- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αμυνταίου για το περιβάλλον

Αυτές τις μέρες είναι στις επιτροπές της Βουλής προς συζήτηση, το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο “Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/962 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις”. Η ουσία όμως του νομοσχεδίου, έτσι όπως έχει κατατεθεί, μόνο για εκσυχρονισμό δεν ακούγεται.

Οι μέχρι τώρα προστατευόμενες περιοχές μπαίνουν στο επίκεντρο της συζήτησης και προωθούνται τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Είναι ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες και στα θέλω του μεγάλου κεφαλαίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις επιτροπές της Βουλής οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ελλάδας (ΣΕΒ) ζήτησαν να προστεθούν στον κατάλογο με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τις “ζώνες προστασίας φύσης” ακόμα και εξορύξεις.

Με τα γνωστά επιχειρήματα για “ταχύτερη αδειοδότηση”, “για παραγωγικές επενδύσεις” και άλλα παρόμοια έφτασαν προκλητικά να προτείνουν στις επιτροπές της Βουλής ακόμα και “οι περιοχές Natura να έχουν παραγωγικές δραστηριότητες”.

Η περιοχή μας, ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα τεσσάρων λιμνών εξαιρετικής ομορφιάς (Βεγορίτιδα, Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Πετρών), έχει χαρακτηριστεί ως Περιοχή Natura 2000 με περισσότερα από 130 είδη πουλιών και αρπακτικών. Επίσης λόγω της ορνιθοπανίδας η λίμνη Πετρών είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα προστασίας LIFE.

Καπιταλισμός και Προστασία του περιβάλλοντος είναι ασύμβατα μεταξύ τους. Δεν γίνεται να τα έχεις και τα δύο ταυτόχρονα. Να προστατεύεις το περιβάλλον και τις περιοχές Natura και ταυτόχρονα να κάνεις στο ίδιο μέρος “εξορύξεις”, επενδύσεις στον τουρισμό και στις ΑΠΕ.

Ας σκεφτούμε τι γίνετε και τι έρχεται άμεσα στη περιοχή μας: Τα βουνά μας αποψιλωμένα για τις ανεμογεννήτριες (αιολικά πάρκα στη Περικοπή και τα Ασπρόγεια), στον κάμπο λέβητες καύσης βίο-ρευστών (σε Βεγόρα και Σωτήρα). Οι λίμνες μας να είναι δεξαμενές ακατέργαστων αστικών λυμάτων και φυτοφαρμάκων, και σαν να μην έφτανε αυτό, ειδικά φέτος, να γίνονται θύματα εμπρησμών που εξαφάνισαν τους καλαμιώνες. Οι πληγές των ορυχείων και της καύσης του λιγνίτη για δεκαετίες, τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία, ακόμα νωπές. Με την καύση παράγωγων σκουπιδιών (SRF) για την τηλεθέρμανση, ένα ζήτημα που ακόμα σηκώνει αντιδράσεις για τις επιπτώσεις του στην δημόσια υγεία και το περιβάλλον να είναι προ των πυλών.

Το περιβάλλον μας δεν είναι ούτε η ομορφιά του τόπου ή το τουριστικό του προϊόν, είναι η υγεία και η διαβίωσή μας!

Δεν μπορεί η αντίδραση των άλλων δημοτικών παρατάξεων και του Δήμου να είναι η αδιαφορία, η απλή καταδίκη των συμβάντων, η αποδοχή με μόνο επιχείρημα “ε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι…ας δούμε αν στα ανταποδοτικά πάρουμε κάτι παραπάνω”.

Το περιβάλλον δεν είναι μόνο η ομορφιά του τόπου μας, είναι η υγεία μας και η διαβίωσή μας! Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα του Αμυνταίου δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτή την ανάπτυξη!

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα αντιπαλέψει με κάθε μέσο το περιβαλλοντικό έγκλημα που συνεχίζει η τωρινή κυβέρνηση και οι τοπικές διοικήσεις από κάθε μετερίζι, με όσες δυνάμεις έχουμε. Να σημάνει συναγερμός από τώρα σε κάθε λαϊκό σπίτι, στους εργαζόμενους, στους μικρούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους του Αμυνταίου να μην αφήσουμε να προχωρήσουν τα σχέδια για την περαιτέρω καταστροφή και εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος.