- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις των εργαζομένων στο supportemployees για το επίδομα των 800 ευρώ

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας σας γνωρίζει ότι ξεκίνησε σήμερα η υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων από τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που είτε ανέστειλαν υποχρεωτικά την λειτουργία τους λόγω εντολής δημόσιας αρχής είτε βάσει των ΚΑΔ έχουν πληγεί από τις συνέπειες του κορωνοϊού στο supportemployees.yeka.gr προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και το επίδομα των 800 ευρώ.

Ειδικότερα όλοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί με απόφαση του κράτους ή πλήττονται σημαντικά μπορούν να μπουν στην φόρμα και να υποβάλουν την Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένου στο ΕΡΓΑΝΗ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (εδώ).

Για να κάνουν την αίτηση οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης που έχει κάνει ο εργοδότης τους.

Εκεί θα ζητηθούν τα στοιχεία του προσωπικού σας τραπεζικού λογαριασμού IBAN, καθώς και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης της εκάστοτε εταιρείας.

Εκεί δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης του 40%.

Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος από σήμερα μέχρι και 10/4/2020, ως εξής:

– Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1
– Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2
– Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3
– Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4
– Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5
– Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6
– Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7
– Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8
– Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9
– Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Ωστόσο όποιος εργαζόμενος προσπαθήσει να κάνει αίτηση νωρίτερα και όχι με βάση το ΑΦΜ του τότε θα του βγάζει το μήνυμα ότι η πρόσβαση για το ΑΦΜ που τελειώνει, για παράδειγμα σε 5 θα είναι ανοιχτή στις 5 Απριλίου.

Για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας, όπως ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα από σήμερα μέχρι και τις 30 Απριλίου.

Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Παράλληλα, αίτηση πρέπει να υποβάλλουν και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους έχουν λυθεί, είτε με οικειοθελή αποχώρηση, είτε με καταγγελία εντός του χρονικού διαστήματος από 1/3/2020 έως και 20/3/2020 οι οποίοι δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.

Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ στους πρώτους εργαζόμενους. Οι πληρωμές θα γίνονται σταδιακά ανάλογα με το πότε υποβλήθηκε η υπεύθυνη δήλωση. Υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν πολλές πληρωμές ώστε να πληρώνονται άμεσα οι εργαζόμενοι λόγω της κρίσης.

Έτσι ανάλογα με το πότε θα υποβάλλεται η υπεύθυνη δήλωση των εργαζομένων θα γίνεται και η πληρωμή των 800 ευρώ. Τα στοιχεία των εργαζομένων θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία που θα έχουν καταθέσει οι εργοδότες τους.