- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ για ενίσχυση των δικηγόρων λόγω πανδημίας

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης

 Θέμα: Για την οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων απέναντι στις συνέπειες των μέτρων για την πανδημία

Η επιβληθείσα -για λόγους προφύλαξης της δημόσιας υγείας από την πανδημία του κορονοϊού- διακοπή της λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας, των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων, είχε ως συνέπεια να οδηγηθούν ήδη από το μήνα Μάρτιο χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι στο σπίτι, άνεργοι, χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα, με τα έξοδα ωστόσο να τρέχουν. Παράλληλα, πολλοί δικηγόροι που εργάζονται ως μισθωτοί σε δικηγορικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία, υπό τον μανδύα του “συνεργάτη”, έμειναν τελείως απροστάτευτοι και ήρθαν αντιμέτωποι με ένα καθεστώς εξαιρετικής ανασφάλειας, με απολύσεις, μη καταβολή μισθών, επιβολή μονομερών αλλαγών στους όρους εργασίας τους.

Η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας, με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, έσπευσε να υποσχεθεί ότι θα στηρίξει οικονομικά το σύνολο των επαγγελματιών που δέχτηκαν πλήγμα από τις συνέπειες της εξάπλωσης της πανδημίας, υπόσχεση που αθέτησε στη συνέχεια με την εξαίρεση όλων των επιστημόνων από την αποζημίωση των 800 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο και την εξαγγελία, αντί γι’ αυτήν, ειδικών επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης (voucher). Εξαγγελία που συνάντησε από την πρώτη στιγμή την καθολική αντίδραση των δικηγόρων και των υπόλοιπων επιστημόνων, καθώς επρόκειτο ουσιαστικά για εμπαιγμό, αφού δεν ανταποκρινόταν στο ελάχιστο στην κάλυψη των άμεσων οικονομικών τους αναγκών. Η συνέχεια είναι γνωστή, καθώς μετά από συνεχείς καθυστερήσεις και μια διαδικασία ταλαιπωρίας χιλιάδων δικηγόρων και ενώ τα εν λόγω προγράμματα είχαν ήδη αρχίσει να “τρέχουν”, αποκαλύφθηκε το ανεπαρκές έως και γελοίο περιεχόμενό τους και αποδείχθηκε ότι ο πραγματικός σκοπός των σχετικών κυβερνητικών αποφάσεων ήταν η επιδότηση των ΚΕΚ με πακτωλό χρημάτων και όχι βέβαια οι ανάγκες της επιστημονικής επιμόρφωσης.

Παρά την κατάργηση των προγραμμάτων voucher, ύστερα από την κατακραυγή που προκλήθηκε, οι δικηγόροι και οι άλλοι επιστήμονες έλαβαν για το μήνα Απρίλιο μόνο το ποσό των 600 ευρώ και -για να συνεχιστεί ο εμπαιγμός- έμειναν εκτός αποζημίωσης για τον μήνα Μάιο, παρά τις νέες απατηλές κυβερνητικές υποσχέσεις, χωρίς να έχει προβλεφθεί έως και σήμερα η οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυσή τους και παρά το γεγονός ότι τα δικαστήρια της χώρας άρχισαν να λειτουργούν μόλις την 1η Ιουνίου για τις αστικές και διοικητικές υποθέσεις, ενώ ειδικά για τις ποινικές υποθέσεις προβλέπεται η έναρξη δικών αργότερα, στο τέλος του ίδιου μήνα, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για τους απασχολούμενους με αυτήν την κατηγορία των υποθέσεων. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί για τους ασκούμενους, μισθωτούς-“συνεργάτες” και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους είναι εκρηκτική, καθώς το άμεσο εργασιακό μέλλον τους μόνο ως ανασφαλές και αβέβαιο μπορεί να χαρακτηριστεί.

Δεν ισχύει βεβαίως το ίδιο για τους μεγαλοδικηγόρους και ιδιοκτήτες μεγάλων δικηγορικών εταιρειών, που δε σταματούν να μετρούν τα κέρδη τους. Όλο αυτό το διάστημα προσάρμοσαν επικερδώς τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους, αξιοποιώντας τις επιχορηγήσεις και τη σειρά ΠΝΠ με τις οποίες τους εξόπλισε η κυβέρνηση, επιβάλλοντας δηλαδή στους εργαζόμενους αναστολή συμβάσεων εργασίας, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία, υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών κ.ά. Υπήρξαν περιπτώσεις εταιρειών που επιχείρησαν μάλιστα να μειώσουν το μισθό των εργαζομένων, συμψηφίζοντάς τον απαράδεκτα με το ποσό των 600 ευρώ που θα λάμβαναν από τα προγράμματα voucher για τον μήνα Απρίλιο.

Το ποσό των 800 ευρώ ήταν το ελάχιστο, το στοιχειώδες που περίμεναν οι δικηγόροι για να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένες, άμεσες και ανελαστικές ανάγκες επιβίωσής τους. Η παρούσα κατάσταση που δημιουργήθηκε, υπό την επίδραση της πανδημίας, είναι ωστόσο, η τελευταία μόνο αρνητική εξέλιξη που ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά σοβαρά προβλήματα των ασκούμενων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με τα χαμηλότερα εισοδήματα, όπως οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, η φοροληστεία, μια σειρά αντιδραστικών αλλαγών στη δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια κ.ο.κ. Ας σημειωθεί ότι η επαναλειτουργία των δικαστηρίων και η επανεκκίνηση της δικαιοσύνης έγινε με προτεραιότητα τα συμφέροντα των τραπεζών και την ενίσχυση της αγοράς ακινήτων [συναινετικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις, δικαστικές μεσεγγυήσεις], μακριά από οποιοδήποτε σχέδιο εξασφάλισης της εργασιακής απασχόλησης των δικηγόρων, ούτε βέβαια των λαϊκών συμφερόντων.

Αποδείχτηκε ότι η έλλειψη προστασίας και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και γενικότερα προβλήματα που προϋπήρχαν, σε τέτοιες έκτακτες συνθήκες, όπως η πανδημία, οξύνθηκαν πολύ έντονα.

Με βάση τα παραπάνω, προβάλλουν επιτακτικά τα εξής δίκαια αιτήματα ενίσχυσης των δικηγόρων, ιδιαίτερα των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών με τα χαμηλότερα εισοδήματα:

  1. Άμεση απόδοση του έκτακτου επιδόματος των 800 € για το μήνα Μάιο σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους, ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους.
  2. Άμεση επανένταξη στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί) ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.
  3. Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους, για το διάστημα από Φεβρουάριο έως Μάιο 2020, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Οριστική κατάργηση των εισφορών για τον κλάδο υγείας και των χρεών που αντιστοιχούν σε αυτές.
  4. Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι το Σεπτέμβριο. Η αναστολή να αφορά το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους.
  5. Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβριο, για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους.
  6. Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς Δημόσιο και ιδιώτες μέχρι το τέλος του χρόνου, για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
  7. Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες, για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους.
  8. Κατοχύρωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για τους δικηγόρους, που εργάζονται σε συνθήκες καλυμμένης μισθωτής εργασίας. Προστασία τους από απολύσεις και μονομερείς βλαπτικές μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις στο όνομα των επιπτώσεων της πανδημίας. Χορήγηση όλων των αδειών, επιδομάτων, υπερωριών και υπερεργασίας, αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, όπως σε όλους τους εργαζόμενους.
  9. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προφύλαξης για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων. Άμεση λύση στα διαχρονικά προβλήματα και την υποβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και των κτιριακών εγκαταστάσεων των δικαστηρίων. Προσλήψεις ιατρών υπηρεσίας στα δικαστήρια. Προσλήψεις και κάλυψη των κενών στις θέσεις δικαστικών υπαλλήλων με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση για την άμεση ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων τους, ιδιαίτερα δε για την απόδοση του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ για το μήνα Μάιο, σύμφωνα άλλωστε με τις προηγούμενες κυβερνητικές υποσχέσεις.

Οι Βουλευτές

Γκιόκας Γιάννης

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Παπαναστάσης Νίκος