- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η 25η Μαρτίου 1821

Του Πέτρου Δημητριάδη,

Καθηγητή Γυμνασίου Αμμοχωρίου

 

Η 25η Μαρτίου είναι μέρα διπλής χαράς για τον χριστιανικό ελληνισμό. Είναι η μέρα που τιμούμε δύο πολύ σπουδαία γεγονότα.

Τιμούμε τη μέρα κατά την οποία ένας αγνός και λαμπρός Άγγελος, σταλμένος από τον ίδιο το Θεό, ανακοίνωσε στην Παναγία την απόφαση του Κυρίου μας να φέρει στον κόσμο τον Υιό του.

Η Γέννηση του Χριστού είχε ένα και μοναδικό στόχο: να μας δείξει μέσα από τη Ζωή του και τα λόγια του τον τρόπο που πρέπει να ζούμε, να μας θυμίσει τον βασικότερο λόγο της δημιουργίας μας: την προσφορά της ΑΓΑΠΗΣ.

Πέρα όμως από την αναγγελία του ερχομού του Χριστού στη Γη, η 25η Μαρτίου για μας τους Έλληνες έχει μια εξίσου ιερή συμβολική σημασία.

Συμβολίζει την πιο σημαντική και οργανωμένη προσπάθεια που έκανε το Ελληνικό Έθνος για να αποτινάξει από τις πλάτες του τον τούρκικο ζυγό και να καταφέρει και πάλι να ζήσει ελεύθερο και περήφανο!

Στις 25 Μαρτίου 1821 οι Έλληνες οπλαρχηγοί ορκίζονται στο όνομα της Αγίας Τριάδας, να πολεμήσουν μέχρι τέλους και είτε να ελευθερωθούν από τους Τούρκους, είτε να πεθάνουν στη μάχη δοξασμένοι!

«Ελευθερία ή Θάνατος!», είπαν!

Η σκλαβιά των Ελλήνων λέμε γενικά ότι άρχισε το 1453 με την πτώση της Κωνσταντινούπολης και ότι κράτησε περίπου 400 χρόνια. Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική…

Το 1453 οι Τούρκοι κυρίεψαν την πιο σπουδαία ελληνική πόλη όλων των εποχών : Την Κωνσταντινούπολη. Όμως από πολύ νωρίτερα, από το 1300 ακόμα, μεγάλα κομμάτια της ελληνικής γης βρίσκονταν υπό την κατοχή των εχθρών μας. Η Μακεδονία, η Θράκη και η Μικρά Ασία είναι μερικά από τα ελληνικά διαμάντια που με τη βία μας πήραν οι εχθροί μας.

Η πτώση της ελληνικής πρωτεύουσας σήμανε σε όλο τον κόσμο τη στρατιωτική ήττα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Με την πτώση της Βασιλεύουσας αρχίζει για εμάς η μαύρη περίοδος της σκλαβιάς.

H περίοδος της σκλαβιά στους Τούρκους (όχι μόνο για εμάς τους Έλληνες αλλά και τους Σέρβους, τους Αλβανούς, τους Βούλγαρους, τους Ρουμάνους και όλους τους λαούς που είχαν την «τύχη» να γνωρίσουν την τούρκικη εξουσία) δεν ήταν καθόλου ευχάριστη και ευεργετική όπως προσπαθούν να μας πείσουν σήμερα με τηλεοπτικές σειρές και περίεργα βιβλία. Ήταν μια περίοδος σκοταδισμού και οπισθοδρόμησης σε οικονομικό, πολιτισμικό και δημογραφικό επίπεδο.

Σκλαβιά στους Τούρκους σημαίνει καθημερινός τρόμος, ληστείες, καταστροφή των εκκλησιών και βίαιος εκμουσουλμανισμός, βιασμοί των γυναικών, δολοφονίες, απαγωγές,εκτουρκισμός των παιδιών ,αγραμματοσύνη.

Και φυσικά όλα αυτά ισχύουν ακόμα και σήμερα για λαούς όπως οι Κούρδοι και οι Κύπριοι αδερφοί μας που δυστυχώς ζουν υπό τουρκική κατοχή!

Όλα τα χρόνια της σκλαβιάς η Ελλάδα δεν έπαψε να αγωνίζεται! Σε κάθε ευκαιρία οι Έλληνες επαναστατούσαν! Έφτιαξαν μύθους για να μη χάσουν ποτέ την ελπίδα τους, ξεσηκώνονταν ακόμα και όταν άκουγαν φήμες για τον ερχομό τάχα ξένης στρατιωτικής βοήθειας… Βοηθούσαν κάθε ξένο κράτος το οποίο πολεμούσε τους Τούρκους. Βοηθούσαν όποιον τους έλεγε ότι είναι εχθρός των Τούρκων.

Οι συνέπειες και η τιμωρία ήταν πάντα οι ίδιες : η καταστροφή και ο θάνατος!

Η Εκκλησία μας πλήρωσε κι αυτή βαρύ φόρο αίματος τόσο κατά την επανάσταση όσο και πριν από αυτήν.

Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’ και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός είναι οι πιο σημαντικές αποδείξεις θυσίας κληρικού στο βωμό της Ελευθερίας της Πατρίδας.

Είναι αλήθεια πως η επανάσταση ξεκίνησε πριν από τις 25 Μαρτίου.

Στις 22 Μαρτίου του 1821 η Καλαμάτα είναι η πρώτη μεγάλη ελληνική πόλη που απελευθερώνεται! Τις επόμενες μέρες πάρα πολλές περιοχές θα ξεσηκωθούν. Στις 25 Μαρτίου του 1821, οι οπλαρχηγοί της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας θα μαζευτούν στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας και θα ορκιστούν όλοι μαζί : Ελευθερία ή Θάνατος!

Σύντομα η λάβα της Επανάστασης θα παρασύρει όλους τους Έλληνες στο διάβα της! Όλοι μαζί, έμποροι και παραγιοί, φτωχοί και πλούσιοι, λαός και παπάδες, μορφωμένοι και αγράμματοι, μικροί και μεγάλοι θα δώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να κερδίσουν την Ελευθερία τους.

Ανάμεσα στους πολλούς υπάρχουν και αυτοί που ξεχωρίζουν!

Ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Νικηταράς, ο Κανάρης, ο Παπαφλέσσας, ο Μιαούλης, είναι μερικοί από αυτούς.

Μαζί τους πολέμησαν και πολλές γυναίκες με τη Μπουμπουλίνα και τη Μαντώ Μαυρογένους να ξεχωρίζουν!

Όλοι μαζί κατάφεραν να γράψουν χρυσές σελίδες στο βιβλίο της ελληνικής ιστορίας και η ζωή τους αποτελεί για όλους εμάς παράδειγμα προς μίμηση. Οι νίκες τους αλλά και η θυσία τους εξακολουθούν να εμπνέουν ακόμα και σήμερα τους Έλληνες.

Μετά από πολλές μάχες τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα και με τη βοήθεια των ξένων συμμάχων μας τελικά, το 1832, οι Έλληνες κατάφεραν να αποκτήσουν αυτό που είχαν ως στόχο και όνειρο και στην αρχή φαινόταν αδύνατο : κράτος ελεύθερο και ελληνικό! Φυσικά στην αρχή ήταν πολύ μικρό γεωγραφικά ωστόσο η πίστη στον αγώνα και στην ελευθερία όπλισε τον Ελληνισμό με δύναμη και με θάρρος και μετά από πολλούς αγώνες κατάφερε να απελευθερώσει το μεγαλύτερο μέρος του από τον ξένο δυνάστη.

Το μήνυμα της 25ης Μαρτίου είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ!

Η μαζική και οργανωμένη μετακίνηση πληθυσμών στα σύνορά μας, με όρους πραγματικής εισβολής, συνιστά αποσταθεροποιητική ενέργεια και υβριδική απειλή εναντίον της χώρας μας, με υποκίνηση της Τουρκίας.

Οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο – με τον κίνδυνο «ατυχήματος» να είναι ορατός καθημερινά – οι πολεμικές επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία και ο ρόλος «δερβέναγα» που θέλει να παίξει σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, οι προκλήσεις του «σουλτάνου» Ερντογάν απέναντι στη Δύση και το σκληρό ενεργειακό παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή μας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ γεγονότων που εύκολα πλέον μπορεί να εξελιχθεί ακόμα και σε εμπόλεμη σύρραξη.

Το σενάριο μιας ελληνοτουρκικής σύρραξης, μικρότερης ή μεγαλύτερης έντασης είναι πλέον πιθανό και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας είναι έτοιμες να αποτρέψουν κάθε απειλή.

Διακηρύσσουμε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε, στο πλαίσιο του Συντάγματος, των δημοκρατικών κανόνων και του Διεθνούς Δικαίου, προκειμένου να υπερασπιστούμε τα σύνορα μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία.

Θεωρητικά η Τουρκία διαθέτει πολύ ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, τις δεύτερες μεγαλύτερες στο ΝΑΤΟ – πάνω από 1,2 εκατομμύρια άτομα. Οι αριθμοί όμως από μόνοι τους δεν λένε την αλήθεια.

Πάντα ήμασταν λιγότεροι και πάντα καταφέρναμε αυτό για το οποίο σήμερα είμαστε όλοι περήφανοι… Το έθνος είναι μεγάλο γιατί οι καρδιές των Ελλήνων είναι ατσάλινες και μεγάλες. Είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για να μην πέσει κανένας άλλος.

Να πέσουν αυτοί για την δικιά τους πατρίδα και να διατηρήσουμε εμείς την δικιά μας ελεύθερη και περήφανη.

Ο Ελληνισμός ξεπερνά τα προβλήματα και ανορθώνεται, όταν αντλεί δύναμη από την Ορθόδοξη Πίστη, από τον πατριωτισμό, από τη συνείδηση της συνέχειας του Έθνους, από την καλλιέργεια της γλώσσας και της παιδείας και κυρίως όταν αξιοποιεί το παρελθόν για να χαράξει ένα καλύτερο μέλλον.

Η ματαίωση παρελάσεων, δοξολογίας και καταθέσεως στεφάνων για επιτακτικούς λόγους δημόσιας υγείας, ουδόλως απαξιώνει ή μειώνει τις οφειλόμενες τιμές προς τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Ευλαβείς προσκυνητές σήμερα, γονατίζουμε εμπρός στους τάφους των αθανάτων ηρώων του Έθνους μας. Εκείνοι μας παρακολουθούν και μας παρακαλούν να υποσχεθούμε, ότι είμαστε έτοιμοι να υποστούμε κάθε θυσία για να υπερασπισθούμε την κάθε σπιθαμή του ελληνικού χώρου και την κάθε μία ελληνική ψυχή.

Το υποσχόμαστε!!!

ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

ΖΗΤΩ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.