- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Βγάζοντας τον σκύλο βόλτα: Ποιός είναι ο σωστός τρόπος και γιατί είναι τόσο σημαντικό

Οι περισσότερες ράτσες σκύλων αναπτύχθηκαν με έναν συγκεκριμένο σκοπό στο μυαλό τους, για παράδειγμα, άλλοι να αθλούνται, άλλοι να εργάζονται(σκύλοι-συνοδοί). Άλλοι να συγκεντρώνουν κοπάδια ζώων και ούτω καθεξής. Συνεπώς, είτε ο σκύλος είναι καθαρόαιμος είτε ημίαιμος υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να φέρει γενετικά χαρακτηριστικά που θα τον οδηγήσουν να ακολουθήσει μια δραστηριότητα.

Ορισμένοι «μοντέρνοι σκύλοι» δεν έχουν την ευκαιρία να πράξουν αυτό  για το οποίο τους προορίζει η ράτσα τους. Επιπλέον, είναι σπάνιο ένας σκύλος να ασκείται από μόνος του και η αυλή των σπιτιών δεν προσφέρει τη ποικιλία αισθητηριακών διεγέρσεων που χρειάζεται ένας σκύλος, για να καταπολεμήσει την πλήξη του. Γι’ αυτόν τον λόγο οι τετράποδοι φίλοι μας χρειάζονται τις βόλτες για άσκηση και πνευματική διέγερση συγχρόνως.

Σύμφωνα με ενημέρωση κλινικών γιατρών, γενικά, οι άνθρωποι βγάζουν τα κατοικίδια τους βόλτα για τέσσερις λόγους: απόρριψη, πνευματική διέγερση, άθληση και εκπαίδευση. Οι σκύλοι με τη σειρά τους, αρέσκονται να βγαίνουν βόλτα σε εξωτερικό χώρο, για να μυρίζουν, να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον, να αθλούνται και ίσως, να κοινωνικοποιούνται με άλλους ανθρώπους και σκύλους εκτός του σπιτιού. Δεν υπάρχει κανένα εύλογο επιχείρημα ότι μια βόλτα δεν περικλείει όλες τις ανάγκες των ανθρώπων και των σκύλων και μολονότι, ο χρόνος είναι πολύτιμος, θα ήταν πολύ ωφέλιμο οι ιδιοκτήτες σκύλων να βρουν και να καταλάβουν δημιουργικούς τρόπους, για να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές.

Το πώς και το γιατί πρέπει να βγαίνει ο σκύλος βόλτα φαινομενικά μοιάζει κάτι πολύ εύκολο άνευ ιδιαίτερης προσοχής. Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων κάνουν τα εξής:

  1. Δεν βγάζουν τα κατοικίδια τους έξω ή δεν το κάνουν τακτικά
  2. Δεν εκπληρώνουν όλο το φάσμα δραστηριοτήτων
  3. Δεν αναλαμβάνουν τον ρόλο «αρχηγού της αγέλης» από φόβο, με αποτέλεσμα να τους οδηγεί ο σκύλος ή εκτελούν λανθασμένα τους κανόνες του λουριού.

Πριν βγείτε για βόλτα

Η κατάλληλη στιγμή για να αναπτύξετε μια θετική συνήθεια βόλτας είναι, όταν ο σκύλος είναι κουταβάκι. Μόλις το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι αρκετά δυνατό, ικανό να το προστατέψει από μολυσματικές ασθένειες (συζητείστε με τον κτηνίατρο πότε είναι ασφαλές να εκθέσετε το κουταβάκι σε εξωτερικό χώρο), είναι η σωστή στιγμή να βγει βόλτα με το αφεντικό του ή άλλα μέλη της οικογένειας.

Θα πρέπει ήδη να έχει το δικό του, ασφαλές και με τις σωστές διατάσεις, κολάρο ή σαμαράκι σκύλου και τη ταυτότητα του, μάλιστα, θα πρέπει να έχει συνηθίσει να τα φοράει προτού βγει από το σπίτι. Βρείτε τώρα Αξεσουάρ Σκύλων σε προνομιακές τιμές για το κατοικίδιο σας. Ορισμένα κουταβάκια δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με το κολάρο, ενώ με άλλα συμβαίνει αυτό. Αν το κουταβάκι αντιστέκεται σθεναρά στο κολάρο, εφόσον έχετε ελέγξει ότι δεν είναι πολύ σφιχτό στο λαιμό(η ιδανική τοποθέτηση είναι να έχουν πρόσβαση τα δάχτυλα σας από κάτω) ή αισθάνεται άβολα για κάποιον άλλο λόγο, προσπαθήστε να αποσπάσετε τη προσοχή του μέχρι να το συνηθίσει. Δεν θα χρειαστεί περισσότερο από μερικές μερούλες έως ότου συνηθίσει πλήρως και ξεχάσει ότι το φοράει. Σε καμία περίπτωση, πάντως, μην βγείτε έξω για βόλτα χωρίς να φοράει κολάρο.

Αν σκοπεύετε να του φορέσετε σαμαράκι κεφαλιού ή ιμάντα ασφαλείας για τις βόλτες (τα οποία προτείνονται για όλους τους σκύλους από το να πάθουν κάποιον τραυματισμό αντιδρώντας στο κολάρο), το επόμενο βήμα είναι να κάνετε το κουταβάκι να αισθανθεί άνετα φορώντας το. Όσον αφορά στο κολάρο, καλό θα ήταν να το συνηθίσει πριν βάλετε λουρί στον σκύλο σας, για να βγαίνει βόλτα.

Μόλις ο εξοπλισμός αυτός(κολάρο, σαμαράκι, ιμάντας ασφαλείας) γίνει δεύτερη φύση του κατοικιδίου (αν το επιλέξετε) είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα.

Ξεκινώντας με το «δεξί»

Οι πρώτες βόλτες πρέπει να είναι σύντομες για τα περισσότερα κουτάβια. Ο πρωτεύον στόχος είναι να μάθετε το κατοικίδιο σας να είναι κολλημένο πάνω σας ακολουθώντας τις οδηγίες.

Βρείτε ένα ασφαλές περιβάλλον. Επιτρέψτε στο κουταβάκι να τραβήξει το κορδόνι από πίσω του για λίγο, έπειτα, μαζέψτε το τέλος του κορδονιού. Αφήστε το να σας οδηγήσει γύρω γύρω για λίγα δευτερόλεπτα όσο εσείς κρατάτε το κορδόνι από το έδαφος. Ελαττώστε λίγο ταχύτητα, ώστε να αναγκαστεί να ελλατώσει και εκείνο, μέχρι να σταματήσει. Κάντε ένα διάλειμμα για να το επαινέσετε με μια λιχουδιά και λίγο παιχνίδι.

Στη συνέχεια, αφήστε το να σύρει πάλι το κορδόνι, αλλά όταν μαζέψετε το τέλος του αυτή τη φορά φωνάξτε το όνομα του και δώστε του την εντολή να μείνει ακίνητο. Αν σας τραβάει, καθίστε στο σημείο σας χωρίς να το τραβήξετε προς την κατεύθυνση σας. Σκοπός είναι να του μάθετε μένει χαλαρό στη γραμμή κατευθυνόμενο προς εσάς. Όταν μένει χαλαρό, επαινέστε το και φωνάξτε το κοντά σας.

Αν έρχεται προς το μέρος σας, μπορείτε να το επαινείτε και να του δίνετε έξτρα λιχουδιά. Αν σταματάει, τεντώστε το κορδόνι τόσο, ώστε να έχει μια μικρή πίεση. Φωνάξτε το να έρθει αμέσως πάλι. Επαινέστε το καθώς σας πλησιάζει και δώστε του λιχουδιά μόλις επιστρέψει πίσω.Δύο με τρεις επαναλήψεις είναι αρκετές για να καταλάβει το κουταβάκι. Η έλλειψη πίεσης στο κορδόνι έχει ως ανταμοιβή έπαινο και λιχουδιά.

Όταν το κουτάβι έχει μάθει να έρχεται προς το μέρος σας για να απελευθερώνει πίεση στο κορδόνι, μπορείτε να πηγαίνετε σιγά σιγά προς τα πίσω, προκειμένου να το κρατάτε σε κίνηση.

Η επόμενη κίνηση είναι να περπατάτε και να σας ακολουθεί. Αν σας προσπεράσει αλλάξτε κατεύθυνση, ώστε να είναι πάλι από πίσω σας. Σκοπός είναι να του μάθετε να ακολουθεί υπό χαλαρή καθοδήγηση. Μόλις επιτύχετε τον στόχο μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιήσετε το κορδόνι ή να το αντικαταστήσετε με ένα λουρί.

Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του κατοικιδίου, πέντε με δεκαπέντε λεπτά μαθήματος είναι αρκετά το πρώτο διάστημα. Εξασκηθείτε να ελέγχετε τον σκύλο υπό καθοδήγηση με διάλειμμα τριάντα δευτερολέπτων σε κάθε μάθημα. Εξασκηθείτε στην υπομονή και μην εμπλέκεστε σε πόλεμο επιθυμιών με το κουταβάκι. Καλό είναι να μην κάνετε υπερβολικό κρότο, ούτε να τραβάτε με απότομες κινήσεις ή να χρησιμοποιείτε το κορδόνι για διόρθωση συμπεριφοράς και τιμωρία. Σταματήστε μόλις κάποιος από τους δύο αισθανθεί ζαλάδα ή κούραση.

Μετά από κάθε σύντομο μάθημα υπό καθοδήγηση, επαινέστε υπερβολικά το κουταβάκι και αφιερώστε του μερικά λεπτά για παιχνίδι με μπάλα ή οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι επιθυμεί. Ορθό θα ήταν να θυμάστε ότι με όλη αυτή τη διαδικασία χτίζετε τα θεμέλια για δραστηριότητες μαζί του, με συνέπεια να του προσφέρετε ευχαρίστηση και την επιθυμία να τις προσμονεί καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Προβλήματα με τα περιλαίμια

Κάποια κουτάβια πεισμώνουν και αντιδρούν στη πίεση του κορδονιού από το να υπομένουν τη διαδικασία εκπαίδευσης.

Αν το κουταβάκι μένει ακίνητο στο τεντωμένο κορδόνι ή εξακολουθεί να του αντιστέκεται καλό θα ήταν για αρχή να χρησιμοποιήσετε ένα σαμαράκι ή ιμάντα ασφαλείας, παρά ένα κολάρο.

Για μία βόλτα με τον σκύλο σας χρειάζονται τα απαραίτητα αξεσουάρ, μία βόλτα ή περιήγηση από το Petvet24 θα σας λύσει τα χέρια.