- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ερώτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Π. Πέρκα σχετικά με την παύση του εμπαιγμού και άμεσες ενέργειες για την οικονομική ενίσχυση του κλάδου των δικηγόρων

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας κα Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα κατέθεσεερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εργασίας &Κοιν. Υποθέσεων με θέμα την Παύση του εμπαιγμού και άμεσες ενέργειες για την οικονομική ενίσχυση του κλάδου των δικηγόρων.

Ειδικότερα, η κα Πέρκα επικαλείται την υπ’ αριθμ. 5029/19-03-2020 ερώτηση με θέμα ‘Μέτρα στήριξης δικηγόρων’, στην οποία οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν την αναγκαιότητα άμεσης στήριξης του κλάδου των δικηγόρων, επεξηγώντας αναλυτικά την οικονομική ασφυξία που προκαλείται από την αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων λόγω Covid19. Δυστυχώς, η απάντηση της συγκεκριμένης ερώτησης και οι ενέργειες που έπρεπε να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία δεν ήταν επαρκείς.

Πλέον, με την στάση της η Κυβέρνηση, αποδεικνύει ότι προβαίνει σε άνιση μεταχείριση σε σύγκριση με άλλους επαγγελματικούς κλάδους, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και της μη-λειτουργίας των δικαστηρίων οδηγεί τον κλάδο σε οικονομικό μαρασμό.

Η κα Πέρκα αναφέρει ότι σε επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας εκφράζεται η έντονη δυσαρέσκεια για τη δυσμενή αντιμετώπιση του κλάδου τους και η αναγκαιότητα άμεσης στήριξής τους, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει καμία από τις εξαγγελθείσες αποζημιώσεις (ειδικού σκοπού – επιστημόνων).

Με βάση τα παραπάνω, η κα Πέρκα ρωτάει τουςαρμόδιουςΥπουργούς για ποια μέτρα σκοπεύουν να υιοθετήσουν από τις διεκδικήσεις και προτάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας και πότε και με ποιον τρόπο σκοπεύουν να ενισχύσουν τον πληττόμενο δικηγορικό κλάδο.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης είναι το κάτωθι:

ΕΡΩΤΗΣΗ

προς τους κ.κ. Υπουργούς

  1. Οικονομικών

2.Δικαιοσύνης

  1. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Παύση του εμπαιγμού και άμεσες ενέργειες για την οικονομική ενίσχυση του κλάδου των δικηγόρων»

κ.κ. Υπουργοί,

Στην υπ’ αριθμ. 5029/19-03-2020 ερώτησή μας με τίτλο ‘Μέτρα στήριξης δικηγόρων’, σας κοινοποιήσαμε την αναγκαιότητα άμεσης στήριξης του κλάδου των δικηγόρων, επεξηγώντας αναλυτικά την οικονομική ασφυξία που προκαλεί η αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών της χώρας μετά την από 15-03-2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’864/15-03-30) και τις υπόλοιπες Π.Ν.Π. που αναστέλλουν τη λειτουργία των οργάνων της Δικαιοσύνης της χώρας. Μάλιστα, προτείναμε μια ουσιαστική δέσμη μέτρων για την ενίσχυση του επιστημονικού κλάδου, ο οποίος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο και βασικό εταίρο για την λειτουργία των θεσμών της Δικαιοσύνης της χώρας μας.

Πλέον, οι τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στους δικηγόρους και τις οικογένειές τους είναι φανερές και δυστυχώς, καθημερινά μας κοινοποιούνται επιστολές των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων, με τις οποίες εκφράζουν την αγανάκτηση των συναδέλφων/-ισσων τους και θεωρούν πως η Πολιτεία προβαίνει σε άνιση μεταχείριση έναντι άλλων επαγγελματικών κλάδων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας, που θα σας έχει αποσταλεί αρμοδίως και με την οποία εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για τη δυσμενή αντιμετώπισή τους καθώς δεν έχουν λάβει καμία από τις εξαγγελθείσες αποζημιώσεις (ειδικού σκοπού – επιστημόνων) και ζητούν την ουσιαστική στήριξη του κλάδου τους.

Επειδή, η αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων έχει ξεπεράσει τους δύο μήνες και έχει ήδη επιφέρει τεράστιες οικονομικές ζημιές στους δικηγόρους.

Επειδή, η Πολιτεία έχει καθυστερήσει στην απονομή ουσιαστικής βοήθειας στον εν λόγω κλάδο και οι ενέργειες της Κυβέρνησης παραπέμπουν σε εμπαιγμό.

Επειδή, ακόμα δεν έχουμε διακρίνει το πως δίνεται η στήριξη στον δικηγορικό κλάδο από πλευράς Κυβέρνησης.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

-ποια μέτρα σκοπεύουν να υιοθετήσουν από τις διεκδικήσεις και προτάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας;

-πότε και με πιο τρόπο σκοπεύουν να ενισχύσουν τον πληττόμενο δικηγορικό κλάδο;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)