- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Δημοτική Παράταξη «Ενότητα-Συνεργασία»: Αδυναμία τέλεσης και μη διεξαγωγή των Δημοτικών Συμβουλίων με τηλεδιάσκεψη

ΠΡΟΣ

κ. Χάτζιο Μιχαήλ

Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

 

Κοινοποίηση: κ. Βασίλειο Γιαννάκη, Δήμαρχο Φλώρινας

 

Θέμα: «Αδυναμία τέλεσης και μη διεξαγωγή των Δημοτικών Συμβουλίων με τηλεδιάσκεψη»

 

Κύριε Πρόεδρε,

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας την 21η Απριλίου 2020, πραγματοποιήθηκε με διαδικασία «δια περιφοράς» και συγκεκριμένα τηλεφωνικώς ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.

Η διαδικασία αυτή θεσπίστηκε για να αντιμετωπίζονται θέματα απρόβλεπτου ή κατεπείγοντος χαρακτήρα. Στο πλαίσιο όμως των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας προβλέφθηκε να ακολουθείται σε τακτικές συνεδριάσεις για την αποφυγή συγχρωτισμού ανθρώπων, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο είναι πολυμελές όργανο. Παρά ταύτα δεν παύει να είναι προβληματική, γιατί με την απλή τηλεφωνική επικοινωνία δεν μπορεί να διεξαχθεί διάλογος μεταξύ των μελών, να κατατεθούν και να ακουστούν προτάσεις, να γίνει ανταλλαγή απόψεων. Έτσι οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς την απαιτούμενη συζήτηση.

Για τους λόγους αυτούς δόθηκε η δυνατότητα διεξαγωγής των Συμβουλίων με τηλεδιάσκεψη και ακολουθείται από Περιφέρειες και Δήμους όλης της Χώρας. Πολλοί γειτονικοί Δήμοι, Δήμοι μικρότεροι από τον δικό μας, Δήμοι εντός της Περιφερειακής μας Ενότητας συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη και εκσυγχρονίζουν ψηφιακά τις διαδικασίες τους.Δίνουν μάλιστα και στα ΜΜΕ μαγνητοσκοπημένες τις συνεδριάσεις προκειμένου να δύναται ο καθένας να τις παρακολουθήσει.

Δυστυχώς, το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας δεν έχει κάνει ακόμα το βήμα μπροστά. Δεν έχει εναρμονιστεί με τις νέες ψηφιακές συνθήκες και δεν ακολουθεί την ποιοτικότερη, πιο δημοκρατική και ολοκληρωμένη λύση της διεξαγωγής των συμβουλίων με τηλεδιάσκεψη.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα ποιο οξύμωρη καθώς σίγουρα γνωρίζετε ότι το συμβούλιο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), προσφέρει δωρεάν το σύστημα Webex-Cisco σε όσους Δήμους εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να κάνουν τα Δημοτικά Συμβούλια με την μέθοδο της Τηλεδιάσκεψης (εδώ η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ πριν λίγες ημέρες και οι 40 Δήμοι, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Φλώρινας, που ήδη ενδιαφέρθηκαν https://bit.ly/3bMO0LD).

Στην διαδικασία της “δια περιφοράς”, χάνεται εντελώς το πιο ουσιαστικό ίσως κομμάτι της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, του πολιτικού διαλόγου, των ερωτήσεων – τοποθετήσεων από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης προς την δημοτική αρχή και η ανταπάντηση της τελευταίας. Οι πολίτες δεν γνωρίζουν τις εισηγήσεις της δημοτικής αρχής και ούτε τις γνώμες των αντιπολιτευόμενων.

Συνεπώς εύλογα αναρωτιέται κάνεις :

Επιθυμείτε οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να έχουν ουσία και είναι προσβάσιμες στον πολίτη ή να είναι μια απλή διαδικασία;

Κύριε Πρόεδρε,

Για τον λόγο αυτό διαμαρτυρόμαστε εντονότατα. Επίσης δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι είμαστε ουραγοί σε ζητήματα αυτονόητα, ότι δεν εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, που μας προσφέρονται μάλιστα και δωρεάν.

Δεν ζητάμε να κάνετε καμία ¨επανάσταση¨. Αρκεί να ρίξετε μία ματιά γύρω σας και να εφαρμόσετε τα αυτονόητα.

Παρά τους πολύτιμους 2 μήνες που χάθηκαν, σας καλούμε να εργαστείτε προς αυτήν την κατεύθυνση a posteriori.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Για τη Δημοτική Παράταξη

«ΕΝΟΤΗΤΑ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

Ο Επικεφαλής

 Ευστάθιος Κωνσταντινίδης