- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Το Σωματείο Εργαζομένων στα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας καταγγέλλει τη διοίκηση της «Λιγνιτικής Μελίτης Α.Ε.» και το υπουργείο Ενέργειας

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ

την διοίκηση της ΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ ΑΕ, θυγατρικής εταιρεία της ΔΕΗ Α.Ε. καθώς επίσης και το Υπουργείο Ενέργειας

σχετικά με την εξάμηνη  και πλέον διακοπή της λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης με την πρόφαση της καθυστέρησης έκδοσης Άδειας Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του σταθμού.

Η παραπάνω διακοπή, οδήγησε την τροφοδότηση του σταθμού με μειωμένη παράδοση λιγνίτη από το ορυχείο της Αχλάδας. Αποτέλεσμα ήταν η υπερπλήρωση της αυλής λιγνίτη του σταθμού. Ως φυσικό επακόλουθο η εξάμηνη αυτή λειτουργία του ορυχείου να γίνεται μόνο με το αναγκαίο προσωπικό και χωρίς την συμμετοχή των εργολάβων και των εργαζομένων σε αυτούς συνάδελφους μας οι οποίοι επί εξαμήνου βρίσκονται άνεργοι.

Η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι είναι πως με σημερινό της έγγραφο η ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΤΗΣ ΑΕ ανερυθρίαστα εν μέσω υγειονομικής κρίσης ζητά από το ορυχείο που εργαζόμαστε την διακοπή εξόρυξης και τροφοδοσίας λιγνίτη για τους επομένους δύο μήνες.

Προφανώς μην υπολογίζοντας το κοινωνικό κόστος και ότι η απόφαση αυτή επηρεάζει τις ζωές μας, το δικαίωμα μας στην εργασία.

Τελικά η πολυδιαφημιζόμενη απολιγνιτοποιήση ήρθε στην περιοχή μας πολύ νωρίτερα σε αντίθεση με όμορους νομούς που παλαιότερες, γερασμένες και μη οικονομικά αποδοτικές μονάδες  εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά.

Καλούμε όλους τους θεσμικούς φορείς και την κοινωνία του τόπου μας να καταδικάσει το παραπάνω γεγονός και να στηρίξει το δίκιο μας παίρνοντας τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την αποφυγή του επιπλέον οικονομικού μαρασμού της περιοχής μας.

Ο Πρόεδρος,

Σαμαρτζής Αλέξανδρος

Ο Γενικός Γραμματέας,

Μπόσκος Δημήτριος