- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Προτάσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης προς την διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Σύσσωμη η φοιτητική κοινότητα αναγνωρίζει την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή από την κυβέρνηση. Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που έχει επιφέρει η πανδημία επιβάλλουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος προσαρμογών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς ο κίνδυνος απώλειας του εαρινού εξαμήνου είναι – δυστυχώς – υπαρκτός.

Ως οργάνωση, έχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αλλά και την λειτουργία των φοιτητικών λεσχών και εστιών για όλα τα ιδρύματα. Συγκεκριμένα, υποβάλαμε στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων:

  1. Στις 11/3/2020 προτάσεις για την λειτουργία των φοιτητικών λεσχών σε συνέχεια της αναστολής του εκπαιδευτικού έργου.
  2. Στις 17/3/2020 προτάσεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας (απαλλακτικές πρόοδοι και εργασίες).
  3. Στις 23/3/2020 προτάσεις σε συνέχεια της απόφασης για την αναστολή λειτουργίας των φοιτητικών εστιών.

Ταυτόχρονα, αναφορικά με το ζήτημα των συγγραμμάτων, προτείναμε να δοθούν άμεσα οι απαιτούμενες άδειες σε συνεννόηση με τους εκδοτικούς οίκους για την ηλεκτρονική διανομή τους μέσω της πλατφόρμας «Εύδοξος» και του e-class, ανεξάρτητα από τη μετέπειτα παραλαβή τους κατά τη συνήθη διαδικασία. Σε περίπτωση που δεν ήταν δυνατή αυτή η διαδικασία ή για όσα συγγράμματα δεν καταστεί δυνατή η ηλεκτρονική διανομή τους και εφόσον οι φοιτητές το επιθυμούν υποβάλλοντας σχετική δήλωση, προτείναμε την διανομή των συγγραμμάτων μέσω εταιριών ταχυμεταφοράς (courier) στη διεύθυνση που θα υποδεικνύουν οι φοιτητές, χωρίς οι τελευταίοι να επιβαρυνθούν με έξοδα αποστολής.

Συνεχίζοντας αυτή μας την προσπάθεια να προτείνουμε λύσεις για ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα και με κύριο μέλημα την προστασία της υγείας όλων των φοιτητών, καταθέτουμε τις εξής προτάσεις αναφορικά με την γενικότερη λειτουργία των σχολών μας:

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση του εαρινού εξαμήνου και την διεξαγωγή της εξεταστικής προτείνουμε: