- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Συνδυασμός «Ελπίδα»: Από την πανδημία στην πάνδημη συστράτευση για την ανάκαμψη

Η πανδημία του κορωνοϊού κάποια στιγμή θα τελειώσει.

Ελπίζουμε όλοι η μέρα αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να μας βρει με τις λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Η επόμενη μέρα μαζί με την ανακούφιση θα μας φέρει αναπόφευκτα μπροστά σε μια νέα κρίση.

Την οικονομική κρίση.

Η Χώρα μας και σύσσωμες οι πολιτικές της δυνάμεις μαζί με την Κυβέρνηση, δίνουν τη μάχη στην ΕΕ για την έκδοση ενός χρηματοδοτικού μέσου ρευστότητας.

Ωστόσο μέχρι στιγμής τα κονδύλια του «Ταμείου Ανάκαμψης» που ανακοινώθηκαν και ακόμη δεν εγκρίθηκαν, δύσκολα αλλάζουν την κατάσταση αφού αγγίζουν μόλις τα 200 δις € ενώ οι ανάγκες εκτιμώνται περισσότερο από 1,5 τρις €.

Σ αυτό το πλαίσιο η ευθύνη και των Περιφερειών είναι τεράστια. Οφείλουν να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που έχουν στη διάθεσή τους για να Σώσουν τις επιχειρήσεις, να ενισχύσουν την πρωτογενή παραγωγή και να οδηγήσουν την περιφερειακή οικονομία σε Ανάκαμψη.

Γι’ αυτό η δική μας πρόταση έχει αυτά τα τρία σκέλη

1ο το Σχέδιο άμεσης ΣΩΤΗΡΙΑΣ

2ο το Σχέδιο διατροφικής Επάρκειας της Περιφέρειας

3ο το Σχέδιο Επενδύσεων και οικονομικής Ανάκαμψης

Οι Προϋποθέσεις για να πετύχουν τα Σχέδια αυτά είναι: 1ο να παραμείνουν οι πόροι του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας και να αναθεωρηθεί ο σχεδιασμός του 2ο η απολιγνιτοποίηση να προχωρήσει ομαλά με ορίζοντα το 2050 και με επαναδιαπραγμάτευση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και 3ο να κινητοποιηθούν ιδιωτικοί περιφερειακοί πόροι για χρηματοδότηση του προγράμματος οικονομικής Ανάκαμψης

Αναλυτικά

1ο το Σχέδιο άμεσης ΣΩΤΗΡΙΑΣ

Το πρόγραμμα σωτηρίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση δεν προχωρά. Οι περισσότερες επιχειρήσεις φοβούνται να δανειστούν γιατί φοβούνται την επόμενη μέρα, έχουν αγωνία για τους εργαζομένους τους και στερούνται πια τη δυνατότητα ρευστότητας μέσω ΠΕΠ λόγω των ακινητοποιημένων πόρων του ΕΣΠΑ.

Για να αλλάξει αυτό πρέπει:

Για τον αγροτικό τομέα πρόγραμμα σωτηρίας της αγροτικής παραγωγής δεν υπάρχει.

Δυστυχώς από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 11.3.2020 για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, οι αγρότες έμειναν αποκλεισμένοι.

Οι εξαγγελίες για να πληρωθεί 2 μήνες αργότερα η εισφορά του ΕΦΚΑ για τον Φεβρουάριο ή η παράταση του ΟΣΔΕ δεν αρκούν.

Ο Περιφερειάρχης αντί να παρέμβει στην Κυβέρνηση για να πάρει μέτρα για τους αγρότες, νουθετεί τους πολίτες να βάλουν κήπους και κότες, προφανώς μη αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα του θεσμικού του ρόλου.

Ναι πράγματι ο ΟΗΕ και Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων μίλησαν για διατροφική κρίση εάν δεν ληφθούν μέτρα. Και πράγματι η χώρα μας έχει εξάρτηση από εισαγωγές γεωργικών προϊόντων όπως το μαλακό σιτάρι, το μοσχαρίσιο κρέας και τα γαλακτοκομικά, γι αυτό το θέμα της διατροφικής ασφάλειας είναι κρίσιμο, όμως η λύση δεν μπορεί να προκύψει με «χαριτωμένες» παραινέσεις στους πολίτες

Οι αγρότες μας, γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, φοβούνται για την επιβίωσή τους.

Χρειάζονται άμεσα:

Μέτρα i) ρευστότητας ii) εργατικών χεριών iii) αγροτικών εφοδίων για τη νέα καλλιεργητική περίοδο iv) μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής

1. Μέτρα Ρευστότητας

2. Μέτρα για Εργάτες γης

Στη Περιφέρεια χρειάζονται ~6000 εποχιακοί εργάτες. Όμως: Αλλοδαποί εργάτες που συμπλήρωσαν δεκαετία παίρνουν υπηκοότητα και διαβατήριο και είτε έχουν φύγει, είτε δεν δουλεύουν γιατί χάνουν επιδόματα. Άνεργοι που παίρνουν επίδομα ανεργίας και βοηθήματα, τα χάνουν αν κάνουν έστω και ένα μεροκάματο, oι αιτούντες άσυλο για να δουλέψουν χρειάζονται κίνητρα π.χ. επιδότηση ενοικίου

Γι αυτό απαιτείται:

3. Αποζημίωση για αδιάθετη παραγωγή

2ο το Σχέδιο διατροφικής Επάρκειας της Περιφέρειας

Η Διατροφική Αυτάρκεια απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα:

 3ο το Σχέδιο Επενδύσεων και οικονομικής Ανάκαμψης

Η επόμενη μέρα απαιτεί ένα επενδυτικό «τσουνάμι» με συστράτευση όλων σε ένα πολύ αυστηρό Περιφερειακό πλαίσιο ως εξής:

Αυτή η Περιφέρεια και άλλες φορές στην πρόσφατη ιστορία της έδειξε ότι μπορεί να αντέξει και να μετατρέψει μια κρίση σε ευκαιρία.

Ας είναι αυτή η δοκιμασία της Πανδημίας που ζούμε σήμερα η αφορμή για μια Δυτικομακεδονική Πάνδημη συστράτευση για να σώσουμε τον τόπο μας.

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»