- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ημερίδα ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE ATIAS στη Φλώρινα (pics)

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα χρήσιμη ήταν η ημερίδα ενημέρωσης του προγράμματος LIFE ATIAS που διοργάνωσε στη Φλώρινα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

Η εκδήλωση είχε ως θέμα την «αντιμετώπιση της απειλής των εισβλητικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και πληροφοριών για θηλαστικά».

Παρόντες μεταξύ άλλων ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιάννης Μιχελάκης, ο δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης και ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, οι οποίοι απηύθυναν και χαιρετισμό, όπως και η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γούνας Δήμητρα Σαροπούλου.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις:

Τη συζήτηση συντόνισε η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας Σοφία Γλούφτση.

Το πρόγραμμα LIFE ATIAS με συνολικό προϋπολογισμό 1.990.020,00 ευρώ, φιλοδοξεί να δημιουργήσει το απαραίτητο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της απειλής των εισβλητικών ειδών, μέσω της δημιουργίας εργαλείων, γνώσεων και υποδομών για την οργάνωση της διαδικασίας παρακολούθησης των εισβλητικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα.

Μέσω του προγράμματος θα υλοποιηθούν δράσεις και ενέργειες σε στρατηγικές παρεμβάσεις που εξειδικεύονται: στην πρόληψη, συγκράτηση, έλεγχο, εκρίζωση, έγκαιρη προειδοποίηση και έρευνα, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του πληθυσμού των άγριων μινκ.

Επικεφαλής του προγράμματος είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εταίροι είναι: η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας, η ΚΟΜΑΘ και η Εταιρεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ΤΕΧΝΟΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Ο.Ε.

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή του προγράμματος ξεκίνησε στις 02/9/2019 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30/9/2022.