- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Πρόταση της δημοτικής παράταξης «Ενότητα Συνεργασία» ενόψει της πανδημίας COVID-19

Προς:

-Δήμαρχο κ. Βασίλειο Γιαννάκη

-Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχαήλ Χάτζιο προς ενημέρωση όλων των συμβούλων

Η πανδημία της νόσου COVID-19 από τον κορονοϊό SARS-COV-2, μας έφερε σε μια δεδομένη κατάσταση έκτακτων συνθηκών, οι οποίες ανέδειξαν με τον πιο έντονο τρόπο την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή κρατική παρέμβαση για την προστασία των πολιτών, ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος αλλά και ένα άρτια στελεχωμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.

Η πειθαρχία του καθενός και της καθεμιάς στις οδηγίες των ειδικών για την αποτροπή της ταχύτερης εξάπλωσης της νόσου είναι δεδομένη. Το να μείνουμε σπίτι είναι πράξη αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους, είναι πράξη ενίσχυσης του συλλογικού καλού.

Όμως, είναι απαραίτητο η πολιτεία να αναλάβει και τη δική της ευθύνη απέναντι στους πολίτες  και  ιδιαίτερα στα  πιο  αδύναμα  στρώματα  της  κοινωνίας.  Στο  πλαίσιο  αυτό συμμεριζόμενοι την προσπάθεια όλων των φορέων για τον περιορισμό της πανδημίας, θεωρούμε πως ο Δήμος μας μπορεί να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση και να υιοθετήσει μέτρα βοήθειας των συμπολιτών μας.

Η χώρα μας προς το παρόν σε σχέση τόσο με τα όμορα κράτη όσο και με παραδοσιακά μεγάλες παγκόσμιες υγειονομικές δυνάμεις, βρίσκεται σε καλό βαθμό πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας αφού ως δηλώνουν οι ειδικοί, τα  επιβεβαιωμένα και με σοβαρές επιπλοκές κρούσματα είναι λίγα σε ποσοστό του γενικού πληθυσμού.  Αυτό κατά τη γνώμη μας ίσως να οφείλεται στη γρήγορη λήψη μέτρων, αλλά και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που ανά τους καιρούς τόσο άδικα λοιδορήθηκε και απαξιώθηκε και που σε πείσμα πολλών  αντιστέκεται  και  αποτελεί  σήμερα  τη  βασική  λύση  στην  αντιμετώπιση  της πανδημίας, παρέχοντας  ποιοτικές υπηρεσίες υγείας παρά τις ελλείψεις σε αναλώσιμα και προσωπικό.

Η κατάσταση στο Δήμο Φλώρινας αυτή την ώρα διαφαίνεται ελεγχόμενη, αφού τα επίσημα στοιχεία δηλώνουν ένα και μοναδικό κρούσμα, νοσηλευόμενο στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας. Όμως, ο εφησυχασμός και η μη λήψη μέτρων, ίσως να αποβούν μοιραία και σε ελάχιστο χρόνο η κατάσταση να λάβει απρόβλεπτη τροπή.

Σύμφωνα  με τους ειδικούς δε θα απαλλαγούμε σύντομα από το νέο κορονοϊό καθώς η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμα καταληκτικά στοιχεία για την εποχικότητά του και για την αναλυτική δυναμική μετάδοσης αυτού. Με δεδομένο λοιπόν την προαναφερθείσα πρόγνωση και σε συνδυασμό με την έλλειψη ειδικών για τον ιό φαρμάκων και εμβολίου, καθίσταται επιβεβλημένη για τη μη εξάπλωση και εξάλειψη του ιού, η λήψη μέτρων από την κοινότητα όπως αυτά ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Πολιτεία.

Συμπερασματικά, το ουσιαστικότερο όπλο που έχουμε στη φαρέτρα μας ως χώρα και ως κοινωνία για τον περιορισμό της εξάπλωσης είναι η πρόληψη. Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό να θυμόμαστε ότι κατά τη διάρκεια της παρούσας πανδημίας τα λοιπά χρόνια νοσήματα (μεταβολικά, καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, ορθοπεδικά, ογκολογικά κ.α.) δεν παύουν  να  υφίστανται  και  χρήζουν  συνεχιζόμενης  φροντίδας,  παρακολούθησης  και αγωγής.  Οι  χρονίως  πάσχοντες  διατρέχουν  κίνδυνο  απορρύθμισης  του  υποκείμενου νοσήματός τους είτε λόγω φόβου προσέλευσης σε δομή υγείας, είτε λόγω παραμέλησης της φαρμακευτικής τους αγωγής, σενάριο το οποίο θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τη νοσηρότητα στο γενικό πληθυσμό.

Η Αυτοδιοίκηση φυσικά δεν είναι και ούτε πρέπει να είναι παρατηρητής στην παρούσα συγκυρία, δεδομένου πως πρωτίστως έχει υποχρέωση για την υγεία των ίδιων των δημοτών της τόσο όσον αφορά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της επικίνδυνης νόσου COVID-19 όσο και στη διατήρηση της υγείας των χρονίως πασχόντων.

Ο  Δήμος  Φλώρινας  θα  πρέπει  να  συνταχθεί  με  την  προσπάθεια  της  Πολιτείας συμβάλλοντας και αυτός, ως υποχρεούται, στην προστασία της υγείας των δημοτών του, για την αντιμετώπιση από κοινού με την Περιφέρεια και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, της εξάπλωσης του ιού που προς το παρόν είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του. Η σύσταση της νέας δομής Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης κατά της νόσου COVID-19 δε θα δώσει κατά την άποψη μας κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η  πρόταση  που  καταθέσαμε  ως  υποψήφιοι  και  ως  συνδυασμός  παραμονή  των Αυτοδιοικητικών  Εκλογών Μαΐου – Ιουνίου 2019 και η οποία σχετίζεται με το επίπεδο υγείας στο Δήμο Φλώρινας, κρίνεται σήμερα άκρως  επίκαιρη  και επιβεβλημένη.

Σύμφωνα με αυτήν λοιπόν και πέραν όλων των άλλων, θα πρέπει:

Ο Δήμος Φλώρινας να προβεί άμεσα στην πρόσληψη δύο Ιατρών  και τριών  τουλάχιστον Νοσηλευτών με σύμβαση έργου, οι οποίοι σε συνεργασία με τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας και το βασικό πάροχο Υγείας του Δήμου, το Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας και τη νέα  διευρυμένη  δομή  που  συστήσατε,  Κοινωνικής  Πολιτικής  και  Αλληλεγγύης  και συμπεριλαμβάνει τη «Βοήθεια στο σπίτι», το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου και τη Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου, θα παρέχουν φροντίδες υγείας σε δημότες κατ’ οίκον.

Έχουμε πλήρη επίγνωση της κάκιστης κατάστασης των Οικονομικών του Δήμου μας. Προτείνουμε  όμως  κατάργηση  για  φέτος  όλων  ή  τουλάχιστον  των  περισσοτέρων πολιτιστικών εκδηλώσεων, προκειμένου να εξοικονομηθούν πιστώσεις για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Εναλλακτικά είναι δυνατόν να καλυφθούν από πόρους των έκτακτων επιχορηγήσεων.

Η παροχή υπηρεσιών υγείας και Νοσηλευτικών πρακτικών κατ’ οίκον θα συμβάλει σε τεράστιο βαθμό στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού στο Δήμο μας, δεδομένου πως οι ευπαθείς ομάδες δε θα αναγκάζονται να μετακινούνται για απλές και σχετικά εύκολες Ιατρικές Πράξεις, συνταγογραφήσεις και Νοσηλευτικές Πρακτικές προς το Γ.Ν. Φλώρινας, παραμένοντας προστατευμένοι και μειώνοντας τις πιθανότητες διασποράς. Επίσης θα αποφορτίσει  το  ήδη  δύσκολο το  έργο του  Ιατρονοσηλευτικού  Προσωπικού  του  Γ.Ν. Φλώρινας, το οποίο θα πρέπει να επικεντρωθεί στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κρουσμάτων που ίσως προκύψουν.

Πρέπει να συμμετέχουμε από κοινού στο μέτρο των δυνατοτήτων μας παραμερίζοντας τις διαφορές μας. Σε τούτες τις στιγμές ο αντιπολιτευτικός λόγος υποβαθμίζεται και από κοινού οι Δημοτικοί Σύμβουλοι πρέπει να συμβάλλουμε στον κοινό στόχο που είναι η υγεία των Δημοτών μας. Λόγω της διπλής ιδιότητάς μας, αυτή του Δημοτικού Συμβούλου και της εργασιακής εμπειρίας στο χώρο της Υγείας, προσφέροντας τις υπηρεσίες μας στο Γ.Ν. Φλώρινας, είμαστε στη διάθεση σας.

Με εκτίμηση,

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Αλέξανδρος Ακριτίδης – Νικόλαος Ιωακειμίδης