτε ενοχλητικούς αφού είναι όλοι τους άνθρωποι που προτίμησαν τη ζωή από το θάνατο και το πληρώνουν αυτό κάθε μέρα ακριβά. Το μόνο σίγουρο είναι ο,τι ηθελημένα και αστραπιαία επέλεξαν να αντιμετωπίσουν τη θάλασσα με ότι αυτό συνεπάγεται. Άνισα βέβαια ε;

Πώς να νικήσεις τα κύματα με ένα πλαστικό φουσκωτό πορτοκαλί σωσίβιο;

Δεν ξέρεις αν είναι υποκινούμενη ή σκόπιμη η μετακίνηση τέτοιου πλήθους και όγκου με τελείως διαφορετική κουλτούρα, με άλλα ήθη και έθιμά και με έναν τρόπο αντιμετώπισης της ζωής τους λίγο πιο μεσαιωνικό για τα εξελιγμένα πρότυπα του σύγχρονου δυτικού κόσμου -φυσικά όπως συμβαίνει σε όλες τις φυλές υπάρχουν καλοί κακοί και ουδέτεροι με όλες τις κοινωνικές διαστρωματώσεις- θα το δείξει ο χρόνος.

Την αλήθεια την μαθαίνεις τετελεσμένα και ενίοτε ποτέ!

Στο δια ταύτα όμως είσαι ανέτοιμος να αντιμετωπίσεις την κατάσταση αυτή. Όλες αυτές οι ζωντανές ψυχές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι θα μείνουν σε μια χώρα με τεράστια οικονομικά προβλήματα δίχως προοπτική για τους ίδιους. Πρέπει να προσαρμοστούν και να εναρμονιστούν σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον και ίσως θα έπρεπε και εσύ να συνειδητοποιήσεις πως δεν μπορείς να αλλάξεις αυτό το συμβάν και να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση του.

Χιλιάδες παιδάκια θα ζητήσουν να μορφωθούν και να αποκτήσουν σχολικές γνώσεις, χιλιάδες άρρωστοι θα ζητήσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εσύ δυστυχώς ή ευτυχώς είσαι αυτός που θα τους τα προσφέρει.

Όμως είσαι ανέτοιμος!

Πολλοί από αυτούς πιθανόν να δημιουργήσουν οικογένεια με εγχώριο πληθυσμό και να δημιουργηθεί ένα νέο μείγμα πολιτισμικής και κοινωνικής φύσης, φυτεύοντας τις δικές τους ρίζες εδώ, κάτι που δεν είναι πρωτόγνωρο για την ανθρωπότητα καθώς επαναλαμβάνεται σε περιόδους μεγάλης κρίσης.

Αυτό που πρέπει να κάνεις εσύ είναι να αφαιρέσεις το στερητικό -α της λέξης.

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με το χαμηλότερο κόστος για όλες τις πλευρές, όσο πιο ανώδυνα δύναται.

Ακόμη είσαι ανέτοιμος και επιβάλλεται να στέκεσαι έτοιμος.

Το αύριο ξημερώνει άγνωστο πολύ!

Καλώς να ορίσει!