- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

1η εθελοντική αιμοδοσία στον δήμο Φλώρινας

Ανακοινώνουμε στους κατοίκους του Δήμου Φλώρινας ότι την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020, στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας (Πρόνοια) Δημοτική Αγορά 70 (πρώην ΚΕΠ), από 09:00 – 13:00, θα πραγματοποιηθεί Εθελοντική Αιμοδοσία, που διοργανώνει η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας – Πολιτισμού και Τουρισμού, σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας.

ΜΗ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ να πάρετε μέρος στο υψηλό έργο ανθρώπινης Αλληλεγγύης.

Λίγο από το αίμα σας μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές.

Συμβουλές για αιμοδότες (πηγή: Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.)

Η ιδέα να προσφέρεις αίμα μπορεί να σε φοβίζει, όμως δεν χρειάζεται να ανησυχείς –αφού οι άκρως εξειδικευμένοι νοσηλευτές/τριες – θα φροντίσουν ώστε αυτή η 20λεπτη εμπειρία να είναι όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη.

Πριν πας να δώσεις αίμα, φρόντισε για τα παρακάτω:

Τι θα συμβεί μόλις φτάσεις στην αιμοδοσία

  1. Μόλις φθάσεις στην αίθουσα αναμονής θα πρέπει να συμπληρώσεις το ερωτηματολόγιο του αιμοδότη
  2. Αυτό συμπληρώνεται κάθε φορά που δίνεις αίμα.
  3. Μετά θα ελέγξουν την αιμοσφαιρίνη σου (με ένα μικρό τσίμπημα στο δάκτυλο).
  4. Μετά, θα ελέγξουμε την πίεση και τις σφίξεις σου. Μπορεί να χρειαστεί να ερωτηθείς για μερικά πράγματα που αφορούν το ιατρικό σου ιστορικό
  5. Εάν όλα είναι καλά, θα περάσεις στην αίθουσα αιμοληψιών, όπου θα ξεκινήσεις να δίνεις αίμα.
  6. Στην διάρκεια της αιμοδοσίας θα ξαπλώσεις στις ειδικές καρέκλες, και θα χαλαρώσεις για 10 λεπτά. Σε αυτόν τον χρόνο θα δώσεις περίπου 450ml αίμα – ούτε καν μισό λίτρο. Μόνο με αυτό θα έχεις καταφέρει να σώσεις τρεις ζωές. Δεν είναι καταπληκτικό!
  7. Μετά την αιμοδοσία δεν θα πρέπει να βιαστείς. Θα σου προσφέρουμε φρυγανιά, τυράκια και πορτοκαλάδα. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι αισθάνεσαι τελείως καλά πριν φύγεις.
  8. Θα σε ξαναδούμε σε 90 ημέρες!

Πράγματα που πρέπει να κάνεις μετά την αιμοδοσία

Η διαδικασία αναπλήρωσης του αίματος

Το σώμα σου θα αντικαταστήσει το πλάσμα (το υγρό στοιχείο του αίματος) μέσα σε 24 ώρες. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια θα χρειαστούν τρεις με τέσσερις μέρες για να αποκατασταθούν, ενώ ο σίδηρος θα έχει αναπληρωθεί μέσα σε έξι με οκτώ εβδομάδες.