- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Πέτη Πέρκα στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων (video)

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών Π. Πέρκα, ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων, την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020.

Αρχικά τοποθετήθηκε για τις κατηγορίες περί αφωνίας για τις καταλήψεις, σημειώνοντας: « ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και γενικώς η κυβέρνηση, κάθε φορά που υπάρχει ένα μείζον εθνικό θέμα ή ένα μείζον θέμα της οικονομίας, επικαλείται το νόμο και την τάξη παρά τις αστοχίες που έχουν γίνει και σε αυτό το επίπεδο για να στρέψει την ατζέντα ». Χαρακτήρισε ως ¨φιάσκο¨ την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αμερική, δηλώνοντας ότι είναι πολύ σοβαρά τα εθνικά θέματα διότι διακυβεύονται τα συμφέροντα της χώρας, καθώς επίσης ισχύει το ίδιο και για τα οικονομικά όπου κάθε μέρα ακούγονται άσχημες ειδήσεις.

Για το ζήτημα της διαμεσολάβησης δήλωσε: «δεν υπάρχει θέμα…ήταν άλλο ένα fakenewsτο οποίο μεταδόθηκε απ’ όλα τα Μ.Μ.Ε. Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι θα πρέπει να κάνει και δεύτερη ανάγνωση στις ανακοινώσεις. Θα σας υπενθυμίσω ότι στην επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου, έλειπε η φράση της στήριξης του κ. Μητσοτάκη για την δολοφονία του Σουλειμανί. Πολύ σοβαρό θέμα». Σε αυτό το σημείο, ξεκαθάρισε πως η ψευδής είδηση περί διαμεσολάβησης ήταν επικοινωνιακό τρικ προκειμένου να πέσουν οι τόνοι σε σχέση με την αποτυχία της συνάντησης Μητσοτάκη – Τράμπ.

Σχετικά, με τις δηλώσεις του ΠτΔ κ. Παυλόπουλου και τις δηλώσεις του από το Βελβεντό Κοζάνης και αν ο ΣΥΡΙΖΑ τον στηρίζει, παρατήρησε: « Βεβαίως. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν είναι σίγουρος πως θα συνεχίσει την θητεία του. Διατηρώ ακόμα μερικές ελπίδες, διότι μια σοφή και σώφρων σκέψη για τον κ. Μητσοτάκη θα ήταν να συνεχίσει ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος έχει αποδείξει πως μπορεί να ενώσει τον ελληνικό λαό και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Περισσότερο από ποτέ σήμερα, νομίζω ότι αυτά τα δύο είναι απαραίτητα. Θα τον προτείνουμε και ελπίζουμε πως ο κ. Μητσοτάκης μετά από όλη αυτή την πασαρέλα ονομάτων…θα επανέλθει στη λογικήκαι θα συζητήσει σοβαρά αυτήν την πρόταση».  Σχετικά με την ονοματολογία, παρατήρησε πως ο θεσμός του ΠτΔ είναι πολύ σοβαρός και πως ήδη με την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση η τιμή του αξιώματος υποδαυλίζεται.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις πρόσφατες εξελίξεις, δήλωσε ότι η γείτονα είναι πολύ νευρική και αυτό το διάστημα ο κ. Ερντογάν δεν είναι προβλέψιμος, όπου σημείωσε: «Εμείς στα εθνικά θέματα πάντα λέμε ότι θέλει ομοψυχία και κοινή στάση, αλλά θα κάνουμε μια εποικοδομητική αντιπολίτευση. Θα πρέπει να παραδεχτούμε έστω εκ των υστέρων ότι είχε μια πολύ καλή εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στις τριμερείς, τετραμερείς συνεργασίες, στη συνεργασία των χωρών του Νότου, στα ενεργειακά θέματα αλλά και με την Τουρκία σχετικά με το προσφυγικό όπου υπήρχε συνεχώς ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και συνεννόηση». Χαρακτήρισε λάθος της κυβέρνησης της ΝΔ, την υποτιθέμενη ισορροπία μεταξύ προσφυγικού και προκλήσεων. «Αυτό δεν είναι σωστό…στα κυριαρχικά δικαιώματα και σε μερικές προκλητικές κινήσεις ορθώνεις ένα ανάστημα και δεν φοβάσαι το άλλο ζήτημα…», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παρατήρησε δε, ότι το προσφυγικό ζήτημα είναι δύσκολο θέμα που χρήζει πίεσης κυρίως στην Ε.Ε. και τους θεσμούς της ώστε να στηριχτούν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Στο επόμενο μέρος της συνέντευξής της, καυτηρίασε την επίσκεψη Μητσοτάκη στις Η.Π.Α. όπου φάνηκε ότι όχι μόνο δεν πήραμε καμία στήριξη για τα εθνικά θέματα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας αλλά ακούσαμε ότι ο κ. Τράμπ είναι φίλος του Ερντογάν. «Αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι είμαστε ¨προβλέψιμος¨ σύμμαχος, που μπορεί να ήταν και λεκτική αστοχία, σημαίνει ότι παραδινόμαστε και δεν διεκδικούμε…πάρτε την συμφωνία, πάρτε και την στήριξη μας για τη δολοφονία Σουλειμανί…» σημείωσε δηκτικά.

Σχετικά με την αναφορά περί Χάγης, δήλωσε ότι είναι πολύ δύσκολα θέματα, που σημασία έχει να τα βρίσκουν οι γείτονες προτού προβούν σε τέτοιου είδους ενέργειες: «Μια και μιλάμε για γείτονες, για άλλη μια φορά θα τω πω γιατί ξέρετε ότι είμαι Βουλευτής Φλώρινας, η Συμφωνία των Πρεσπών αποδεικνύεται σε αυτή τη συγκυρία πόσο επωφελής ήταν για τα εθνικά μας συμφέροντα. Φανταστείτε αυτή τη στιγμή να πετούσε στα βόρεια σύνορά μας η τουρκική πολεμική αεροπορία για να διαφυλάξει το FIRτης Βόρειας Μακεδονίας…». Επιβεβαίωσε ότι χρειάζεται ενεργή εξωτερική πολιτική και να ξαναμπεί μπροστά το ζήτημα της ειρήνης.

Ακόμη, σχετικά με τα ζητήματα που τίθενται για το προσφυγικό, παρατήρησε ότι το χθεσινό γεγονός στους Παξούς αποτελεί ένα τραγικό συμβάν και σχολίασε τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών λέγοντας ότι υπήρξε ένας έντονα διχαστικός λόγος από τη ΝΔ και μία απαράδεκτη καλλιέργεια μισαλλοδοξίας αφού το προηγούμενο διάστημα έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τα σύνορα και έφερε τους πρόσφυγες. Σχολίασε επίσης ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ολιγώρησε σε δραστικές πρωτοβουλίες για ανακούφιση των νησιών και με την ρητορική της προκάλεσε αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες αλλά και παράλληλα έχει αναπτύξει μια κουβέντα για push-ups, κλειστές δομές και επιστροφές που δεν παραπέμπει στο διεθνές δίκαιο. «Κατήργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο στο συμβολικό επίπεδο αλλά και στο επιχειρησιακό. Η κυβέρνηση ολιγώρησε και εξακολουθεί να μην  διαχειρίζεται σωστά το πρόβλημα γιατί μάλλον δεν θέλει ή δεν μπορεί να το κατανοήσει στο βάθος του». σημείωσε αναλυτικά.

Τέλος, στην συζήτηση που αφορά στον εκλογικό νόμο και το κλιμακωτό bonusεδρών δήλωσε: «Διαχρονικά η Αριστερά ήταν υπέρ της απλής αναλογικής. Πολύ απλά λέμε ότι η ψήφος όλων των πολιτών μετράει το ίδιο». Σημείωσε ότι το επιχείρημα περί κυβερνησιμότητας, ειδικότερα μετά την κρίση που βιώσαμε στην οποία μας έφεραν μονοκομματικές κυβερνήσεις, είναι εντελώς έωλο. Δήλωσε ότι επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συναίνεση, οι προγραμματικές δεσμεύσεις, οι συνεργασίες και εκλογικό νόμο με ισοτιμία της ψήφου. «Δεν συμφωνούμε με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, η οποία μας ξαναφέρνει όπως και άλλες δράσεις της κυβέρνησης, ακριβώς στην αρχή της κρίσης…», παρατήρησε σκωπτικά.  Στο κλείσιμο της τηλεοπτικής της παρουσίας, παρατήρησε όλη εκείνη την οικονομική πολιτική που μας παραπέμπει στην έναρξη της κρίσης, που δεν προωθεί τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την καινοτομία ένα νέο παραγωγικό μοντέλο αλλά επαναφέρει το παραγωγικό υπόδειγμα που μας έφερε στην κρίση και δίνει βάση στην εξυπηρέτηση συμφερόντων. Σε ότι αφορά στα θέματα δημοκρατίας και κοινωνίας, δήλωσε ότι επιστρέφουμε στο δόγμα «νόμος και τάξη» και «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», όπου στα ζητήματα παιδείας βλέπουμε να επιβραβεύονται αυτοί που κάνουν την ήσσονα προσπάθεια μέσω της εξίσωσης των πτυχίων των κολλεγίων. «Αυτά δεν είναι καλοί οιωνοί. Είμαστε μια χώρα που πέρασε την κρίση, βγήκε στο ξέφωτο και έπρεπε να συνεχίσει τον ενάρετο κύκλο…», κατέληξε.