- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Το δικαίωμα της απεργίας

Ως απεργία ορίζεται η σχεδιασμένη και ομαδική αποχή από την εργασία των μισθωτών ορισμένου επαγγέλματος ή επιχειρήσεως, ώστε να ασκηθεί πίεση για την αποδοχή των αιτημάτων τους, επιθυμώντας πάντως να συνεχίσουν την εργασία του όταν εκπληρωθεί ο σκοπός της απεργίας.

Στο άρθρο 23 παρ. 2 του Συντάγματος κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην απεργία. Το Σύνταγμα ωστόσο δε προβλέπει μόνο την απεργία αλλά την οριοθετεί κιόλας, δηλώνοντας πως στα πλαίσια της έννομης τάξης της χώρας μας η απεργία χαίρει προστασίας όταν αφενός μεν αποβλέπει στη διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών, εργασιακών, συνδικαλιστικών και ασφαλιστικών συμφερόντων των εργαζομένων, αφετέρου δε μόλις κηρύσσεται από τις νόμιμες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Το να συμμετέχει κάποιος μισθωτός σε νόμιμη απεργία σε καμία περίπτωση δε συνιστά από μέρους του καταγγελία της συμβάσεως εργασίας. Ίσα ίσα που ένας απεργών εργαζόμενος δεικνύει εμμονή στην εργασία του και θέλει να συνεχίσει να τη πραγματοποιεί αλλά με καλύτερους όρους. Η απεργία λοιπόν συνιστά μια νόμιμη αναστολή της εργασιακής σύμβασης και όχι λύση αυτής. Ο εργοδότης από τη πλευρά του δεν οφείλει μισθό καθ’ όλη τη διάρκεια της απεργίας. Ο νόμος θέτει σαν προϋπόθεση για την απεργία να έχει κηρυχθεί αυτή από πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση μετά από απόφαση της γενικής της συνέλευσης, η οποία θα πρέπει να έχει παρθεί με μυστική ψηφοφορία. Πότε όμως μια απεργία κρίνεται πως γίνεται καταχρηστικά;

Καταχρηστική άσκηση του απεργιακού δικαιώματος έχουμε όταν η πραγματοποίηση της απεργίας γίνεται χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση του εργοδότη, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να εξετασθούν τα αιτήματα των απεργών και να γίνει προσπάθεια διευθέτησης της διαφοράς. Το ίδιο ισχύει και στη περίπτωση που οι εργαζόμενοι αρνούνται να δεχθούν προσφορά του εργοδότη να διαπραγματευθούν. Επί περιπτώσεων καταχρηστικότητας της απεργίας, επειδή η συνθετότητα των ζητημάτων που ανακύπτουν είναι μεγάλη, ο εργατολόγος (δείτε Καμουζής Κ Εργατολόγος) σας είναι αυτός που θα σας κατευθύνει με ασφάλεια στην ορθή νομική αντιμετώπιση των ζητημάτων που σίγουρα θα ανακύψουν. Τα είδη της απεργίας είναι πολλά μερικά εκ των οποίων είναι τα ακόλουθα: α) η γενική, β) η πολιτική, γ) η αδέσποτη, δ) η προειδοποιητική, ε) η λευκή, στ) η επιβραδυντική κ.α. Υφίστανται ακόμη απεργίες αμυντικές, επιθετικές, αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας. Γνωρίζατε όμως πως υπάρχει αν και πιο σπάνια η ανταπεργία;

H ανταπεργία που αποδίδεται με τον αγγλικό όρο (lockout) είναι η εκ των εργοδοτών σχεδιασμένη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης από τους εργοδότες λόγω μιας συλλογικής διαφοράς. Στη χώρα μας η ανταπεργία δεν επιτρέπεται, εκτός αν υπάρχει περίπτωση ανωτέρας βίας και βεβαίως δεν οδηγεί σε λύση της συμβάσεως εργασίας, αλλά μόνο στην αναστολή αυτής.