- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Προσοχή στον κορωνοϊό του διαδικτύου (internet)

Ένα μέτρο, που σταματάει την εξάπλωση του κορωνοϊού (covid-19) είναι η απομάκρυνσή μας από φίλους, συνεργάτες και συγγενείς. Ευτυχώς, η συνδεδεμένη παγκόσμια κοινότητα μας επιτρέπει να εργαζόμαστε και να συναντούμε τους ανθρώπους, που θέλουμε, σε ένα εικονικό περιβάλλον. Όμως, η τεράστια αύξηση των διαδικτυακών επικοινωνιών επιβάλλει και την προστασία της «υγιεινής» του διαδικτύου, ώστε να μην «κολλήσει και αυτό κορωνοϊό». Πολλοί φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC), η Ομοσπονδιακή Αστυνομία των Η.Π.Α. (FBI), Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κ.λπ. έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις, προς τους χρήστες του διαδικτύου.

Ειδικοί του διαδικτύου δηλώνουν ότι οι διαδικτυακές απάτες, μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mail), που έχουν θέμα τον κορωνοϊό είναι οι χειρότερες και περισσότερες, που έχουν δει τα τελευταία δέκα χρόνια. Οι εγκληματίες του διαδικτύου έχουν βάλει στόχο μεμονωμένους καταναλωτές, αλλά και τη βιομηχανία (μεταφορές, κατασκευή προϊόντων, ξενοδοχεία, υπηρεσίες υγείας, ασφαλιστικές κ.λπ.).

Ηλεκτρονικά μηνύματα, που είναι στην πραγματικότητα «ηλεκτρονικό ψάρεμα» (phishing), δηλαδή αυτός που μας στέλνει το e-mail, προσποιείται ότι είναι ένας αποστολέας που μπορούμε να εμπιστευτούμε (π.χ. η τράπεζά μας, μια γνωστή ΜΚΟ, η κυβέρνηση της χώρας μας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κ.λπ.) και ζητάει να του αποκαλύψουμε κάποια προσωπικά μας δεδομένα (π.χ. τραπεζικοί λογαριασμοί, κωδικοί pin, κ.λπ.). Τα ηλεκτρονικά μηνύματα phishing, που εντοπίστηκαν, είναι γραμμένα, στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ιαπωνικά, τουρκικά, ελληνικά και σε πολλές άλλες γλώσσες.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ζητά από τους καταναλωτές να είναι πολύ προσεκτικοί.

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ.,

τηλ. 2461042282,

Τρίτη, Παρασκευή : 09:30 – 12:30.

Σημειώνουμε ότι το ΚΕ.Π.ΚΑ. Δυτικής Μακεδονίας ανέστειλε την λειτουργία του μέχρι την άρση των μέτρων κατά της πανδημίας.