- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Αγία Τριάδα Δροσοπηγής (pics)

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Δροσοπηγής, επί τη εορτή του Αγίου Πνεύματος, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης κ.κ. Θεοκλήτου.

Στην Ακολουθία έλαβε μέρος πλειάδα κληρικών τις Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχ. Θεωνάς Αθανασιάδης, ο οποίος εκτενώς, και με θεολογικό τρόπο αναφέρθηκε στο Άγιο Πνεύμα.

Λίγο πριν την απόλυση κλήρος και λαός πραγματοποίησαν λιτάνευση τις ιεράς εικόνας στους δρόμους της κοινότητας, προς ευλογία τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών.

Μεταξύ άλλων παρέστησαν οι βουλευτές Γιάννης Αντωνιάδης και Πέτη Πέρκα, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας Γιάννης Κιοσές, ο δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης και ο πρόεδρος της κοινότητας Μιχάλης Μάρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως για εθιμοτυπικούς λόγους, η τοπική κοινωνία τιμά μία ημέρα αργότερα την εορτή του Αγίου Πνεύματος.

Σύμφωνα με την παράδοση, επί Τουρκοκρατίας, ανήμερα της εορτής, θα γινόταν η έλευση της ιεράς εικόνας της Αγίας Τριάδος στον παλιό οικισμό από το Άγιο Όρος. Οι κάτοικοι που είχαν μεταβεί για να την μεταφέρουν, καθυστέρησαν αρκετά διότι η εικόνα και το άλογο που την μετέφερε, χάθηκαν, και με θαυματουργικό τρόπο εμφανίστηκαν την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με τους κατοίκους αυτό συνέβη διότι αν δεν χάνονταν το άλογο με την εικόνα, και συνέχιζαν την πορεία τους , θα συναντούσαν έναν λόχο με Τούρκους άνδρες οι οποίοι πιθανότατα να τους σκότωναν.