- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Το ΚΚΕ Δυτικής Μακεδονίας για τις δομές δημόσιας υγείας της Περιφέρειας

Το ΚΚΕ πάντα αναδείκνυε τα προβλήματα για την ΥΓΕΙΑ του λαού εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Αντιπάλευε και αντιπαλεύει αυτή την πολιτική της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης που αποδεικνύεται σήμερα, με την πανδημία του κορονοϊου, με τον πιο τραγικό τρόπο. Σήμερα δίνουμε άρθρο, για την κατάσταση των δομών Υγείας στη Δυτική Μακεδονία και την παρέμβαση του ΚΚΕ, που δημοσιεύτηκε στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ του Σ/Κ 4-5/4/20.

 «Διαχρονικό έγκλημα σε βάρος του λαού της περιοχής η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας

Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας είναι μια από τις περιοχές της χώρας που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού, με σημαντικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα οποία συνεχώς αυξάνονται.

Η κατάσταση είναι ακόμα πιο σοβαρή στο νομό Καστοριάς, καθώς από την περασμένη Τρίτη, οι 3 δήμοι της περιοχής (Αργους – Ορεστικού, Καστοριάς και Νεστορίου) βρίσκονται πλέον υπό νέα, πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας, ενώ μετά τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά του δήμου Βοΐου, σε καθεστώς καραντίνας βρίσκεται πλέον και η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας, πληθυσμού άνω των 4.000 ατόμων, όπου και εντοπίζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της ΠΕ Καστοριάς (53 μέχρι τις 29/3). Η περιοχή της Καστοριάς συγκεντρώνει, σε σχέση με τον πληθυσμό, το μεγαλύτερο ποσοστό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αλλά και θανάτων από τον νέο κορονοϊό στη χώρα.

Η κατάσταση αυτή, που καθημερινά αυξάνει την ανησυχία και την αγωνία του λαού της περιοχής, αναδεικνύει με εμφατικό τρόπο τις συνέπειες που έχει και στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας η χρόνια πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Τις χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και μέσα προστασίας, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα, ανέδειξε μέσα στη βδομάδα το ΚΚΕ με νέα Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του.

Στην Ερώτηση παρουσιάζονται αποκαλυπτικά στοιχεία για τις ελλείψεις και τα προβλήματα των νοσοκομείων της περιοχής, ενώ την περασμένη Τετάρτη για το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή στον υφυπουργό Υγείας.

Οι παρεμβάσεις αυτές βέβαια έρχονται σε συνέχεια της συνεχούς δράσης του Κόμματος για το σύστημα Υγείας της περιοχής όλα τα προηγούμενα χρόνια: Παράλληλα με τις αγωνιστικές παρεμβάσεις του Κόμματος, καθώς και των κομμουνιστών μέσα από το μαζικό εργατικό – λαϊκό κίνημα, με κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις κ.λπ., οι βουλευτές του ΚΚΕ έχουν καταθέσει αλλεπάλληλες Ερωτήσεις προς τις κυβερνήσεις και τις ηγεσίες του υπουργείου Υγείας για τα ζητήματα των δημόσιων μονάδων Υγείας στην περιοχή, και πολλές από αυτές αναγκάζονταν να τις επανακαταθέσουν, καθώς έμεναν αναπάντητες…

Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού

Μια πρώτη ματιά ακόμα και στα σημερινά – μειωμένα και ανεπαρκή – οργανογράμματα των δευτεροβάθμιων νοσοκομείων της περιοχής είναι ενδεικτική της οικτρής τους κατάστασης. Κατά μέσο όρο, το 1/3 των οργανικών θέσεων των νοσοκομείων της περιοχής είναι κενό. Στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης, όσον αφορά το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, κενό είναι το 35 – 40% των οργανικών θέσεων, ποσοστό που με διακυμάνσεις ισχύει και για τα υπόλοιπα νοσοκομεία.

Αντίστοιχα, οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών στα νοσοκομεία της περιοχής έχουν ως εξής: ΓΝ Κοζάνης «Μαμάτσειο»: 37 κενές θέσεις στις 87. ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»: 20 στις 62. ΓΝ Καστοριάς: 12 στις 45. ΓΝ Φλώρινας: 16 στις 48. ΓΝ Γρεβενών: 12 στις 44…

Πλασματική η ενίσχυση του Νοσοκομείου Καστοριάς

Στο «μάτι του κυκλώνα» της πανδημίας βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, το οποίο, αποτυπώνοντας και τα ελλιπή μέτρα προστασίας των υγειονομικών για να μπορούν να συνεχίζουν τη μάχη, μετράει ανάμεσα στο έτσι κι αλλιώς αποδεκατισμένο προσωπικό του έναν θάνατο, 12 επιβεβαιωμένα κρούσματα και άλλους 40 εργαζόμενους σε καραντίνα, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα ελέγχων στο υπόλοιπο προσωπικό.

Ανάμεσα στις σοβαρές ελλείψεις, ξεχωρίζουν αυτές σε βασικές ειδικότητες, όπως πνευμονολόγου και αναισθησιολόγου.

Προχωρώντας σε μέτρα που ουσιαστικά αποτελούν στάχτη στα μάτια του λαού της περιοχής, την ώρα που αυτός δοκιμάζεται, η κυβέρνηση δήλωσε πως ενισχύει το ΓΝ Καστοριάς, αποψιλώνοντας ωστόσο από προσωπικό δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως αυτή της Μεσοποταμίας, για να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά στο νοσοκομείο…

Η κυβέρνηση δηλαδή και οι διορισμένες από αυτήν διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών, με τη γνωστή τακτική των «μπαλωμάτων» που ανοίγουν επικίνδυνες τρύπες αλλού, παρουσιάζουν μια τέτοιου είδους μαγική εικόνα ενίσχυσης των νοσοκομείων. Ενώ ήδη καταγράφονται θάνατοι νοσούντων από τον κορονοϊό οι οποίοι κατέληξαν αβοήθητοι σπίτι τους, όπως η 41χρονη γυναίκα σε απομακρυσμένο χωριό της Καστοριάς, η κυβέρνηση προχωρά σε αναστολή λειτουργίας των Περιφερειακών – Αγροτικών Ιατρείων, αποδυναμώνει και κλείνει τις πρωτοβάθμιες δομές, οι οποίες ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες θα έπρεπε να ενισχυθούν και να λειτουργούν με αυξημένη επάρκεια σε 24ωρη βάση.

Ακόμα και αυτή η «ενίσχυση» του Νοσοκομείου Καστοριάς, ωστόσο, αφορά στο σύνολο 28 άτομα προσωπικό, δηλαδή ακόμα λιγότερους υγειονομικούς από όσους έχουν βγει εκτός μάχης…

Οι σημερινές ελλείψεις απέναντι στην πανδημία συνέχεια της εικόνας του προηγούμενου διαστήματος

Την ίδια στιγμή, στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης αυξάνεται ήδη η προσέλευση ύποπτων κρουσμάτων, ενώ νοσηλεύονται και αρκετά επιβεβαιωμένα περιστατικά στην Παθολογική Κλινική. Οι διασωληνωμένοι και βαρέως πάσχοντες ασθενείς στην πλειονότητά τους διακομίζονται προς τα τριτοβάθμια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, μια πρακτική που κρατά χρόνια τώρα, καθώς ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία στερείται τριτοβάθμιο νοσοκομείο.

Οι 5 κλίνες ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) του νοσοκομείου δεν έχουν μετατραπεί ακόμα σε ΜΕΘ, παρά τις αντίστοιχες ανακοινώσεις, καθώς είναι διαθέσιμοι μόνο 2 καρδιολόγοι ενώ λείπει εντατικολόγος. Το προσωπικό έρχεται αντιμέτωπο με ελλείψεις μέσων προστασίας, καθώς, για παράδειγμα, αναγκάζεται να δουλέψει φορώντας τις μάσκες για πολύ περισσότερο χρόνο από τον επιτρεπτό.

Για τα προβλήματα του συγκεκριμένου νοσοκομείου οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαν καταθέσει Ερωτήσεις στη Βουλή, σχετικά με προβλήματα στη στελέχωση της Ψυχιατρικής Κλινικής (Σεπτέμβρης του ’19) και στη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής (Αύγουστος του ’17), τα οποία, καθώς παρέμεναν αναπάντητα από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, επανακατέθεσαν ακόμα δύο φορές.

Στο νοσοκομείο αναφοράς της Περιφέρειας, το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο», υπάρχουν όλες και όλες 5 ΜΕΘ για μια περιφέρεια σχεδόν 300.000 κατοίκων. Και εδώ παρουσιάζονται ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, τα οποία χορηγούνται με το σταγονόμετρο. Υπάρχει έλλειψη σε προσωπικό καθαριότητας και βοηθούς θαλάμου, σε μάσκες ffp2 και ffp3, ενώ στο προσωπικό των ΤΕΠ και των τμημάτων που διαχειρίζονται ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού δόθηκαν… φόρμες για βαφείς, καθαριστές και κηπουρούς (!), με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης και διασποράς του ιού.

Η δικαιολογημένη αγανάκτηση να σημαδέψει τον πραγματικό ένοχο

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών. Συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα χωρίς να αναπληρωθούν γυναικολόγος και παθολόγος, με τις ειδικότητες αυτές να προστίθενται στις ελλείψεις αναισθησιολόγου και ακτινολόγου, την ίδια ώρα που το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει επιφορτιστεί με περιστατικά του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς που εξυπηρετούνται στη Μαιευτική, Παιδιατρική και Παθολογική Κλινική, προκαλώντας έτσι πρόσθετες ανησυχίες διασποράς του ιού. Και σε αυτήν την περίπτωση το ΚΚΕ είχε καταθέσει δύο Ερωτήσεις μέσα στο 2019 για τα προβλήματα και τις ελλείψεις του νοσοκομείου.

Η λειτουργία βασικών τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας επιτυγχάνεται χάρη σε επικουρικούς ιατρούς, οι οποίοι εργάζονται με ημερομηνία λήξης, ενώ κενά επίσης υπάρχουν σε παραϊατρικό προσωπικό και κυρίως βοηθητικό υγειονομικό (π.χ. τραυματιοφορείς) και υποστηρικτικό προσωπικό (π.χ. εργαζόμενοι σε πλυντήρια, κουζίνα, φύλαξη), ανάγκες που κατά κανόνα καλύπτονται με συμβασιούχους του ΟΑΕΔ (11 υπηρετούν σήμερα).

Προσθέτοντας στα παραπάνω και το κλείσιμο των τακτικών εξωτερικών ιατρείων σε όλα τα νοσοκομεία, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για το λαό της περιοχής είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Για παράδειγμα, οι χρονίως πάσχοντες βρίσκονται πλέον χωρίς παρακολούθηση, ενώ γενικότερα η περίθαλψη του πληθυσμού έχει μπει «στον πάγο».

Οι συνθήκες αυτές, οι οποίες ακόμα περισσότερο σήμερα δικαιολογημένα μεγαλώνουν την ανησυχία αλλά και την αγανάκτηση του λαού, ιδιαίτερα των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή στο χώρο της Υγείας, δεν προέκυψαν από το πουθενά. Αποδεικνύουν περίτρανα πως η πολιτική που εφαρμόζουν και στηρίζουν όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου, σε πλήρη στοίχιση με τις αξιώσεις του και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, η πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία του λαού με όρους «κόστους – οφέλους», όχι μόνο δεν μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, αλλά είναι και επικίνδυνη, ακόμα και για την ίδια του τη ζωή».

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ