- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Αναπτυξιακό συνέδριο για τη δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή προτείνουν τα Επιμελητήρια της Δυτικής Μακεδονίας (video, pics)

Η μεταλιγνιτική περίοδος ήταν το κυρίαρχο θέμα που απασχόλησε το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο συνεδρίασε στη Φλώρινα.

Όλα τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις, προτείνοντας παράλληλα τρόπους αντίδρασης.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας, Σάββας Σαπαλίδης, τόνισε πως «η επιχειρηματική κοινότητα βλέπει με ανησυχία τη βίαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο. Πρέπει να δοθεί χρόνος για να είναι δίκαιη η μετάβαση και να μη φτάσουμε στα φαινόμενα της Αγγλίας». Πρότεινε δε να διοργανωθεί ένα διευρυμένο αναπτυξιακό συνέδριο, σε περιφερειακό επίπεδο, με τη συμμετοχή του συνόλου των φορέων της Δυτικής Μακεδονίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης, Νίκος Σαρρής, ο οποίος υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα και μια τεράστια πρόκληση για όλη την κοινωνία. Πρέπει να σχεδιάσουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο και η πρόταση του επιμελητηριακού κόσμου είναι ότι η απολιγνιτοποίηση πρέπει να συνοδευτεί από ένα ριζοσπαστικό σχέδιο για την περιοχή». Παράλληλα, ανέφερε πως τα Επιμελητήρια και το ΙΝΕ/ΓΣΕΒΕ ετοιμάζουν μελέτη για τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης.

Τέλος, το μέλος του ΕΒΕ Κοζάνης, Αντώνης Πουγαρίδης, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για τη Δυτική Μακεδονίας, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για την εξέλιξη υλοποίησης τους.

Το Επιμελητηριακό Συμβούλιο συζήτησε ακόμα την εκθεσιακή πολιτική, αλλά και την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και των κατασχέσεων.