- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Εκδήλωση μνήμης από το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο και Γυμνάσιο Φλώρινας για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων

Στις 27 Ιανουαρίου 2020, Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου & Εκκλησιαστικού Γυμνασίου Φλώρινας, οργανώθηκε εκδήλωση μνήμης. Ομιλητές ήταν οι εκπαιδευτικοί κα Θεοδώρα Τόλη, απόφοιτη του Yad Vashem και κ. Νικόλαος Κολομπότσιος, επιμορφωμένος σε θέματα διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος. Τα θέματα της εισήγησης τους ήταν: «Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης» και «Οι Εβραίοι της Φλώρινας» αντίστοιχα.

Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό εκπαιδευτικοί και μαθητές αναζητήσαμε ίχνη της εβραϊκής παρουσίας, τόσο στην Θεσσαλονίκη όσο και στην Φλώρινα. Εμβαθύναμε στα στιγμιότυπα της ζωής τους και αγγίξαμε όψεις της καθημερινότητάς τους, πριν τον Β παγκόσμιο πόλεμο, κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και μετά το τέλος του πολέμου.

Ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Ένα βιβλιοπωλείο σε έξι ενότητες. Η ιστορία του Σόλων και της Ρενέ Μόλχο». Η ιστορία της οικογένειας Μόλχο αποτέλεσε αφορμή για να εμπλουτίσουν οι μαθητές  τις γνώσεις τους γύρω από το Ολοκαύτωμα και να διατυπώσουν ερωτήματα σχετικά με τις ανθρώπινες πράξεις και συμπεριφορές.

Με την εκδήλωσή μας τιμήσαμε τα θύματα του Ολοκαυτώματος, αναφερθήκαμε στις ιστορίες τους αποσκοπώντας στη λυτρωτική ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, την τόνωση της ιστορικής μνήμης  και την και την καλλιέργεια της κριτικής ικανότητας, απαραίτητου συστατικού μίας ουμανιστικής εκπαίδευσης που προάγει την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στον ταραγμένο κόσμο μας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ