- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Οι Teachers4Europe (T4E) Φλώρινας συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα «Erasmus+ ΚΑ3 2018 – 2021 “Teachers4Europe: Setting an Agora for Democratic Culture»

Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 και στο πλαίσιο του προγράμματος του Πανεπιστημίου Πειραιώς με τίτλο: «Erasmus+ ΚΑ3 2018 – 2021 “Teachers4Europe: Setting an Agora for Democratic Culture», πραγματοποιήθηκε η 2η προγραμματισμένη συνάντηση των εκπαιδευτικών-μελών του δικτύου Τ4Ε Φλώρινας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Στο πρόγραμμα εμπλέκονται τρία (3) νηπιαγωγεία της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας με τις εκπαιδευτικούς: κ. Βασιλική Αλεξίου με το 2ο Νηπιαγωγείο Μελίτης, κ. Στέλλα Μαβίδου με το 8ο Νηπιαγωγείο Φλώρινας, κ. Ευφροσύνη Χατζηλία με το Νηπιαγωγείο Αρμενοχωρίου και κ. Δήμητρα Γκούλη, ως πρέσβειρα του δικτύου των Τ4Ε Φλώρινας.

Συζητήθηκε ο κύριος στόχος του προγράμματος που είναι «να επαναπροσδιοριστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι αξίες για τη δημοκρατία, καθώς και η αίσθηση της “αγοράς”, ως χώρος για ελεύθερο διάλογο και ενεργό συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων σε ισότιμη βάση. Στο επίκεντρο του προγράμματος είναι ο δάσκαλος και το σχολείο ως κοινότητα που συζητά και προωθεί τις δημοκρατικές – ευρωπαϊκές αξίες με στόχο τη διαμόρφωση του ευρωπαίου πολίτη».

Επίσης συζητήθηκαν θέματα σχετικά με:

1. Την προώθηση της γνώσης για την ΕΕ, την προέλευσή της, τη λειτουργία, τις πολιτικές και τις στρατηγικές της σε όλους τους εμπλεκόμενους (μαθητές-εκπαιδευτικούς-ενδιαφερόμενα μέλη, φορείς κλπ).

2. Την ενίσχυση της κατανόησης και της οικειοποίησης των αξιών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ.

3. Την εκτίμηση του δημοκρατικού πολιτισμού ως βασικής αξίας της ΕΕ με απώτερο σκοπό να ενσωματωθεί στο πρόγραμμα σπουδών.

4. Την επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη των εμπλεκομένων εκπαιδευτικών με την ανάπτυξη καινοτόμων υλικών και διδακτικών μεθόδων μέσω της Ακαδημίας T4E.

Το Τ4Ε δημιουργήθηκε το 2011 από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και μετεξελίχτηκε σε ένα πρόγραμμα που στοχεύει μεταξύ άλλων στην αναβάθμιση και επέκτασή του σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και στην προώθηση και διάδοση βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών που εφαρμόζονται σε σχολικά περιβάλλοντα.

Οι Τ4Ε Φλώρινας με διάθεση, ζήλο και όραμα, κατέθεσαν τον προβληματισμό τους, τα ερωτήματά τους, τις προτάσεις τους και τις καινοτόμες ιδέες τους για τη νέα αυτή μορφή του προγράμματος.

Στο πρόγραμμα συνεργάζονται τρία (3) Πανεπιστήμια: το Πανεπιστήμιο Πειραιώς στην Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Gottfried Wilhelm Leibniz στο Αννόβερο, το Πανεπιστήμιο Babeș-Bolyai στη Ρουμανία, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και το σύμπλεγμα σχολείων St Margaret College στη Μάλτα. Επίσης, διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί όπως η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το Learn to Change – Change to Learn [L2C] και η ευρωπαϊκή πλατφόρμα EURACTIV LTD στην Ολλανδία, που ειδικεύεται στη διαδικτυακή έκδοση άρθρων αναφορικά με τις πολιτικές της ΕΕ.

Η ομάδα των Τ4Ε Φλώρινας του προγράμματος «Erasmus+ ΚΑ3 2018 – 2021 “Teachers4Europe: Setting an Agora for Democratic Culture» προτίθεται να σχεδιάσει μία σειρά δράσεων όχι μόνο για τα σχολεία που συμμετέχουν επίσημα στο πρόγραμμα, αλλά και για σχολεία, νομικά και φυσικά πρόσωπα και φορείς που θα δηλώσουν ενδιαφέρον για να εμπλακούν μελλοντικά στην ανάπτυξη και διάχυση του προγράμματος «Teachers4Europe». #Teachers4Europe #T4E #T4E_GR.

Η πρέσβειρα του δικτύου Τ4Ε Φλώρινας
Δήμητρα Γκούλη