- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την Πρωτομαγιά

1η ΜΑΗ 2020

 Καμιά θυσία για τα κέρδη του κεφαλαίου – Την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές – Συνεχίζουμε τη πάλη για τα δικαιώματα στην δουλειά, την υγεία, την παιδεία και τα δημόσια αγαθά. Το μέλλον ανήκει στην εργατιά!

134 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εργατική Πρωτομαγιά του Σικάγο η εργατική τάξη παγκόσμια εν μέσω πανδημίας έρχεται αντιμέτωπη με μια νέα σκληρή, αντιδραστική και ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου και τον κυβερνήσεων. Στόχος της επίθεσης είναι να φορτωθούν τα βάρη της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης.

Η πανδημία εξαιτίας του κορονοϊού που βρίσκεται διεθνώς σε πλήρη εξέλιξη με βαρύ το φόρο των θανάτων που πληρώνουν τα εκατομμύρια των φτωχών σε όλο τον κόσμο αναδεικνύει το βάρβαρο χαρακτήρα του καπιταλισμού. Στο βωμό του κέρδους και της καπιταλιστικής ανάπτυξης θυσιάζονται εκατομμύρια ανθρώπων που στοιβάζονται σε μολυσμένες μεγαλουπόλεις, που και ζουν υπό το καθεστώς του άγχους και της ανασφάλειας. Οι ελεύθεροι χώροι περιορίζονται και εμπορευματοποιούνται, το περιβάλλον λεηλατείται, τα δημόσια αγαθά η υγεία, η πρόνοια, η παιδεία εγκαταλείπονται και ιδιωτικοποιούνται. Οι πρόσφυγες ζουν σε άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης χωρίς καμία προστασία και ασφάλεια.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ σε συμφωνία με Ε.Ε και ΣΕΒ προχωρά όλη αυτή την περίοδο σε μέτρα με ταξικό πρόσημο στήριξης της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζόμενων της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Πάγωμα συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους και μαζί των εργοδοτικών υποχρεώσεων προς τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ την ίδια στιγμή οι περίπου 700.000 εργαζόμενοι σε αυτές καλούνται να επιβιώσουν με 800 ευρώ για 45 μέρες. Οι απολύσεις εκτινάχθηκαν σε πάνω από 150.000 σε ένα μήνα, χωρίς να υπολογίζονται αυτές στον τουρισμό, εκ περιτροπής εργασία με έως 60% μείωση μισθών, τηλεργασία που ήρθε για να μείνει και καταργεί το διαχωρισμό ελεύθερου και εργάσιμου χρόνου. Απολύσεις και χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων επιφυλάσσει η κυβέρνηση και στο δημόσιο τομέα, όπως δείχνουν οι 16 απολύσεις συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου, η λήξη συμβάσεων επικουρικών γιατρών, η περικοπή αμοιβών εφημεριών και οι προαναγγελθείσες μειώσεις μισθών στο δημόσιο και των συντάξεων σε επόμενη φάση.

Οι επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται απλόχερα από το «μαξιλάρι» του δημόσιου αποθεματικού που έχει προκύψει από το ξεζούμισμα των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων με τα αιματηρά «πλεονάσματα». Την ίδια στιγμή που βγαίνουν στη φόρα σκάνδαλα εκατομμυρίων σε ημετέρους, όπως στα λαμόγια των ΚΕΚ, και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μοιράζονται στα ΜΜΕ για να γίνουν το λιβανιστήρι της πιο άθλιας κυβέρνησης.

Αντίστοιχα στους εργαζόμενους μένουν οι αδύναμες και υπονομευμένες, από την άθλια μνημονιακή πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, δομές δημόσιας υγείας, τα ελάχιστα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η τρομαχτική έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού την ίδια στιγμή που χρηματοδοτείται αδρά ο ιδιωτικός τομέας υγείας που γεννά σκάνδαλα όπως στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.

Με τη προσπάθεια της επιβολής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει στον γύψο τις αντιδράσεις για την εγκληματική πολιτική της, τόσο για την καταπολέμηση της πανδημίας όσο και για τις αντεργατικές μεθοδεύσεις που από κοινού με τους εργοδότες έχει βάλει μπροστά. Επίδειξη ακραίου αντεργατικού αυταρχισμού αποτελεί η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Πέτσα, ότι η Πρωτομαγιά «μεταφέρεται» στις 9 Μαΐου. Κυβέρνηση και εργοδοσία θέλουν να καταργήσουν ουσιαστικά την Πρωτομαγιά. Θέλουν να μη χαθεί ούτε μια μέρα εργασίας για τους εργοδότες και ταυτόχρονα να εμπεδώσουν στη συνείδηση της εργατικής τάξης και της νεολαίας πως η 1η Μάη είναι αργία και όχι απεργία.

Όμως, μέσα σε συνθήκες καραντίνας, οι υπουργοί προωθούν νομοσχέδια και ρυθμίσεις που κλιμακώνουν την ασυδοσία των καπιταλιστών. Ο Χατζηδάκης περνάει από τη Βουλή νομοσχέδιο που καταστρέφει ότι απέμεινε από το περιβάλλον. Η Κεραμέως προωθεί νομοσχέδιο ενάντια στη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης έχει την πλήρη συναίνεση του συνόλου του αστικού πολιτικού συστήματος της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ που μαζί ψήφισαν μνημόνια, διαχειρίστηκαν και υλοποίησαν μέτρα σφαγιασμού των εργαζομένων και των δημόσιων αγαθών. Έχει την πλήρη στήριξη του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αλλά και Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών που έχουν «κατεβάσει ρολά» και καλλιεργούν το κλίμα της «εθνικής ομοψυχίας» και παραδίνουν τους εργαζόμενους στα χέρια της εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Στην αντίπερα όχθη οι μαχόμενες δυνάμεις του εργατικού κινήματος, των πρωτοβάθμιων σωματείων, της αντικαπιταλιστικής αριστεράς μπήκαν μπροστά στη μάχη της υπεράσπισης των εργατικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων, χωρίς αναβολή. Οι κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν όλη αυτή την περίοδο και έσπασαν την καραντίνα. Στις 7/4 και 28/4 στην υγεία, στις 14/4 στη πανελλαδική μέρα δράσης για τα εργασιακά δικαιώματα, στις 16/4 και 24/4 ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο για την παιδεία, στην απεργία διαρκείας στην Υπηρεσία Ασύλου, στην κινητοποίηση στις 28/4 των εργαζόμενων στον επισιτισμό, οι στις στάσεις εργασίας σε μια σειρά χώρους όπως η beat η ACS, η ΛΑΡΚΟ, ο ΟΛΘ η αποχή από την τηλεκπαιδευση σε ιδιωτικά σχολεία, Αυτοί οι αγώνες δείχνουν ότι η μάχη μπορεί να δίνεται, με ταξική απειθαρχία στα διατάγματα της κυβέρνησης .

Στη φετινή εργατική Πρωτομαγιά μέσα στην πανδημία αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο πως ο λαός μπορεί να σωθεί μόνο από το λαό. Οι εργαζόμενοι στην υγεία, στους δήμους, στα κάτεργα του ιδιωτικού τομέα supermarkets, στον επισιτισμό, στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια κλπ που ζουν με χαμηλούς μισθούς, με εντατικοποιημένη και ελαστική εργασία είναι αυτοί που κράτησαν την κοινωνία όρθια και όχι τα golden boys, οι τραπεζίτες και το κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι κρατάνε τη κοινωνία όρθια και ο κόσμος αυτός θα γίνει δικός τους.

Η φετινή Πρωτομαγιά έρχεται ως συνέχεια αυτών των αγώνων και σηματοδοτεί σταθμό στις νέες σκληρές ταξικές συγκρούσεις και μήνυμα ταξικής ενότητας κόντρα στον κοινωνικό εμφύλιο για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την νέα κρίση.