- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Αριστερή Συμπόρευση: Η Εργατική Πρωτομαγιά εμπνέει τους νέους αγώνες της Εργατικής Τάξης και του Λαού

Τα δικαιώματα μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!
Αναμέτρηση με κυβέρνηση-ΕΕ-εργοδοσία

 Για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και των εργαζομένων

Η Πρωτομαγιά, από το Σικάγο του 1886, την Θεσσαλονίκη του 1936, την Καισαριανή του 1944, θα είναι για πάντα το ορόσημο για τους εργατικούς αγώνες αλλά και σύμβολο των αγώνων του λαού ενάντια στον φασισμό και τον πόλεμο. Παραμένει οδηγός και για τους σημερινούς αγώνες καθώς οι διεκδικήσεις για το 8ώρο, την κυριακάτικη αργία, την ασφάλιση, την αύξηση των μισθών, την υγειονομική περίθαλψη των εργαζομένων, βρίσκονται έναν αιώνα μετά ξανά στην επικαιρότητα!

134 χρόνια από την αιματοβαμμένη εργατική πρωτομαγιά του Σικάγο και η εργατική τάξη όλου του κόσμου αντιμετωπίζει τη νέα φάση αντιδραστικής εκστρατείας του κεφαλαίου. Η φτώχεια, ο ολοκληρωτισμός, οι πόλεμοι και ο φασισμός αυξάνονται απειλητικά για τους λαούς.

Πριν λίγες μέρες οι νεκροί από τον κορονοϊό, σε ολόκληρο τον Πλανήτη ξεπέρασαν τις 200.000 και τα κρούσματα καταγράφονται σε πολλά εκατομμύρια. Στις ΗΠΑ, με πρόεδρο τον Τραμπ και τις επικίνδυνες νεοφιλελεύθερες και φασιστικές πολιτικές του ίδιου αλλά και των think tank του, καταγράφονται καθημερινά 5.000 νέα θύματα! Στα νοσοκομεία των ΗΠΑ αλλά και πολλών Ευρωπαίων χωρών (Ιταλία, Ισπανία κλπ) «ρίχνουν κλήρο» ποιους ασθενείς θα βάλουν στα νοσοκομεία και ποιους θα αφήσουν να πεθάνουν στους δρόμους.

Η γύμνια του Καπιταλισμού γίνεται ορατή σε όλους. Αυτοί που μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους δεν έχουν νοσοκομεία να περιθάλψουν τους πολίτες τους. Αυτοί που παράγουν κάθε λεπτό ένα αυτοκίνητο και χιλιάδες κομπιούτερ δεν μπορούν να παρασκευάσουν τους απαραίτητους αναπνευστήρες, μάσκες, γάντια αλλά κυρίως φάρμακα για να σώσουν τις ζωές των ανθρώπων.  Το σύστημα που ζούμε δείχνει για άλλη μια φορά πως δεν ενδιαφέρεται για την ανθρώπινη ζωή, παρά μόνο για τα ποσοστά του κέρδους του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι και ο Λαός της Χώρα μας όπως και σε ολόκληρο τον Πλανήτη αυτή την περίοδο δίνουν τη μάχη ενάντια στην τεράστια Υγειονομική Κρίση που προέκυψε με τον φονικό ιό, αλλά και ενάντια στις συνέπειες (οικονομικές- Κοινωνικές) που αυτή η νέα κατάσταση έφερε. Η Χώρα μας, κυρίως χάρη στην υπευθυνότητα που έδειξε ο λαός και οι εργαζόμενοι στη Δημόσια υγεία, ήταν μέσα στις χώρες με τα λιγότερα κρούσματα και τα λιγότερα θύματα.

Η Περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας όμως, «πλήρωσε ακριβά» σε ανθρώπινες ζωές την επιπολαιότητα των αρχών και των φορέων της αλλά και την αδυναμία του εγκαταλειμμένου δημόσιου συστήματος υγείας. Η Περιοχή μας  έχει αναλογικά τα περισσότερα θύματα αφού ξεπερνάν το 20% των συνολικών θυμάτων της Χώρας.

Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης που έχουν υποστεί κυρίως οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίοι αγρότες  έγιναν ορατές όλο αυτό το διάστημα. Χιλιάδες απολύσεις, εργοδοτική ασυδοσία κατάργηση όλων των ελέγχων από ΣΕΠΕ –ΕΦΚΑ ακόμα και υφαρπαγή από τους εργοδότες του επιδόματος των 800 ευρώ κ.α. Αυτές όπως φαίνεται θα ενταθούν ακόμα περισσότερο από εδώ και στο εξής με όξυνση της ταξικής πάλης και με επίμαχα τα ζητήματα της ανεργίας, των εργασιακών σχέσεων, των μισθών, της κοινωνικής πρόνοιας και του Δημόσιου συστήματος υγείας

Με το ξεκίνημα αυτής της πρωτόγνωρης για όλους μας υγειονομικής κρίσης, όλοι, ακόμα και αυτοί που πρωτοστάτησαν στη διάλυση του Δημόσιου Συστήματος υγείας, ως «άχρηστου και ασύμφορου»,  εκεί έστρεψαν το βλέμμα τους και εκεί στήριξαν τις ελπίδες τους. Εκεί όμως φάνηκαν και όλες οι αδυναμίες ως αποτέλεσμα της «υπονομευτικής δράσης» όλων των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια.  Παρόλα τα λόγια και τις υποσχέσεις αλλά και το σοκ που περάσαμε όλοι, σήμερα βλέπουμε ότι ελάχιστα έγιναν στην ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος υγείας.  Δεν έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, δε στελεχώθηκαν και δεν άνοιξαν όλες οι ΜΕΘ και ΜΑΦ, δεν έγιναν οι απαραίτητες προμήθειες σε εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας.

Στην Περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας  η κατάσταση στη Δημόσια Υγεία παραμένει τραγική αφού όπως καταγγέλλουν οι φορείς των εργαζομένων στον κλάδο της υγείας πάνω από 40% είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό, υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό. Ψίχουλα διέθεσαν και το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση στο δημόσιο σύστημα υγείας της Περιοχής μας που «νοσεί βαρύτατα»! Η Περιφερειακή Αρχή παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες δεν διέθεσε και δεν απαίτησε από την κεντρική εξουσία σχεδόν τίποτα για τη στήριξη του Δημόσιου συστήματος υγείας της Περιοχής.

Ποιος θα πληρώσει τελικά τον λογαριασμό;

Αυτό που ομολογούν όλοι, σε σχέση με την οικονομία, είναι ότι το Σύστημα μπαίνει σε μια νέα οικονομική κρίση που μάλλον είναι μεγαλύτερη ακόμα και από αυτή που περάσαμε την προηγούμενη δεκαετία. Στη Χώρα μας η ύφεση, στο σύνολο του έτους, αναμένεται να κυμανθεί από 10% έως 30%! Η ανεργία έχει εκτιναχτεί σε δυσθεώρητα ύψη και χιλιάδες συμπατριώτες μας βρίσκονται αντιμέτωποι ξανά με το μαρτύριο της πείνας. Ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι ακόμα 130 εκατομμύρια άνθρωποί θα περάσουν στο φάσμα της πείνας. Η Ευρωπαϊκή οικονομία, κατά τους ειδικούς, χρειάζεται στήριξη που ξεπερνά το ένα τρις Ευρώ! Αυτά είναι λεφτά που θα δοθούν για στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων, του μεγάλου Κεφαλαίου αλλά το λογαριασμό θα καλεστούν να τον πληρώσουν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι και οι λαοί γενικότερα. Είτε το πούμε 5ο μνημόνιο είτε όχι η ουσία είναι ότι μπαίνουμε ακόμη μια φορά στη δίνη της λιτότητας για τους πολλούς που χρηματοδοτήσουν τα κέρδη των λίγων.

Όχι άλλα βάρη στο Λαό. Να πληρώσει η ολιγαρχία του πλούτου

Είναι φανερό από τώρα ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ κλπ) προσπαθούν να φορτώσουν για άλλη μια φορά τα βάρη της Κρίσης στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα άρχισαν από τώρα να ενισχύουν το μεγάλο κεφάλαιο (ΜΜΕ, ιδιωτική υγεία, μεγάλες επιχειρήσεις κλπ). Ταυτόχρονα νομίζοντας ότι τώρα βρήκαν τη χρυσή ευκαιρία, λόγω «εγκλεισμού», να περάσουν ένα σωρό αντεργατικά, αντιλαϊκά νομοσχέδια όπως το Αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, το Αντι- Περιβαλλοντολογικό και άλλα.

Η πρώτη Μάη θα πρέπει να είναι μία πρώτη εργατική απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου και ΕΕ που στοχεύει να μας φορτώσει ξανά τα βάρη αυτής της νέας μεγάλης κρίσης. Το εργατικό και να λαϊκό κίνημα οφείλει να παλέψει για να πληρώσει το κεφάλαιο την κρίση, για να καταργηθούν όλα τα αντεργατικά μέτρα και ρυθμίσεις, ενάντια σε απολύσεις, περικοπές και εργασία-λάστιχο, για την κατάργηση του πολυνομοσχεδίου για την παιδεία, για την κατάργηση του νέου περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, για ισχυρή δημόσια υγεία και γενικά για όλα τα δημόσια αγαθά. Ο λαός και οι εργαζόμενοι οφείλουν να διεκδικήσουν τον πλούτο που οι ίδιοι παράγουν και να διεκδικήσουν ακόμα ως στυλοβάτες ολόκληρης της κοινωνίας των πρωταγωνιστικό ρόλο που τους αντιστοιχεί.

Η Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία καλεί όλους και όλες στις συγκεντρώσεις της 1ης Μάη σε όλες της πρωτεύουσες των νομών της Δυτικής Μακεδονίας, φυσικά τηρώντας, όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης, με τήρηση αποστάσεων και μέτρα ατομικής προστασίας.

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

Αποφασιστική Στήριξη του Δημόσιου Συστήματος υγείας 

Αντεπίθεση της Εργατικής τάξης και του λαού για: 

Όχι στο φόβο που καλλιεργούν -Όχι στην εξαθλίωση που ετοιμάζουν!
Αλληλεγγύη – Ενημέρωση – Αντίσταση – Διεκδίκηση

Να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε, τον κόσμο που μας ανήκει!

 

Το Γραφείο Τύπου