- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ερώτηση του ΚΚΕ για τη θωράκιση των δομών Υγείας στη Δυτική Μακεδονία

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας μπροστά στην αντιμετώπιση της πανδημίας από τον κορονοϊό

 

Με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη Δυτική Μακεδονία, μεγαλώνει καθημερινά η ανασφάλεια, η αγωνία αλλά κι η αγανάκτηση του λαού, ιδιαίτερα των εργαζομένων στο χώρο της υγείας.

Αφού είναι γνωστές οι διαχρονικές ελλείψεις των δημόσιων δομών υγείας σε προσωπικό, υποδομές, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και μέσα προστασίας ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης της υγείας από όλες τις κυβερνήσεις.

Η σημερινή κατάσταση στις δομές υγείας της Δυτικής Μακεδονίας είναι δραματική.

Ακόμη και με τα ισχύοντα ανεπαρκή οργανογράμματα στα 5 Νοσοκομεία της Περιφέρειας και στο ΕΚΑΒ υπάρχουν πολλές κενές θέσεις και μεγάλες ελλείψεις (-40%) σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Για τις ανάγκες όλης της Περιφέρειας, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της επιδημίας του κορονοϊού, λειτουργούν αυτή τη στιγμή 5 κρεβάτια ΜΕΘ στην Πτολεμαΐδα και αντίστοιχα 5 ΜΑΦ στην Κοζάνη.

Στη σημερινή έκτακτη κατάσταση, όμως, οι συνθήκες είναι πιο απαιτητικές χωρίς να λησμονούμε και τις πάγιες ανάγκες των χρονίως πασχόντων.

Η Δυτική Μακεδονία πλήττεται ήδη από σημαντικό αριθμό κρουσμάτων, με τάση διαρκούς αύξησης και μία δημοτική ενότητα και δυο κοινότητες σε καραντίνα, ενώ ειδικά στην ΠΕ Καστοριάς οι εξελίξεις είναι απελπιστικές, μιας και αυτή συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αλλά και των θανάτων από τον κορονοϊό στη χώρα, αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Επιπλέον στο ΓΝ Καστοριάς, μία μεγάλη μερίδα του προσωπικού του είναι εκτός μάχης (1 θάνατος,12 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 40 εργαζόμενοι σε καραντίνα) ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες όπως πχ αναισθησιολόγος, πνευμονολόγος.

Οι μεγάλες αυτές ελλείψεις είναι απαράδεκτο να επιχειρείται να καλυφθούν με μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της περιοχής, την ώρα που, ειδικά σήμερα, η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας κρίνεται ως επιτακτική και η λειτουργία της αναγκαία όσο ποτέ για όλο το 24ωρο.

Με βάση τα παραπάνω Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ώστε:

Ο Βουλευτής

Δελής Γιάννης