- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, κ. Ιωάννης Κιοσές εξέδωσε το ακόλουθο μήνυμα:

«Το έτος που διανύουμε σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 101 χρόνων από την Γενοκτονία των αδελφών µας στον Πόντο.

Κάθε χρόνο, την 19η Μαΐου τιμούμε την ιερή μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την οποία η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε και θεσμικώς, με το ν.2193/1994.

Η διαρκής και αδιάλειπτη εκπλήρωση και αυτού του χρέους μνήμης έναντι των μαρτυρικών θυμάτων της γενοκτονίας δεν συνιστά, κατ’ ουδένα τρόπο, στάση εκδίκησης ή φανατισμού, αλλά ένδειξη στοιχειώδους σεβασμού της ανθρώπινης ύπαρξης και αναγνώρισης ενός αδιαμφισβήτητου ιστορικού γεγονότος.

Οφείλουμε ως γνήσιοι απόγονοι ένδοξων προγόνων, να μην εφησυχάζουμε αλλά να εμπνέουμε τις επόμενες γενιές με τις αξίες και τα ιδανικά του πνευματικού μας πολιτισμού,ώστε να διατηρήσουν την ιστορική τους μνήμη ζωντανή και καθάρια.

Διότι η διατήρηση της ιστορικής συνείδησης είναι η έσχατη πράξη αντίστασης απέναντι στην αλλοτρίωση και τον επεκτατισμό. Λαοί που δεν έχουν μνήμη είναι καταδικασμένοι να βιώσουν εκ νέου τα λάθη του παρελθόντος».