- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας

ΠΡΟΣ:

ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ κ Τσιάρα –ΑΘΗΝΑ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ Σταϊκούρα –ΑΘΗΝΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟ:

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ –ΑΘΗΝΑ

 

To Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας συνεδρίασε εκτάκτως την 25η/03/2020 με μόνο θέμα την υπαναχώρηση της κυβέρνησης από την ήδη εξαγγελθείσα δέσμευση της για καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους δικηγόρους της χώρας ,ποσού 800,00€. Στην καταφανή αδικία και τον πρωτοφανή αυτόν εμπαιγμό που υφίσταται ο κλάδος μας, απαντούμε τα ακόλουθα:

Την 19η/3/2020 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα που απηύθυνε προς τον ελληνικό λαό, δήλωσε πως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που θίγονται από τα έκτακτα μέτρα για την πρόληψη της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση ύψους 800,00€. Την επόμενη ημέρα, σε επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών συμπεριελήφθησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας που αφορούν τις νομικές δραστηριότητες και οι Δικηγόροι ανήκαν και επίσημα στους δικαιούχους λόγω της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων και των Δημοσίων Υπηρεσιών, των οποίων η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία είναι απαραίτητη για την διεκπεραίωση οιασδήποτε δικηγορικής εργασίας.

Την 24η/3/2020 όμως, μέρα που θα μείνει στην συνείδηση όλων μας ως «μαύρη» για τον μαχόμενο Έλληνα Δικηγόρο, η κυβέρνηση αποφάσισε άδικα, αναιτιολόγητα και κυρίως επιδεικνύοντας έτι μια φορά το σκληρότερο πρόσωπό της στον επιστημονικό κλάδο μας, ο οποίος είναι αυτονόητο ότι στηρίζει με όλα τα μέσα, στη παρούσα δύσκολη συγκυρία που περνά η χώρα μας την υλοποίηση των μέτρων και την διαφύλαξη κράτους δικαίου-, την εξαίρεσή μας από την ανωτέρω ενίσχυση, προκαλώντας πρωτίστως την έκπληξη αλλά και την οργή σύσσωμου του δικηγορικού σώματος, διότι η ένταξη του δικηγόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενος καθώς και το γεγονός ότι η αναστολή της λειτουργείας των δικαστηρίων είναι πλήγμα για το εισόδημα μας, είναι σαφές, δεδομένο και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί με σοβαρά επιχειρήματα από κανέναν.

Όχι μόνο, λοιπόν, οι Δικηγόροι ΔΕΝ περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του εν λόγω επιδόματος, αλλά εμπαίζονται, διασύρονται και εξευτελίζονται με τρόπο που ουδόλως αρμόζει στην επιστημονική κατάρτιση και το λειτούργημα μας. Ακολούθως, η κυβέρνηση σε μια ύστατη προσπάθεια να ισορροπήσει την κατάσταση, εξήγγειλε ότι αντί για οικονομική ενίσχυση, θα παρακολουθήσουμε επιμορφωτικό προγράμματος αξίας 600,00€ σχετιζόμενο με τηλεργασία, χωρίς καμία περαιτέρω διευκρίνιση. Αδυνατούμε, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μας να εξάγουμε κάτι θετικό και χρηστικό από αυτό.

Τελικά η Κυβέρνηση δεν επικαλείται καν δημοσιονομική αδυναμία. Τα χρήματα θα καταλήξουν ως μορφή ενίσχυσης των ποικιλώνυμων «Ινστιτούτων Κατάρτισης» και θα χρησιμεύσουν για την χρηματοδότηση της μηχανοργάνωσης και υποστήριξης μεγάλων εταιρικών σχημάτων. Είναι ένα «μέτρο» που δεν αναφέρεται καν στην αντιμετώπιση της παρούσας ζοφερής κατάστασης των συναδέλφων αλλά στο απώτερο μέλλον. Επίσης είναι προφανές ότι θα παρέχεται άπαξ και δεν θα αποτελεί επίδομα αφορολόγητο και ακατάσχετο, οπότε δεν θα φτάσει ποτέ «στην τσέπη» της πλειοψηφίας των συναδέλφων.

Η αλήθεια όμως απέχει πολύ από την περιγραφή του Δικηγόρου «χωρίς ανάγκες» καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας είναι σκληρά και καθημερινά εργαζόμενοι, ήδη πληγέντες από την απερχόμενη οικονομική κρίση, με πάγια έξοδα συντήρησης γραφείου, καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, οικογένειες, όπως άλλωστε και όλοι οι υπόλοιποι συμπολίτες μας. Η αλήθεια είναι ότι στα πλαίσια των περιορισμών για την εξάπλωση της πανδημίας, θεσμικά έχει ανασταλεί το ίδιο το αντικείμενο της εργασίας μας, ενώ λόγω των περιορισμών που αφορούν την λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών δεν μπορούμε ούτε καν να προετοιμάσουμε τις υποθέσεις μας ή να δεχτούμε πελάτες μας. Η αλήθεια είναι ότι δεν ασκούμε αυτό το διάστημα βιοποριστική δραστηριότητα και οι μόνες εργασίες που μας επιτρέπονται είναι, κατ ουσίαν, αυτές που συνδέονται με την εφαρμογή των εκτάκτων μέτρων, την διασφάλιση του Κράτους Δικαίου και της κοινωνικής συνοχής ακριβώς λόγω του χαρακτήρα του δικηγόρου και ως δημοσίου λειτουργού.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΜΕ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την κυβερνητική απόφαση να μεταβάλει αιφνιδιαστικά την θέση της και να αποκλείσει του Δικηγόρους από τους δικαιούχους του επιδόματος ενίσχυσης

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ως απαράδεκτη και προσβλητική την εξαγγελθείσα παροχή των voucher. Αντί να καταλήξουμε ως «πελατολόγιο» των διαφόρων «φορέων κατάρτισης» και από την στιγμή που δεν θέλει να τα διαθέσει για την κάλυψη ενός μικρού μέρους των αναγκών των συναδέλφων ας τα χορηγήσει, μέσω των Προγραμμάτων που διαχειρίζεται – ΑΜΕΣΑ – για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των ανθρώπων του

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤ. ΚΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ
Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΦΑΝΗ ΚΩΝ. ΡΙΖΟΥ