- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας για τον θάνατο του «τελευταίου παρτιζάνου» Μανώλη Γλέζου

Η χώρα μας αποχαιρετά τον Μανώλη Γλέζο, μια σπουδαία μορφή της νεότερης ελληνικής ιστορίας, μια εμβληματική προσωπικότητα της Αριστεράς αλλά και σύμβολο αντίστασης κατά του φασισμού.

Οι περισσότεροι ξέρουν τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης», όπως τον είχε αποκαλέσει ο Ντε Γκολ, για την παράτολμη ενέργειά του να αποκαθηλώσει μαζί με τον Λάκη Σάντα τη σβάστικα από την Ακρόπολη στις 30/5/1941.

Την επόμενη χρονιά συνελήφθη από την Γκεστάπο, φυλακίστηκε, βασανίστηκε και γλίτωσε τα χειρότερα μόνο επειδή αρρώστησε βαριά από φυματίωση. Όμως ο Γλέζος έκανε πολλά περισσότερα. Εξακολούθησε αναρρώνοντας την αντιστασιακή του δράση για να συλληφθεί και να φυλακιστεί ξανά, αρχικά από τους Ιταλούς, ύστερα από τους Ταγματασφαλίτες. Με την έναρξη όμως του Εμφυλίου συλλαμβάνεται ξανά, καταδικάζεται σε θάνατο για να αποφυλακιστεί εντέλει το ’54 χάρη στη διεθνή κινητοποίηση και το ενδιαφέρον προσωπικοτήτων όπως ο Ντε Γκολ και ο Πικάσο.

Υπήρξε επί δεκαετίες ενεργός στα πολιτικά πράγματα και μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου. Μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε επισταμένα με το ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα από την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Καταδικασμένος τρεις φορές σε θάνατο, μαχητής όσο λίγοι και ταυτόχρονα λιτός. Υπήρξε μια από τις τελευταίες πραγματικά σπουδαίες μορφές της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Έζησε μια ζωή που υπήρξε επί μακρόν κατατρεγμένη, βασανισμένη και ταλαιπωρημένη, ώστε είναι να απορεί κανείς πού την έβρισκε τόση δύναμη, τόσο πείσμα και τέτοια θέληση σε μια ηλικία που θα μπορούσε άνετα να επαναπαύεται στις δάφνες του.

Το Εργατοϋπαλληλικό  Κέντρο Φλώρινας εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών και έργων, αποχαιρετά το σύμβολο της αντίστασης και των λαϊκών αγώνων.

Καλό Ταξίδι Μανώλη Γλέζο!