- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στο Γυμνάσιο Φιλώτα (video)

«Τόν δέ παιδεύοντα, ο διά ρημάτων μόνον, λλά καί διά πραγμάτων παιδεύειν χρή»,

Ιωάννης Χρυσόστομος (Ε.Π.Ε.14,554).

 

Η διαπαιδαγώγηση των νέων στο έργο των Τριών Ιεραρχών, ο ρόλος των γονέων και δασκάλων στην αγωγή των νέων, η αξιοποίηση της αναλλοίωτης παρακαταθήκης που μας παρέδωσαν οι Τρεις Ιεράρχες ήταν το περιεχόμενο της εκδήλωσης στο Γυμνάσιο Φιλώτα, κατά την παραμονή της εορτής τους, την 29-01-2020, με ένα δίωρο αφιέρωμα από το ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα.

Ξεχώρισε ο «διάλογος» που έγινε ανάμεσα στους μαθητές του σχολείου και στην μαθήτρια του Μουσικού σχολείου Αμυνταίου Ακριτίδου Στέλλα. Οι μαθητές «έδωσαν» την φιλοσοφία και την διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών για τους νέους και η μαθήτρια Ακριτίδου Στέλλα με την κιθάρα της παρουσίασε με όμορφες μελωδίες ελλήνων συνθετών την σκέψη, τις αγωνίες και τις ανάγκες των νέων διαχρονικά. Στο σκηνικό της παρουσίασης υπήρχαν αγιογραφίες των μαθητών με τα πρόσωπα των Μεγάλων Δασκάλων.

Την εκδήλωση επιμελήθηκε η Θεολόγος του σχολείου Μαλτή Ευδοκία – Ευθαλία και τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας πατέρας Θεωνάς, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Αμυνταίου Αντιδήμαρχος Δεμερτζίδης Στυλιανός, μέλη του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Γονείς, οι Καθηγητές και ο Διευθυντής του σχολείου.

Εδέσματα, πίτες και γλυκά, ετοίμασαν οι μαθητές με τους γονείς τους «κλείνοντας» την όμορφη αναφορά και απόδοση τιμής στους προστάτες των Γραμμάτων και των Σχολείων μας.