- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

“Celebrate Biodiversity” – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020

Της Αναστασίας Δόλιου

 

«Γιορτάστε τη Βιοποικιλότητα», είναι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2020.

«Με 1 εκατομμύριο είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, δεν υπήρξε ποτέ πιο σημαντική στιγμή να επικεντρωθούμε στη βιοποικιλότητα»

Φετινός οικοδεσπότης των δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι η Κολομβία σε συνεργασία με τη Γερμανία.Η Κολομβία είναι μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στη Γη, που φιλοξενεί πάνω από 51.000 είδη. Φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ποικιλία πουλιών και ορχιδεών στον κόσμο και κατατάσσεται δεύτερη στη ποικιλία φυτών, πεταλούδων, ψαριών γλυκού νερού και αμφιβίων. Αυτή η αφθονία ζωής ευδοκιμεί σε περισσότερους από 300 τύπους οικοσυστημάτων, μερικά από τα οποία παραμένουν ανενόχλητα σε προστατευμένες περιοχές.

Βιοποικιλότητα

Είμαστε στενά συνδεδεμένοι με τη φύση.

Εάν δεν φροντίζουμε τη φύση, δεν μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Ήρθε η ώρα για τη φύση

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν αλλάξει σημαντικά τα 3/4 της επιφάνειας της γης και τα 2/3 του ωκεανού. Μόνο μεταξύ 2010 και 2015, 32 εκατομμύρια εκτάρια δάσους εξαφανίστηκαν, οι παγετώνες λιώνουν με εκπληκτικούς ρυθμούς ενώ αυξάνεται η οξύτητα των ωκεανών, απειλώντας την παραγωγικότητα του ωκεανού. Τα είδη άγριας ζωής εξαφανίζονται δεκάδες έως εκατοντάδες φορές πιο γρήγορα τώρα, από ό,τι τα τελευταία 10 εκατομμύρια χρόνια. Είμαστε στα πρόθυρα μιας μαζικής εξαφάνισης και αν συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι, η απώλεια βιοποικιλότητας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης των συστημάτων τροφίμων και υγείας.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα αναγνωρίζει ότι η βιολογική ποικιλομορφία είναι κρίσιμη για έναν υγιή πλανήτη. Για το σκοπό αυτό, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και οι εταίροι του βοηθούν τις χώρες να αναπτύξουν τα δικά τους εθνικά στρατηγικά σχέδια δράσης για τη βιοποικιλότητα.

Η Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Βιοποικιλότητα της Δυτικής Μακεδονίας, που εκδόθηκε το Νοέμβρη του 2017, είναι ευθυγραμμισμένη με τους γενικούς και ειδικούς στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και συνάδει με τη γενικότερη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βιοποικιλότητα, με στόχο την ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας και της συμβολής της ΕΕ στην αποτροπή της απώλειας Βιοποικιλότητας παγκοσμίως, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Ναγκόγια (2010).

Στο Σχέδιο Δράσης για τη Βιοποικιλότητα της Δυτικής Μακεδονίας γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, στη πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Όσον αφορά στη χλωρίδα, στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 της Περιφέρειας ΔυτικήςΜακεδονίας, έχουν καταγραφεί 313 σημαντικά χλωριδικά είδη και υποείδη.

Οι σημαντικότερες καλλιεργούμενες τοπικές ποικιλίες που ευδοκιμούν στη περιοχή μας είναι:

Όσον αφορά στην πανίδα, στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίαςαπαντούν επίσης σημαντικά είδη πανίδας, εκ των οποίων:

Στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν και έχουν καταγραφεί τέσσερις φυλές ζώων:

Χαρακτηριστικά είδη τα οποία έχουν εξαφανιστεί από τη Δυτική Μακεδονία είναι, από τα θηλαστικά, ο Λύγκας, ενώ από τα πουλιά ο Θαλασσαετός.

Με βάση τα δεδομένα από το Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας, 3 είδη απειλούμενων πουλιών αναπαράγονται μόνο στη Δυτική Μακεδονία.

Ήρθε η ώρα για τη φύση

Η αναστροφή της απώλειας βιοποικιλότητας είναι ο μόνος τρόπος για την αποκατάσταση και διατήρηση ενός υγιούς πλανήτη και της ζωής που υποστηρίζει.

Αυτό θα είναι εφικτό μόνο όταν κατανοήσουμε τον ιστό της ζωής στον οποίο ζούμε και αντιληφθούμε ότι λειτουργεί ως ένα ολόκληρο σύστημα.

Είναι καιρός να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη φύση.

#TimeforNature

Αναστασία Δόλιου

Χημικός Μηχανικός Α.Π.Θ

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΔΠΜΣ «Ενεργειακές Επενδύσεις & Περιβάλλον» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας