- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Σχεδιασμός κουζίνας: τι να προσέξετε

Πολλοί πιστεύουν ότι ο σχεδιασμός της κουζίνας είναι απλή υπόθεση και ξεκινούν χωρίς να έχουν κατανοήσει την πραγματική έκταση της διαδικασίας. Ο σχεδιασμός, ο προϋπολογισμός και το τελικό κόστος είναι κάποιοι παράμετροι που αναδιαμορφώνονται συνεχώς με βάση τις ανάγκες και την δόμηση του δωματίου που πρόκειται να δημιουργηθεί ή να αναμορφωθεί.

Σχεδιάζοντας μια κουζίνα  για ένα νέο σπίτι ή για ένα ήδη υπάρχον είναι μεγάλη επένδυση, σε χρήματα, χρόνο και ενέργεια. Αποτελεί μια πολύ ευχάριστη αλλά ταυτόχρονα και αγχωτική διαδικασία καθώς είναι πολλές οι λεπτομέρειες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Πριν ξεκινήσετε την διαδικασία σχεδιασμού της νέας κουζίνας θα πρέπει να θέσετε κάποια κριτήρια. Βασικό σε όλη αυτή την διαδικασία είναι να αναζητήσετε έναν έμπειρο επαγγελματία του χώρου, που με τις γνώσεις και την εμπειρία του θα σας συμβουλεύει καθ’ όλη την διάρκεια του έργου ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας που θα έχει το γούστο σας με την γνώση του επαγγελματία. Ο επαγγελματίας θα σας βοηθήσει τόσο στον σχεδιασμό και την  λειτουργικότητα της κουζίνας σας, αλλά θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήματα από άσκοπες ενέργειες που θα κάνατε χωρίς την ύπαρξη του. Αυτό θα βοηθήσει και εσάς να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την διαδικασία και να δημιουργήσετε μια κουζίνα που θα αντανακλά την προσωπικότητα και το στυλ σας.

Οι σημερινές κουζίνες είναι χώροι που εξυπηρετούν περισσότερες από μια δραστηριότητες, συνεπώς η αναδιαμόρφωση θα πρέπει να γίνεται με βάση τις λειτουργίες που θέλετε να καλύψετε στο μελλοντικό μοντέλο.

Επίσης μια ακόμη σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να σχεδιαστεί όσο το δυνατό καλύτερα για να διευκολύνει την καθημερινότητα σας είναι οι αποθηκευτικοί χώροι, ώστε η κουζίνα σας να αξιοποιείται στο μέγιστο και οι χώροι να είναι πάντα καθαροί και οργανωμένοι.
Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως στην διαδικασία του σχεδιασμού θα πρέπει να συμπεριληφθεί μια ακόμη παράμετρος. Ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια κουζίνα συνήθως είναι περισσότερος από ότι είχε προγραμματιστεί αρχικά, συνεπώς θα πρέπει να κάνετε ένα πλάνο για το πως θα διενεργούνται οι δουλείες της καθημερινότητας μέχρι να ολοκληρωθεί η κουζίνα σας. Αυτό το αναφέρουμε γιατί συνήθως δημιουργείτε περισσότερο άγχος και ένταση στην οικογένεια όταν δεν είναι όλα προγραμματισμένα σωστά και φυσικά τα έξοδα πολύ περισσότερα αφού καταφεύγουμε στην επιλογή του delivery για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Βασικό μέρος του σχεδιασμού είναι το μέγεθος της κουζίνας που έχετε και κατά πόσο μπορείτε να τον μεγαλώσετε με το γκρέμισμα ενός ή περισσότερων τοίχων. Θα πρέπει να μελετήσετε με τον ειδικό τις επιλογές που έχετε πολλές φορές πριν καταλήξετε στο τελικό σχέδιο.

Τέλος ένα μέρος του σχεδιασμού αποτελούν και τα έπιπλα κουζίνας. Μοντέρνο ή παραδοσιακό στυλ  υπάρχουν πολλά μοτίβα σχεδίασης που έχετε στη διάθεσή σας. Θα πρέπει πάντα με την συμβουλή του ειδικού να μελετήσετε τις επιλογές που έχετε, να πάρετε ιδέες online, να δημιουργείστε φάκελους με τα αγαπημένα σας και  να αποκλείσετε ότι δεν σας ταιριάζει ώσπου  να καταλήξετε σε αυτά που θα ταιριάζουν στο στυλ σας αλλά και στην διαρρύθμιση του χώρου.

Ευχαριστούμε την εταιρεία Έπιπλα Κουζίνας Μαθιός για το παραπάνω άρθρο.