- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας για την επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος και του Υπουργού Ανάπτυξης στη Δυτική Μακεδονία

Αποδείχτηκε άνθρακες ο θησαυρός -ακόμα και για τους πιο αισιόδοξους θιασώτες της κυβέρνησης- σχετικά με την περιβόητη απολιγνιτοποίηση, από την πολυδιαφημιζόμενη επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην Πτολεμαΐδα, όπου υποτίθεται θα συζητούσαν με τους εκπροσώπους της κοινωνίας για το σχέδιο μετάβασης. Δυστυχώς όμως για τη Δυτική Μακεδονία, διαψεύστηκαν και οι πιο αισιόδοξες προσδοκίες μας από την επίσκεψη και τις ανακοινώσεις, αφού όχι μόνο δεν προέκυψε κάτι καινούργιο αλλά επιβεβαιώθηκε πλήρως το σχέδιο της κυβέρνησης για ξαφνικό θάνατο της Δυτ. Μακεδονίας και της ΔΕΗ.

Ταυτόχρονα, η ΝΔ και η κυβέρνησή της έδειξαν πώς αντιλαμβάνονται το διάλογο με τη κοινωνία και τους εκπροσώπους της, αφού ανάγκασαν ακόμη και τους Δημάρχους των ενεργειακών δήμων να αποχωρήσουν, καταγγέλλοντας την όλη διαδικασία ως παρωδία. Και πώς αλήθεια να χαρακτηριστεί διαφορετικά, όταν στο κρισιμότερο ζήτημα για την περιοχή, οι εκπρόσωποί της κλήθηκαν να τοποθετηθούν για 3-4 έργα και αφού τους διαμηνύθηκε, ότι για το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης δεν τίθεται ζήτημα και αφού οδηγήθηκαν σε αποχώρηση, λοιδορήθηκαν με τον πλέον σκαιό τρόπο από τον ανεκδιήγητο Υπουργό Ανάπτυξης.

Στη δε ημερίδα-φάρσα, το μόνο που βιαστικά προέκυψε και επιβεβαιώθηκε, ήταν η παντελής έλλειψη σχεδίου για τη μετάβαση, μιας και αυτά που ειπώθηκαν, άλλα είναι συμβατικές υποχρεώσεις της ΔΕΗ, άλλα παλαιότερες εξαγγελίες και άλλα αόριστα ευχολόγια. Σε κάθε περίπτωση γινόμαστε μάρτυρες μιας απίστευτης παγκόσμιας πρωτοτυπίας. Δηλαδή, πρώτα να εξαγγέλλεται το κλείσιμο μονάδων και έπειτα να μην υπάρχει σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση και ότι λέει η κυβέρνηση να το σχεδιάζει ερήμην της κοινωνίας.

Θεωρούμε ότι μετά την επίσκεψη του διδύμου της συμφοράς, έγινε ολοφάνερο το σχέδιό τους, το οποίο είναι συκοφάντηση της επιχείρησης, απαξίωση και κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων, ώστε να κλείσει το μάτι σε συγκεκριμένα ιδιωτικά – οικονομικά συμφέροντα στην ενέργεια. Γίνεται φανερό ότι το σχέδιο της ΝΔ θα οδηγήσει τους πολίτες σε ενεργειακή φτώχεια και την ίδια την χώρα σε πλήρη ενεργειακή εξάρτηση, αφού θα εξαρτάται από εισαγόμενο καύσιμο στα χέρια ιδιωτών. Το χειρότερο όμως είναι ότι θα οδηγήσει τη Δυτ. Μακεδονία σε μία πρωτόγνωρη οικονομική, κοινωνική κρίση και εξαθλίωση. Όλες οι εκτιμήσεις και προβλέψεις μιλούν για δυσθεώρητα ύψη ανεργίας, μετανάστευσης και ερήμωσης. Η ανακολουθία και τα ψεύδη της κυβέρνησης της ΝΔ και σε αυτό το θέμα, συνεχίζουν με απύθμενο θράσος.

Εμείς στη Φλώρινα είχαμε την «τύχη» να ακούσουμε προεκλογικά τον κ. Μητσοτάκη, να μιλά για στήριξη του «εθνικού καυσίμου», του λιγνίτη. Αμέσως μετά την εκλογή του και από το βήμα του Ο.Η.Ε., αιφνιδιάζοντας ακόμα και τους Βουλευτές και Υπουργούς του, εξήγγειλε την βίαιη απολιγνιτοποίηση.

Πιστεύουμε ότι δεν αξίζει αυτή η μεταχείριση στην πολύπαθη Δυτ. Μακεδονία που τόσο συνέβαλε στον εξηλεκτρισμό της χώρας, πληρώνοντας τεράστιο τίμημα, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και περιβαλλοντικά. Σε καμία χώρα του κόσμου και σε τόσο ελάχιστο χρόνο δεν εφαρμόστηκε τέτοια βίαιη απολιγνιτοποίηση, δίχως ακόμα να έχει κοινοποιηθεί κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο. Η Δυτική Μακεδονία δικαιούται και της αξίζει καλύτερη τύχη και καλύτερες προοπτικές. Η μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει αυτή την καταστροφική πορεία είναι η κοινωνία σε διαβούλευση με τους θεσμικούς της εκπροσώπους.

Όσο δε για τις απίστευτα κυνικές δηλώσεις Αδ. Γεωργιάδη στο Αμύνταιο σε εκδήλωση της τοπικής ΝΔ, δείχνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, το πώς αντιλαμβάνεται η ΝΔ και τα στελέχη της, την αυτοτέλεια και την ανεξαρτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης, των δημοσίων λειτουργών καθώς και την επιχειρηματικότητα. Τι σημαίνουν οι δηλώσεις του Υπ. Ανάπτυξης; Παρεμβάσεις στις εκλογές, απειλές κατά δημοσίων λειτουργών, επειδή δεν κάνουν τα χατήρια σε φίλους επιχειρηματίες και ωμή παρέμβαση, παράκαμψη του θεσμικού πλαισίου για την εξυπηρέτηση φίλων επιχειρηματιών. Το χειρότερο όμως είναι η εκκωφαντική σιωπή της τοπικής ΝΔ, των αυτοδιοικητικών και των οργάνων της.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας