- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Μακεδονίας ζητά δέσμη μέτρων στήριξης για αγρότες και κτηνοτρόφους

Προς: την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κα Ντιό Ευφροσύνη

Κοιν.: – Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κο Κασαπίδη Γεώργιο

Περιφερειακούς Συμβούλους

ΘΕΜΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ: Είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε δέσμη μέτρων στήριξης των αυτοαπασχολούμενων γεωργών και κτηνοτρόφων

Τα προβλήματα του αγροτικού-κτηνοτροφικού κλάδου και πριν τον «κορονοϊό» ήταν πολλά. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, λόγω πανδημίας, εντείνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα επιβίωσης για χιλιάδες αγρότες και στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

Η κυβέρνηση από τη μια ενισχύει τους μονοπωλιακούς ομίλους με τη δικαιολογία ότι έχουν προβλήματα με τη διάθεση της παραγωγής τους και από την άλλη παραπέμπει σε ένα θολό μέλλον τη στήριξη κλάδων αυτοαπασχολούμενων γεωργών και κτηνοτρόφων, όπως των αιγοπροβατοτρόφων, όπως και των παραγωγών οπωροκηπευτικών και λαϊκών αγορών.

Πρόκειται για αγροτικούς κλάδους που υφίστανται τις συνέπειες των τάσεων αισχροκέρδειας που οξύνονται εν μέσω πανδημίας και των προβλημάτων διάθεσης της παραγωγής.

Εισηγούμαστε

Το Περιφερειακό Συμβούλιο με απόφασή του  να ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε δέσμη μέτρων που να εξασφαλίζει:

1ο: Διοχέτευση της εγχώριας παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος στη μεταποίηση, αμνοεριφίων, αυγών και ευπαθών προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, χωρίς την κερδοσκοπία των διαφόρων μεσαζόντων. Σε προσιτές τιμές που να εγγυώνται στους παραγωγούς ένα εισόδημα επιβίωσης.

2ο: Κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος των αγροτών των κλάδων που έχουν πληγεί και έκτακτο επίδομα για τους παραγωγούς που νοσούν ή που αναγκάζονται να παραμείνουν στο σπίτι για τις ανάγκες παιδιών ή ηλικιωμένων.

3ο: Προστασία των παραγωγών με αναστολή χρεών και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους από το κράτος, για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση, δωρεάν χορήγηση ζωοτροφών στις αποκλεισμένες περιοχές.

4ο: Καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ του έτους 2019, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

ΚΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΧΑΣΤΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ