- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Μάκης Ιωσηφίδης: Όλη η αλήθεια για το Ξινό Νερό (video)

Σε σοβαρές καταγγελίες κατά Μπιτάκη και Θεοδωρίδη προχώρησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρώην δήμαρχος Αμυντίου και επιχειρηματίας Μάκης Ιωσηφίδης, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ξινό Νερό Α.Ε.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε πως η προσφυγή του στη δικαιοσύνη αποτελεί πλέον μονόδρομο για την επίλυση του θέματος και πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην επένδυση των 8,5 εκ. Ευρώ για την κατασκευή νέου εργοστασίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά… «το εργοστάσιο θα γίνει, είτε το θέλουν, είτε όχι, Μπιτάκης και Θεοδωρίδης».

Ο κ. Ιωσηφίδης αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό της υπόθεσης, ενώ απάντησε και σε σειρά ερωτημάτων των δημοσιογράφων.

Ειδικότερα είπε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο ιστορικό:

Στις 26-05-2009, ο τότε Δήμαρχος κ. Θεοδωρίδης συμφωνεί στην ίδρυση της «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ-ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ Α.Ε.», στην οποία η «ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΤΑ» παραχωρεί δωρεάν το 50% του δικαιώματος εκμετάλλευσης και χρήσης της αναγνωρισμένης γεώτρησης, με μόνες υποχρεώσεις την κατοχή από τη Δημοτική Επιχείρηση του 40% της νέας εταιρίας, την υποχρέωση της «Μαλαματίνα» να υλοποιήσει επενδυτικό έργο 8.500.000€ εντός 2,5 ετών και να δημιουργήσει 18 νέες θέσεις εργασίας. Στη σύμβαση θεωρείται αλληλένδετη η διανομή, η οποία όμως δίνεται σε θυγατρική της «Μαλαματίνα» και η «ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΤΑ» δεν έχει κανένα κέρδος από τη διανομή!

Στις 23-05-2017, ο Ιωακείμ Ιωσηφίδης αγόρασε από την Μαλαματίνα (εταιρία και φυσικά πρόσωπα) το 60% της «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ-ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ Α.Ε.», που στη συνέχεια μετονομάζεται σε «ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ Α.Ε.». Δηλαδή ο Ι. Ιωσηφίδης αγόρασε τις μετοχές που ο κ. Θεοδωρίδης είχε χαρίσει στην Μαλαματίνα». Αμέσως ενημερώνει τηλεφωνικά τον τότε Δήμαρχο κ. Θεοδωρίδη ότι έχει αγοράσει τις μετοχές και στοχεύει να υλοποιήσει την επένδυση που προβλεπόταν στη σύμβαση, αλλά η Μαλαματίνα δεν είχε πραγματοποιήσει.

Στις την 22-06-2017, ο κ. Θεοδωρίδης (πάλι Δήμαρχος Αμυνταίου) «θυμάται» ότι δεν έχουν τηρηθεί τα υπεσχημένα από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες των μετοχών. Βέβαια, ήταν απολύτως ενήμερος για την κατάσταση, καθώς παρέμενε Αντιπρόεδρος της «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ-ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ Α.Ε.» και δήλωνε παντού ότι η επένδυση θα προχωρήσει. Οκτώ χρόνια μετά και ενώ σύμφωνα με την σύμβαση το νέο εργοστάσιο έπρεπε να παράγει εδώ και 5,5, χρόνια, ο κ. Θεοδωρίδης αλλάζει ξαφνικά στάση και γίνεται πολέμιος της επένδυσης. Ζητά την δικαστική λύση της «ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ Α.Ε.».

Τον Φεβρουάριο 2019 το Δικαστήριο απορρίπτει την αίτηση λύσης της εταιρίας, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί νόμιμα, πραγματοποιεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο οποίο η «ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α.» παραμένει μέτοχος στο συμφωνημένο 23% και πραγματοποιεί μελέτες για την κατασκευή νέου εργοστασίου.

Στις εκλογές του Μαΐου – Ιουνίου 2019 ο Άνθιμος Μπιτάκης δεσμεύεται πολλές φορές (έγγραφα, προφορικά και με διαφημιστικό του video) ότι είναι υπέρ της νέας επένδυσης. Εκλέγεται έχοντας μεταξύ άλλων και την πολιτική στήριξη του πρώην Δημάρχου, Μάκη Ιωσηφίδη.

Τον Σεπτέμβριο 2019 με την ανάληψη των καθηκόντων του ως Δήμαρχος ορίζει νέο ΔΣ στην «ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α.» υπό την Προεδρεία Γιώργου Τσιρώνη.

Η νέα διοίκηση πραγματοποιεί σημαντικές παρεμβάσεις στο εργοστάσιο για την εξασφάλιση των προδιαγραφών ποιότητας στην παραγωγή, διενεργεί έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο για όλες τις διοικήσεις (από το 2011 μέχρι και σήμερα) και συνάπτει σύμβαση αποκλειστικής αντιπροσωπείας, εμπορίας διάθεσης των προϊόντων της με την «ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ Α.Ε.». Η σύμβαση εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση (μονοπρόσωπο όργανο αποτελούμενο από τον Δήμαρχο κ. Άνθιμο Μπιτάκη), ο οποίος γνωρίζει το περιεχόμενό της, όπως επίσης γνωρίζει και το ιστορικό της επιχείρησης, που του δόθηκε εγγράφως.

Οι πωλήσεις της «Ξινό Νερό Α.Ε.» απογειώνονται μόλις σε 3 μήνες. Έχουν κλείσει συμβάσεις με μεγάλες αλυσίδες super market και μεγάλους εμπόρους σε Αθήνα, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το Ξυνό Νερό ως brand name είναι έτοιμο να πάρει επιτέλους τη θέση που του αξίζει στην αγορά. Η «ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ Α.Ε.» προχωράει σε παραγγελίες που διπλασιάζουν τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης σε δύο χρόνια.

Παράλληλα, το εργοστάσιο δουλεύει στο μέγιστο της παραγωγικής του ικανότητας (30 – 40 παλέτες ημερησίως) προκειμένου να προλάβει την ζήτηση. Η διοίκηση Τσιρώνη προγραμματίζει να βάλει δεύτερη βάρδια, που θα ξεκινούσε να λειτουργεί στις 10 Φεβρουαρίου 2020, για τον διπλασιασμό της παραγωγής και τη δημιουργία 16 νέων θέσεων εργασίας.

Στις 28 Ιανουαρίου 2020 ο Δήμαρχος Άνθιμος Μπιτάκης ενημερώνεται ενώπιον συμβούλων από τον Πρόεδρο Δ.Σ. Γιώργο Τσιρώνη για το περιεχόμενο της έκθεσης των Ορκωτών Ελεγκτών που αφορά στις διοικήσεις της επιχείρησης από το 2011 (διοικήσεις Ιωσηφίδη και Θεοδωρίδη). Ο Γ. Τσιρώνης τονίζει ότι πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα και να στείλει την έκθεση στις αρμόδιες αρχές δικαστικού και δημοσιονομικού ελέγχου. Η έκθεση βρίσκεται ακόμα σε κάποιο συρτάρι του Δημάρχου…

Στις 30 Ιανουαρίου 2020, δύο ημέρες μετά την ενημέρωσή του για την εν λόγω έκθεση συγκαλεί Δημοτικό Συμβούλιο για τις 3 Φεβρουαρίου 2020, όπου φαίνεται η πολιτική του σύμπλευση με τον κ. Θεοδωρίδη και ανακοινώνει την απομάκρυνση του Δ.Σ. της «ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΤΑ» και του Προέδρου Γ. Τσιρώνη. Βασικοί λόγοι της απομάκρυνσης είναι: (α) η σύμβαση με την «ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ Α.Ε.» που θεωρεί ότι είναι δημόσιου χαρακτήρα άρα άκυρη, (β) η μη τήρηση των διαδικασιών των δημοσίων συμβάσεων σε παραγγελίες και (γ) η καθυστέρηση ανάρτησης αποφάσεων στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Λίγες ημέρες αργότερα διορίζει τον εαυτό του Πρόεδρο και ορίζει νέο ΔΣ.

Η σύμβαση μεταξύ της «ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΤΑ» και της «ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ Α.Ε.» θεωρείται από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ότι έχει δημόσιο χαρακτήρα και άρα είναι άκυρη (αρ. αποφ. 5255/16-01-2020). Το γεγονός ότι ο Συντονιστής κ. Μιχελάκης και ο κ. Αραϊλόπουλος, συνέταιρος του κ. Μπιτάκη, έχουν φιλικές και ιδιαίτερα πυκνές, κατά το επίμαχο διάστημα, σχέσεις είναι προς διερεύνηση.

Προσφεύγουμε στα αρμόδια όργανα του κράτους κατά της απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που θεωρούμε παράνομη και άκυρη. Οι αποφάσεις (α) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και (β) της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του 3463/2006, αποφαίνονται ομόφωνα ότι η απόφαση του κ. Μιχελάκη ήταν εσφαλμένη και καταφανώς παράνομη. Με την αρ. αποφ. 3/2020 της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 ακυρώνεται η απόφαση του κ. Μιχελάκη.

Ο κ. Μπιτάκης αντί να συμμορφωθεί με την απόφαση του άρθρου 152, η οποία είναι άμεσα εκτελεστέα, άρχισε να δημιουργεί προβλήματα στις παραδόσεις των εμπορευμάτων, στη συνέχεια έκλεινε για μέρες το εργοστάσιο με διάφορες προφάσεις ενώ υπήρχαν μεγάλες παραγγελίες από την «ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ Α.Ε.» και εν τέλει έχει μειώσει την παραγωγή στις 3 με 6 παλέτες την ημέρα.

Ο κ. Μπιτάκης, σε συνεργασία με τον κ. Θεοδωρίδη, τελικά έβαλε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει για τη μη τήρηση της σύμβασης, πέρα από κάθε λογική και νομική πρακτική. Είναι σαφές ότι οι συμβάσεις του εμπορικού δικαίου δεν είναι κουρελόχαρτα και η πρακτική υπογράφω και ξεϋπογράφω είναι μόνο για παιδιά. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για μία σύμβαση που από τη μία πλευρά θα απογειώσει το Ξινό Νερό και θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, ενώ από την άλλη η μη εκτέλεσή της αποτελεί κατάφορη παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου και έχει ρήτρες και νόμιμες αποζημιώσεις που βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια την υπόσταση της επιχείρησης.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα οι συμβάσεις μας με αλυσίδες super market και χονδρεμπόρους, που καταφέραμε να συνάψουμε με μεγάλο κόστος και προσπάθεια, επειδή ο κ. Μπιτάκης αρνείται να πουλήσει εμπόρευμα.

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από (α) τη μείωση παραγωγής (κλείσιμο εργοστασίου για ημέρες, αναγκαστικές άδειες στο προσωπικό, έλλειψη πρώτων υλών και αδυναμία για παραγωγή, παραγωγή 3 – 6 παλετών ημερησίως που σημαίνει λειτουργία με ζημίες), (β) την κακοδιαχείριση (μεταφορές για Αθήνα για λίγα καφάσια επιστρεφόμενων μπουκαλιών, έλλειψη μπουκαλιών, μειωμένες τιμές για να αδειάσουν οι ξέχειλες αποθήκες απούλητων ετοίμων προϊόντων κ.α.) και (γ) τον έλεγχο της επιχείρησης από εξωθεσμικούς παράγοντες – φίλους του δημάρχου (Αραϊλόπουλος, Κασαράκης). Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ζημίες περί τις 250.000 ευρώ στο εργοστάσιο έως σήμερα.

Εννοείται ότι δεν αναρτά τίποτα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Ο κ. Μπιτάκης έχει διαμηνύσει ότι θα αντιταχθεί στην πραγματοποίηση της σχεδιαζόμενης επένδυσης. Είναι η ίδια επένδυση που ο ίδιος στήριζε με πάθος μέχρι πριν λίγους μήνες (υπάρχει έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό), αλλά και ο κ. Θεοδωρίδης την είχε παρουσιάσει ως μεγάλο αναπτυξιακό έργο, όταν είχε συνάψει τη σχετική σύμβαση με την «Μαλαματίνα».

Η «ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ Α.Ε.» έχει εκπονήσει τις μελέτες και είναι έτοιμη να υλοποιήσει επένδυση μέχρι 8.500.000 € για δημιουργία νέου εργοστασίου.

Το παλιό εργοστάσιο θα συνεχίσει να λειτουργεί ως δημοτική επιχείρηση και δέσμευσή μας είναι να στηρίξουμε τη λειτουργία του στην αγορά, προκειμένου να αποκτήσει ηγετική θέση στον τομέα των αναψυκτικών.