- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Μερικές σκέψεις για τον «Κορωνοϊό» (COVID-19)

Μόλις χθες, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κήρυξε τον κορωνοϊό ως πανδημία. Το βράδυ της ίδια μέρας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας, προέβει σε μαζική αποστολή μηνυμάτων εκτάκτου ανάγκης, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δίνοντας έμφαση στην προστασία των ευπαθών ομάδων.

Σύμφωνα με το διαδίκτυο τα κρούσματα στην χώρα μας έχουν φτάσει ήδη τα 100.

Αναλυτικά με την κατάσταση των κρουσμάτων στη χώρα μας:

https://www.thebest.gr/coronavirus-map?fbclid=IwAR3NrkNIDSWiFyMpK8gz5W8DjvJadX5OVGGny8PjVDzGaslwO-NPcxZj5Q8

Αναλυτικά με την κατάσταση των κρουσμάτων παγκοσμίως:

https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

Μέχρι τώρα στην Ελλάδα, δε φάνηκε να παίρνουμε στα σοβαρά τον κορωνοϊό. Όμως, όταν έκλεισαν τα σχολεία, κάτι που είναι δύσκολο ως μέτρο για μια κυβέρνηση, με βάση το ντόμινο των επιπτώσεων της επιλογής αυτής, και λίγο αργότερα, ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας κήρυξε τον ιό ως πανδημία, ήρθε η ώρα να πάρουμε τον ιό αυτό στα σοβαρά.

Μιας που βρέθηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα, στους γειτονικούς μας νομούς Κοζάνης και Καστοριάς, που από ότι γράφτηκε δεν έγινε και πολύ επιτυχημένα…, είναι θέμα χρόνου να το αντιμετωπίσουμε και στην πόλη μας. Ας δούμε μερικές ακόμα πληροφορίες πέρα από τις επίσημες οδηγίες για τον ιό (https://www.civilprotection.gr/el/koronoios-covid-19-hrisimes-odigies), πριν μας χτυπήσει την πόρτα.

Κατ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν διάφοροι κορωνοϊοί. Εμείς μιλάμε για τον covid-19, που η παγκόσμια εξάπλωσή του και η υπεραπλούστευση των ειδήσεων, μας έκανε να τον ξέρουμε απλά ως κορωνοϊό…

Το πρόβλημα με αυτόν τον κορωνοϊό, πέρα από το ότι μεταδίδεται εύκολα, είναι επικίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες, τα συμπτώματά του μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Έτσι δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε ποιος έχει ένα κλασικό κρύωμα και ποιος μπορεί να έχει κορωνοϊό. Πόσο μάλλον, αν ξεφύγει η κατάσταση, με κρούσματα που δεν ξέρουμε από πού προέρχονται, όταν αυτά χρειάζονται μερικές μέρες για να εμφανίσουν συμπτώματα σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό και μόνο μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και υπερβολή. Είναι νωρίς ακόμα να πούμε για το κατά πόσο θα υποχωρήσει, όταν ζεστάνει ο καιρός, αλλά λογικά όταν μειωθούν τα κρυολογήματα, όπως και να έχει η κατάσταση, θα υπάρχει μια πιο σαφή εικόνα, με λιγότερη σύγχυση.

Έτσι λοιπόν, αφού πολλοί έτρεξαν, να προμηθευτούν χειρουργικές μάσκες, από τα φαρμακεία, σε βαθμό και ποσότητες που οδήγησαν στην έλλειψης τους από την αγορά, καλό είναι όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται να τις φοράει κιόλας. Μην ντρέπεστε. Ακόμα και αν είστε σίγουροι ότι δεν έχετε κορωνοϊό, καλό είναι να αποφύγετε να κολλήσετε τους συνανθρώπους σας, για να μην επεκτείνεται αυτή η σύγχυση με το απλό κρύωμα. Γράφτηκε ότι 15.000 κλήσεις καταγράφηκαν σε 24 ώρες στον ΕΟΔΥ γιατί πολλοί νομίζουν ότι έχουν κορωνοϊό!

Το ίδιο ισχύει και με τα γάντια. Πηγαίνοντας σε σούπερ-μάρκετ της πόλης είδα τους υπαλλήλους να τα φοράνε, κάτι που επικροτώ και θα ήθελα να δω και τα άλλα σούπερ-μάρκετ να το υιοθετούν ως μέτρο. Φανταστείτε ένας υπάλληλος που έχει κολλήσει τον ιό, να πιάνει εκατοντάδες προϊόντα στο κατάστημα Μην περιμένετε να ακούσετε στις ειδήσεις πρώτα ότι βρέθηκε κρούσμα. Ίσως να είναι αργά…

Εξάλλου, ο περιορισμός των άσκοπων συναναστροφών μας, μιας που τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται αμέσως, οι σωστά τηρούμενοι κανόνες υγιεινής που όπως φαίνεται παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο και η εξ’ αποστάσεως εργασία όπου είναι εφικτό, θα μπορούσε να συμβάλουν στη μείωση του ρυθμού εμφάνισης νέων κρουσμάτων. Έτσι μπορούν να γίνουν πιο ουσιαστικοί έλεγχοι στα ενδεχόμενα νέα κρούσματα, αλλά προστατεύονται και τα επαγγέλματα που η φύση τους απαιτεί φυσική παρουσία, και αυτά που είναι βασικά για την δημόσια τάξη και υγεία.

Λέγεται ότι τα κρούσματα στην Κίνα αρχίζουν να υποχωρούν, αλλά να μην ξεχνάμε το καθεστώς που επικρατεί εκεί, και τους περιορισμούς ελευθερίας που εφαρμόστηκαν. Την ίδια ώρα, εμείς μαλώναμε για το αν πρέπει να αναβληθούν τα καρναβάλια…

Βέβαια, από τη στιγμή της κήρυξης του κορωνοϊού ως πανδημία, πολλά νέα σενάρια δημιουργούνται, από την καραντίνα πόλεων, μέχρι και γενικό κλείσιμο συνόρων. Η πρόληψη όμως, είναι η καλύτερη επίλυση, σε αυτά τα θέματα. Όσο πιο υπεύθυνα φερθούμε στην αρχή, τόσο λιγότερο θα επηρεαστούμε, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Το ποσοστό θνησιμότητας παγκοσμίως εξαιτίας του ιού υπολογίζεται στο 3,4%, ενώ παλιότερα μας είχαν πει ότι για 2%. Δεν είναι μεγάλο, αλλά ούτε και μικρό. Ειδικά όταν όλοι είμαστε εν δυνάμει θύματα. Η Ευρώπη ανεβάζει το μέσο όρο, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της. Η χώρα με τους περισσότερα κρούσματα, μετά την Κίνα, από την οποία ξεκίνησε ο ιός, η Ιταλία, έχει ποσοστό θνησιμότητας 6,2%. Σχεδόν διπλάσιο! Η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιωμένων στην Ευρώπη. Το 22,6% του πληθυσμού της Ιταλίας, έχει ηλικία άνω των 65 ετών. Η μέση ηλικία των κατοίκων της είναι τα 47,3 χρόνια.

Τι σημαίνει αυτό; Η θνητότητα έχει να κάνει και με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά ενός πληθυσμού, πέρα από τις υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες.

Αντίστοιχα στην Ελλάδα το ποσοστό των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών είναι 21,8%, με τη μέση ηλικία, να είναι τα 43,4 έτη. Είναι ήδη γνωστό το πρόβλημα του δημογραφικού στη χώρα μας…

Άρα πρέπει να δείξουμε την απαιτούμενη προσοχή.

Παρατηρώ ανεύθυνους νέους, να λένε ότι μόνο τους γέρους επηρεάζει, οπότε δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι και άρα δε χρειάζεται να προσέχουμε… Τη στιγμή που όλοι έχουν συγγενείς. Τη στιγμή που μέχρι και 40άρηδες πλέον μένουν με τους γονείς τους… Τη στιγμή που στα χρόνια της κρίσης και της ανεργίας, οι γέροι είναι αυτοί που βοηθάνε οικονομικά τους νέους…

Βλέποντας οι επιστήμονες ότι τα παιδιά τα οποία χαρακτήρισαν ως «βόμβες» και οι νέοι, μπορούν να κολλήσουν τον ιό και να μην εμφανίσουν συμπτώματα, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία, για να εμποδίσει την περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. Τα σχολεία έκλεισαν για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας. Όχι για να αλλάξει ο τόπος συγκέντρωσης των παιδιών.

Συνεπώς, όχι στις καφετέριες, όχι στα ίντερνετ καφέ. Και το Παρασκευοσαββατοκύριακο όχι στα κλαμπ συνωστισμένοι… Τα παιδιά μπορούν να διαβάσουν αυτές τις μέρες, μπορούν να παίξουν και βιντεοπαιχνίδια από το σπίτι. Οι γονείς μπορούν να τα συμβουλέψουν, για το τι είναι καλύτερο γι αυτά. Το ίδιο όμως ισχύει και για τους μεγάλους. Μπορούν να αναβληθούν οι εκδρομές, τα ταξίδια, οι εκδηλώσεις αναψυχής, κτλ.

Παρόλο που περιμέναμε η εξάπλωση του ιού να γίνει μέσω των ανεύθυνων νέων, μας την έφεραν οι ανεύθυνοι μεγάλοι με τα ταξίδια τους…

Μπορεί να δυσανασχετούν οι επαγγελματίες από αυτές τις αποφάσεις και προτροπές, αλλά είναι για καλό. Αν η κατάσταση γίνει διαχειρίσιμη και πάλι, σύντομα τα μέτρα θα περιοριστούν, διαφορετικά αν αποτύχει τις επόμενες βδομάδες, μπορούμε να μάθουμε από το παράδειγμα της Ιταλίας, τι μέλλει γενέσθαι…

Μπορούμε να δούμε το κλείσιμο το σχολείων ως ευκαιρία να συμβάλουμε όλοι στη λύση του προβλήματος, χωρίς να τρομοκρατηθούμε. Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν και λίγο παραστάσεις.

* Να εξερευνήσουμε την εξοχή, αντί να συνωστιζόμαστε στις καφετέριες. (αρκεί να μην είναι άρρωστος κάποιος και κολλήσει ενδεχομένως κανένα ζώο;… https://www.huffingtonpost.gr/entry/mporei-o-koronoios-na-metadothei-sta-katoikidia-mas_gr_5e6203d2c5b691b525f06a7c)

* Αποφεύγουμε τις μη αναγκαίες δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους όπου βρίσκονται και άλλα άτομα.

* Αποφεύγουμε γενικότερα τους χώρους όπου συναθροίζονται πολλά άτομα. (Προσωπικά θα έβαζα και την Εκκλησία μέσα στους περιορισμούς αυτών των ημερών. Είμαι πιστός, αλλά η δημόσια υγεία υπερέχει, ειδικά όταν δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για τους άλλους γύρω μας.)

* Προσέχουμε την υγεία μας, ώστε να είμαστε λιγότερο ευάλωτοι σε ασθένειες.

* Αν έχουμε κρυώσει, κρατάμε αποστάσεις από τους άλλους, ακόμα και αν δεν έχουμε κορωνοϊο. Φοράμε μάσκα, χωρίς να ντρεπόμαστε, ώστε να αποφύγουμε μετάδοση ιού και καταβολή των δυνάμεων, των ενδεχόμενων νέων ασθενών. Μην ξεχνάμε και την εξάπλωση της σύγχυσης, όταν δεν είναι δυνατών να εξεταστούν όλοι όσοι αισθάνονται άρρωστοι (μην ξεχνάμε τις 15.000 κλήσεις που καταγράφηκαν σε 24 ώρες στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ!)

Διαβάζω ότι κάποιοι απαξιώνουν τον ιό, λέγοντας με ακατανόητη σιγουριά, έχει φτιαχτεί σε εργαστήριο και όλα τα σχετικά. Ακόμα και έτσι να είναι, αυτό δεν αλλάζει σε κάτι, την προσοχή που πρέπει να δείξουμε. Λιγότερα κρούσματα, λιγότερος φόρτος εργασίας στα νοσοκομεία, λιγότερα μέτρα, πιο γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας.

Διαβάζω επίσης ότι μερικοί αδιαφορούν, λέγοντας πως ήδη βρίσκονται φάρμακα και εμβόλια. Δεν αποκλείεται αυτό, αλλά ποιος λογικός υγιής, θα ήθελε να δοκιμάσει φάρμακα και εμβόλια που δεν έχουν τεστάρει, ακόμα σε ικανοποιητικό βαθμό οι ειδικοί;

Οι δυο βδομάδες αποχής των παιδιών από τα σχολεία, είναι ευκαιρία για δυο βδομάδες να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί, ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, για να μειωθούν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού. Χωρίς πανικό, και υπερβολές, αλλά με λογική και τις συμβουλές τις επιστήμης.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι δεν έχω σχέση με το χώρο της υγείας, απλά διάβασα κάποια πράγματα στο ίντερνετ αυτές τις μέρες και προσπάθησα να τα φιλτράρω μιας και οι επίσημες πηγές είναι φειδωλές, ώστε να μην τρομοκρατούμαστε, αλλά και να μην έχουμε άγνοια…

Νικ Κ.