- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Κανονικά θα διεξαχθούν οι «Πρέσπες 2020» με Βίσση, Μητσιά, Βιτάλη και ίσως Μπρέγκοβιτς και Πάολα (video)

Με τη φράση «ο πολιτισμός δεν σταματά πουθενά, πόσο μάλλον εδώ με μια εθνική εκδήλωση» ο Γιώργος Λιάνης έδωσε το στίγμα των φετινών εκδηλώσεων «Πρέσπες 2020» οι οποίες θα διεξαχθούν κανονικά – εκτός φυσικά συγκλονιστικού απροόπτου και ραγδαίων εξελίξεων – με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας και υγιεινής.

Ο καλλιτεχνικής διευθυντής του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών, μαζί με τα μέλη του Δ.Σ., αναφέρθηκαν αναλυτικά στο πρόγραμμα, με ορισμένες υποσημειώσεις.

Πρώτη υποσημείωση οι ημερομηνίες των εκδηλώσεων που δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Έτσι, θα πραγματοποιηθούν είτε το τριήμερο 21-23 Αυγούστου, είτε το τετραήμερο 27-30 Αυγούστου.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι οι δύο μεγάλες εκδηλώσεις σε Άγιο Αχίλλειο και Φλώρινα. Στο νησάκι των Πρεσπών θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με πιθανό τίτλο «Από τον Τσιτσάνη στον Θεοδωράκη» με τους Μανώλη Μητσιά και Ελένη Βιτάλη.

Στην πόλη της Φλώρινας και ειδικότερα στο γήπεδο ποδοσφαίρου έχει προγραμματιστεί συναυλία της Άννας Βίσση. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση και προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, θα υπάρχει εισιτήριο εισόδου 5 ευρώ.

Η τρίτη εκδήλωση είναι άγνωστο αν θα γίνει στη Φλώρινα ή στο Αμύνταιο και εξαρτάται κυρίως από το αν θα βολέψουν οι ημερομηνίες. Η σκέψη είναι για μια τσιγγάνικη βραδιά με τους Γκόραν Μπρέγκοβιτς και Πάολα.

Επίσης, υπάρχει και η σκέψη να πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο των Πετρών, με τη μορφή πιθανότατα θεατρικού μονολόγου, και με τον χαρακτήρα που θέτει το υπουργείο Πολιτισμού για εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους.

Ο κ. Λιάνης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως είναι πολύ πιθανή και η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στις φετινές εκδηλώσεις, για τις οποίες υπογράμμισε πως από την αρχή ήταν της άποψης ότι πρέπει να γίνουν, όπως επίσης πίστευε ότι δεν θα έπρεπε να κλειστούν μέσα οι ηλικιωμένοι το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Στο θέμα της πανδημίας και των μέτρων που θα λάβει ο Οργανισμός στη διάρκεια των εκδηλώσεων αναφέρθηκαν επίσης η πρόεδρος του Δ.Σ. Χρύσα Μάντση και ο αντιπρόεδρος Νίκος Ταμουτσέλης.

Ο κ. Λιάνης, εκτός των εκδηλώσεων, αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα της απολιγνιτοποίησης λέγοντας πως η Φλώρινα έχει χάσει χρόνο, καθώς θα έπρεπε να υπάρχουν ήδη δομές και συγκεκριμένο πλάνο και να έχουν γίνει οι κατάλληλες επαφές. Ο ίδιος, όπως είπε, έχει έρθει σε επαφή με τους δημάρχους και τους λοιπούς φορείς και είναι διατεθειμένος να στηρίξει κάθε τους προσπάθεια. Σημείωσε δε πως η απολιγνιτοποίηση στα σύνορα είναι εθνικό θέμα.

Τέλος, αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας πως η σημερινή κυβέρνηση «καλά έκανε και άλλαξε θέση».