- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Διακεκριμένοι σεφ υποκλίνονται στο κρέας του προβάτου Φλώρινας – Πελαγονίας

Ένα βήμα πριν την εξαφάνιση, η φυλή δείχνει να ανακάμπτει με την αύξηση των «καθαρών» κοπαδιών κυρίως στη Φλώρινα.

Σηµάδια σταδιακής ανάκαµψης έχουν αρχίσει, πλέον, και καταγράφουν οι πληθυσµοί της φυλής «Φλώρινας – Πελαγονίας», ενός προβάτου που δείχνει να έχει ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τόσο στο κρέας, όσο και στο γάλα, και βρέθηκε ένα βήµα πριν την ολική εξαφάνιση.

Αυτήν τη στιγµή κυρίως στην περιοχή της Φλώρινας υπάρχουν οκτώ κοπάδια εκ των οποίων τα τέσσερα διαθέτουν ένα κεφάλαιο µε 500-600 «καθαρά» ζώα, ενώ µε το φαινότυπο της φυλής εκτιµάται ότι είναι περί τα 1.600 ζώα.

«Η προσπάθεια συνεχίζεται και σύντοµα θα έχουµε µια ακόµη γενιά, η οποία θα θεωρείται καθαρή, καθώς δεν ξεκινήσαµε από το µηδέν αφού πήραµε πρόβατα που είχαν τον φαινότυπο», τόνισε ο δρ Βασίλης Άµπας, γεωπόνος και Αντιπεριφερειάρχης ∆υτ. Μακεδονίας, µιλώντας στην εκδήλωση που οργανώθηκε στην 28η Agrotica, για την παρουσίαση του προγράµµατος προστασίας των πληθυσµών προβάτου της φυλής Φλώρινας – Πελαγονίας, που χρηµατοδοτήθηκε από το Interreg.

Όπως επισηµάνθηκε στην εκδήλωση το πρόγραµµα είχε ως στόχο να εντοπιστούν οι υφιστάµενοι πληθυσµοί των προβάτων της φυλής και σταδιακά να δηµιουργηθούν καθαρά κοπάδια, ώστε αποµακρυνθεί ο ορατός κίνδυνος της εξαφάνισής τους. Προς την κατεύθυνση µάλιστα αυτή έχει στηθεί ένα εργαστήριο σπερµατέγχυσης.

Στην προσπάθεια πρωταγωνιστικό ρόλο, κατά τον κ. Άµπα, έχει παίξει το Ινστιτούτο Γιαννιτσών, αλλά ενεργή εµπλοκή υπάρχει και από τις γεωπονικές σχολές τόσο του ΑΠΘ, όσο και του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Μακεδονίας, αλλά κι από το ΓΕΩΤΕΕ και την Περιφέρεια. «Ο σκοπός µε το πρόβατο Φλώρινας – Πελαγονίας είναι να µπορέσουµε καταρχάς να διασώσουµε και να διατηρήσουµε τη φυλή και σε δεύτερη φάση να αξιοποιήσουµε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, που έχουν να κάνουν πρωτίστως µε το κρέας, µέσα από την πιστοποίηση, αλλά και την τυποποίησή του και δευτερευόντως µε το γάλα», είπε ο οµιλητής.

Ειδικά το κρέας της φυλής, για το οποίο έχουν γίνει και πειράµατα σε σχέση µε τα λιπαρά ω3 που διαθέτει, ο κ. Άµπας επισήµανε πως έχει δοκιµαστεί από γνωστούς chefs σε  ξενοδοχεία όπως το Costa Navarino στη Μεσσηνία και το Νικόπολις Θεσσαλονίκης, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις, αλλά «δυστυχώς δεν έχουµε ακόµη ποσότητες αρκετές να ικανοποιήσουν την υπάρχουσα ζήτηση».

∆εν µπορούν οι κτηνοτρόφοι να κεφαλαιοποιήσουν την υπεροχή στο κρέας και το γάλα των προβάτων της φυλής

Παρά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προβάτου της φυλής Φλώρινας – Πελαγονίας, οι λίγοι κτηνοτρόφοι που διατηρούν κοπάδια δεν µπορούν να κεφαλαιοποιήσουν την υπεροχή. Όπως ανέφερε ο Ευθύµιος Γκίλιας, από τη Σιάτιστα προς το παρόν το κρέας και το γάλα, πληρώνεται µε τις ίδιες τιµές που πιάνουν τα αντίστοιχα προϊόντα των άλλων φυλών. Ο ίδιος εκτρέφει ένα κοπάδι µε 200 πρόβατα και σκέφτεται να το µεγαλώσει, καθώς στην εκµετάλλευση µπήκαν και οι δύο γιοί του. Ο λόγος για τον οποίο επένδυσε στη φυλή είναι γιατί πρόκειται για ένα ανθεκτικό ζώο, µε µικρές ανάγκες σε σίτιση, που ενδείκνυται για ελεύθερη βοσκή και µε αποδόσεις γάλακτος που έχουν φτάσει κατά µέσο όρο στα 180 κιλά ανά προβατίνα, µε υψηλές λιποπρωτεΐνες, ενώ είναι απαλλαγµένο από ασθένειες, διότι προέρχεται από πρόγραµµα γενετικής βελτίωσης.

 

Πηγή: agronews.gr