- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Γ. Αδαμίδης: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ή «Πανελλήνια ημέρα συμφερόντων του φυσικού αερίου»;

Αύριο είναι η «Ημέρα Περιβάλλοντος» και για μια ακόμη φορά θα ακούσουμε διάφορα ωραία και «παχιά λόγια» για το περιβάλλον. Μόνον που το ενδιαφέρον για το περιβάλλον δεν είναι λόγια.. Χρειάζονται πράξεις…

Ειδικά στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη οι πολίτες αντί για την Ημέρα Περιβάλλοντος θα δουν να εορτάζεται η «Ημέρα των συμφερόντων του φυσικού αερίου»..

Κακά τα ψέματα.

Ποιος ωφελείται από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Το «κύκλωμα» του φυσικού αερίου

Αυτό είναι το καύσιμο που θα πάρει τη θέση του λιγνίτη. Οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου και αυτοί που το εισάγουν θα είναι οι κερδισμένοι !

Ο πρωθυπουργός έκανε την επιλογή της βίαιης απολιγνιτοποίησης αδιαφορώντας για τις δραματικές επιπτώσεις στις περιοχές της Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας (το άγχος του , στη Bild, ήταν για τις δουλειές των γερμανικών εταιριών!). Μάλιστα, πριν μια εβδομάδα ζήτησε, μαζί με άλλες επτά χώρες,  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να επιδοτεί τα έργα και τις υποδομές φυσικού αερίου…

Και να σκεφθεί κανείς ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν έκανε τίποτα (το 2013) ώστε να αποκτήσει Α.Δ.Ι. η νέα μονάδα Πτολεμαϊδα 5 , ούτε διεκδίκησε –όπως όφειλε- δωρεάν δικαιώματα ρύπων (CO2) που θα έκαναν πιο ανταγωνιστική τη λιγνιτικη παραγωγή.

Από τη μια αδιαφορία για τους λιγνίτες και από την άλλη «πρεμούρα» για το φυσικό αέριο. Τελικά, τίποτα δεν είναι τυχαίο!

Όμως είναι περίεργο που οι μονίμως θορυβούντες οικολόγοι δεν βρίσκουν τώρα να πουν μια λέξη στους κατοίκους των περιοχών μας..

Δεν τολμούν να πουν ούτε μια λέξη για τα «φαραωνικά σχέδια» των μεγα-φωτοβολταικών πάρκων στη Δυτική Μακεδονία!

Αδυνατούν να αρθρώσουν λόγο και επιχειρήματα για αυτά τα σχέδια που δεν έχουν ελεγχτεί πουθενά στον κόσμο! Γιατί απλούστατα, μεγάλα φωτοβολταικά έχουν γίνει σε ερημικές εκτάσεις , ποτέ κοντά σε αστικά κέντρα όπως είναι οι πόλεις μας, η Κοζάνη ,η Πτολεμαΐδα και η Μεγαλόπολη…

Γνωρίζουν κάτι; Μπορούν να εκτιμήσουν; Η απλώς θεωρούν αναλώσιμους τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας που «κάτι άλλο θα βρουν να κάνουν» σύμφωνα και με την εντολή του κ.Μητσοτάκη !

Γ. Αδαμίδης