- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

«Απόντες» στη γενέθλια γη: εκδήλωση μνήμης στη Φλώρινα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος (video, pics)

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, από ιστορικής άποψης, ήταν η εκδήλωση μνήμης που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Φλώρινας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με τίτλο: «Απόντες» στη γενέθλια γη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν εισηγήσεις και video, ενώ υπήρχε και σχετική έκθεση φωτογραφίας.

Αναλυτικά οι εισηγήσεις:

Η Εβραϊκή κοινότητα της Φλώρινας (…-1970). Κωνσταντίνος Σεχίδης, Υποψήφιος διδάκτωρ, Δ/ντής του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας.

Νόστος – «Ζούσαμε όλοι σαν αδέλφια». Δρ. Παρασκευή Γκόλια, Διευθύντρια του 5ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας «Θ. Κάστανος».

Το ιστορικό χρέος της σύγχρονης εκπαίδευσης είναι να μην επιτρέψει να εκκολαφθεί το αβγό του φιδιού. Εκπαιδευτικός αναστοχασμός με αφορμή το Ολοκαύτωμα. Δρ. Βασιλική Βόντσα, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης.

Παιδαγωγική για την Ειρήνη και την Δημοκρατία. Η περίπτωση του Ολοκαυτώματος. Γιάννης Κασκαμανίδης, Δρ. Παιδαγωγικής, Δάσκαλος.

Να σημειωθεί πως παρέστη ο κ. Σολομών Παρέντε, εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης. Χαιρετισμό απηύθυνε και η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Αναστασία Γκίκα.