- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Π. Πέρκα: Αλίμονο για τη Δυτική Μακεδονία εάν κάνουν απολιγνιτοποίηση express με Ειδικές Οικονομικές Ζώνες

Ραδιοφωνική συνέντευξη της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Π. Πέρκα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5»

 

Απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο, παράλληλη ανάπτυξη και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, με λογικές express και Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, θα οδηγήσει σε ερήμωση Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, την Δυτική Μακεδονία που επί δεκαετίες δίνει ενέργεια σε όλη την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά που απολαμβάνουν τον τουρισμό, οι εξαγγελίες Μητσοτάκη χρονικά δεν βγαίνουν ούτε με την καλύτερη διάθεση, ξεκαθάρισε η αναπληρώτρια τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Η Φλώρινα είναι η καρδιά της «απολιγνιτοποίησης», όπως την εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης, πρόκειται για περιοχή με «μονοκαλλιέργεια … πάνω από το 40% του ΑΕΠ της εξαρτάται από τον λιγνίτη … όλα αυτά για να γίνουν θέλουν χρόνο, χρήμα και κυρίως σχέδιο, ενημέρωση και συμμετοχή», είπε η κ. Πέρκα.

«Αν αυτό τον σχεδιασμό δεν τον αγκαλιάσει η κοινωνία, οι άμεσα εμπλεκόμενοι που είναι πολύ μεγάλο κομμάτι των κατοίκων της περιοχής, δεν θα έχει καμία τύχη. Αυτή η «δίκαιη μετάβαση» που λέμε είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα και αφορά το μέλλον της περιοχής, αν θα ερημώσει … μπορεί οι εργαζόμενοι να βλέπουν την καταστροφή τους, αλλά δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, αλλά ένας ολόκληρος κύκλων εργασιών γύρω από τις λιγνιτικές μονάδες».

Στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «είχαμε ξεκινήσει με πιο μακρινό ορίζοντα. Ο ίδιος ο διευθυντής της DGRegio (Γενικό Διευθυντήριο Περιφερειακών και Αστικών Πολιτικών) της Ε.Ε. έχει πει ότι η απολιγνιτοποίηση χρειάζεται δεκαετίες, να αλλάξει το οικονομικό προφίλ μίας περιοχής, να βρεθεί νέο παραγωγικό μοντέλο και να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια», σημείωσε η ίδια. Η συνολική κλιματική ουδετερότητα της Ευρώπης έχει στοχοθετηθεί για το 2050, «σταδιακά κάποιες μονάδες θα έκλειναν, κάποιες πιο σύγχρονες όπως η Μελίτη και η Πτολεμαΐδα 5 θα έκλειναν αργότερα. Το μίγμα θα άλλαζε σιγά-σιγά, από το 35% στο 17% για το λιγνίτη, ενώ συγχρόνως θα είχαμε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Είναι δύσκολο εγχείρημα, θέλει στήριξη και σχεδιασμό».

«Κατηγορούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη κυρίως για το ότι έχουν ήδη περάσει επτά μήνες, περιμένουμε … δεν έχουμε δει το σχέδιο ακόμα, είναι μόνο σε επίπεδο εξαγγελιών, χωρίς οδικό χάρτη», τόνισε η κ. Πέρκα, θυμίζοντας ότι η εκπόνηση τέτοιου οδικού χάρτη είχε ανατεθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Παγκόσμια Τράπεζα. Τώρα, δεν γίνονται όλα αυτά, από την άλλη το 2028 έγινε 2023 και ενώ πριν ένα μήνα βγήκε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, «μετά από ένα μήνα έρχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πει κάτι άλλο;», αναρωτήθηκε. «Είναι ανησυχητικό και απαράδεκτο».

Επανερχόμενη στην περιοχή των λιγνιτικών μονάδων και την Δυτική Μακεδονία, η κ. Πέρκα σημείωσε ότι έρχονται τώρα και βάλλουν κατά της «μονοκαλλιέργειας» της οικονομίας της αυτοί που δημιούργησαν αυτή την μονοκαλλιέργεια. Δεκαετίες τώρα «η περιοχή αυτή έχει στηρίξει το μεγαλύτερο εκβιομηχανιστικό εγχείρημα της νοτιοανατολικής Ευρώπης … παράγει π.χ. την ενέργεια που απολαμβάνουν τα νησιά που ζουν από τον τουρισμό, στα νησιά απολαμβάνουν τον τουρισμό αλλά η Δυτική Μακεδονία σκάβει. Είναι πολύ άδικο για την περιοχή, θέλει πολλή προσοχή».

«Εμείς προτείναμε να μπει στον Αναπτυξιακό ειδικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας. Και απορρίφθηκε. Κάναμε επίκαιρη ερώτηση για το πώς πάει ο άξονας που είχαμε βάλει, η επεξεργασία λυματολάσπης, οι ενεργειακές κοινότητες, κτλ. Πάλι, δεν πήραμε απάντηση», τόνισε, θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει «30 εκατ. ευρώ για το 2018 και άλλα 30 εκατ. ευρώ στο Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το πρώτο που έγινε στην Ευρώπη. Και ούτε τα χρήματα έχουν απορροφηθεί ούτε έχει σχεδιαστεί κάτι, αυτό είναι το πιο σοβαρό», όπως υπογράμμισε η ίδια.

Τα δημοσιεύματα που θέλουν να ετοιμάζεται «ειδικός αναπτυξιακός» για την Μακεδονία προκαλούν ανησυχία, με βάση τον πρόσφατο γενικό αναπτυξιακό που ψηφίστηκε και απορρυθμίζει τα εργασιακά χωρίς προστασία για τους εργαζόμενους. Τέτοιες λογικές μπορεί να οδηγήσουν σε λογικές Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, με πολύ κακούς όρους για τους εργαζόμενους «και αυτό κάπως ειπώθηκε» στην σχετική ημερίδα. «Αλίμονο εάν γίνει αυτό, η περιοχή που υπέστη όλα αυτά και σήκωσε όλο αυτό το βάρος να μπει σε τέτοιο καθεστώς. Μία περιοχή πανέμορφη, για εναλλακτικό τουρισμό, εναλλακτικές καλλιέργειες, εναλλακτικά καύσιμα», με βάση τα παραδείγματα που υπάρχουν στην Ευρώπη, όπως είπε. Τρόποι υπάρχουν, αλλά χρειάζεται χρόνος. Και οι χρόνοι που βάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε με την καλύτερη διάθεση δεν βγαίνουν. Χρειάζεται χρήμα, να διεκδικήσουμε περισσότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Και φυσικά, πολλή προσοχή και συμμετοχή της κοινωνίας».

Καθοριστική επίσης είναι η διαδικασία αποκατάστασης των εδαφών, προσέθεσε, καθώς «οι άνθρωποι που έδωσαν τα χωράφια τους, αν κλείσουν οι μονάδες θα μείνουν αγκαλιά με τα ρυπασμένα, υποβαθμισμένα εδάφη».

Πηγή:

https://www.stokokkino.gr/article/2372/P.-Perka:-Alimono-gia-th-Dytikh-Makedonia-ean-kanoyn-apolignitopoihsh-express-me-EOZ.html#

Ακούστε εδώ το ηχητικό:

https://soundcloud.com/user-899349255/1055-10-2020a-7