- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Απάντηση στον Δήμαρχο και στο Δ.Σ. του Δήμου Πρεσπών σχετικά με το μνημείο στο Πισοδέρι

Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*

 

Στις 22-6-2020 το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πρεσπών –μετά από έκτακτη-κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση– εξέδωσε μία απόφαση σχετικά με το μνημείο που έστησε η ομάδα μας «Μακεδόνες Δραμινοί» στο Πισοδέρι. Η απόφαση αυτή επισημαίνει τα εξής:

α) Η στήλη που στήθηκε είναι διαφορετική από αυτή που προτάθηκε. Συγκεκριμένα: έχει προστεθεί μαίανδρος, έχει προστεθεί το λογότυπο «Μακεδόνες Δραμινοί» καθώς και η φράση «σκίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών», επιπλέον έχει αφαιρεθεί το πλαίσιο του κειμένου και έχει αυξηθεί το μέγεθος της γραμματοσειράς.

β) Την ημέρα της τοποθέτησης του εν λόγω μνημείου δεν έγινε κάλεσμα σε πολίτες φορείς, πλην του Δημάρχου, ούτε καν της κοινότητας Πισοδερίου της οποίας την βοήθεια αξιοποίησε ο σύλλογος για να προωθήσει το αίτημά του.

γ) Λήφθηκε υπόψη του συμβουλίου νέα επιστολή του προέδρου της κοινότητας Πισοδερίου, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος του Πισοδερίου καλεί το δημοτικό συμβούλιο να επανεξετάσει το θέμα της έγκρισης τοποθέτησης της στήλης.

δ) Τον λόγο πήραν τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πρεσπών. Ο πρώτος δημοτικός σύμβουλος, μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι «δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα αποφασίσουμε για τη Συμφωνία των Πρεσπών». Η δεύτερη δημοτική σύμβουλος τάχθηκε υπέρ της ανάκλησης της άδειας τοποθέτησης της στήλης λόγω του ότι αυτή που στήθηκε έχει διαφορές σε σχέση με αυτήν που προτάθηκε, με την οποία θέση συμφώνησε και η τρίτη σύμβουλος. Ο τέταρτος σύμβουλος πρότεινε «να αφαιρεθεί τελείως η συγκεκριμένη στήλη λόγω του ότι όλα αυτά που αναγράφονται σ’ αυτήν είναι διχαστικά».

ε) Ζητείται άμεσα από την ομάδα Μακεδόνες Δραμινοί, μέσα σε 20 μέρες, να αντικαταστήσει τη στήλη ώστε να ανταποκρίνεται στην αρχική πρόταση χωρίς τα πρόσθετα στοιχεία.

στ) Αν μετά από 20 μέρες δεν γίνει η αντικατάσταση με άλλη στήλη, τότε θα ανακληθεί η άδεια και η μαρμάρινη στήλη θα κατεδαφιστεί. Μέχρι τότε η ήδη υπάρχουσα μαρμάρινη στήλη θα καλυφθεί με ευθύνη του Δήμου Πρεσπών.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο δήμαρχος Πρεσπών κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης δήλωσε το εξής: «Οι Πρέσπες έχουν υπάρξει το επίκεντρο διχασμού στη χώρα μας για τον οποίο οι Πρεσπιώτες αν και δεν είχαν καμία ευθύνη πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα. Διδαγμένοι από τα πάθη του παρελθόντος είμαστε σήμερα ταγμένοι στις αξίες της συναίνεσης και της ανοχής. Λυπάμαι πολύ που από την όμορφη Δράμα, κάποιοι αγνόησαν τις ευαισθησίες μας και καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη της κοινότητας Πισοδερίου και του Δημοτικού Συμβουλίου και τους καλούμε να διορθώσουν άμεσα τις αυθαιρεσίες τους που έχουν δημιουργήσει ένταση και διχασμό στην κοινωνία μας».

Εμείς, ως Μακεδόνες Δραμινοί απαντάμε στα πιο πάνω ως εξής:

α) Στο έγγραφο το οποίο στείλαμε στον πρόεδρο της κοινότητας Πισοδερίου κ. Θωμά Μούσια –σχετικά με την τοποθέτηση του μνημείου– και το οποίο ο κ. Μούσιας προώθησε στον Δήμο Πρεσπών, υπάρχει το λογότυπο της ομάδας μας. Το λογότυπο αυτό αποτελείται από τον ήλιο της Βεργίνας και τις φράσεις «Μακεδόνες Δραμινοί» και «σκίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών». Δίπλα σε αυτό το λογότυπο έβαλε την υπογραφή του ο δήμαρχος Πρεσπών κ. Πασχαλίδης, επομένως είδε ότι η φράση «σκίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών» περιέχεται στο λογότυπό μας.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αναφέρει ότι το λογότυπό μας είναι μόνο η φράση «Μακεδόνες Δραμινοί» και ότι τάχα εμείς προσθέσαμε στο μνημείο και τη φράση «σκίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών». Αυτό δεν είναι αληθές επειδή όπως εξηγήθηκε πιο πάνω, η φράση «σκίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών» είναι μέρος του λογότυπου. Επομένως, εμείς προσθέσαμε απλά το λογότυπό μας στην πρόσοψη του μνημείου που προσφέραμε στο Πισοδέρι. Αυτό ήταν το έγκλημα που διαπράξαμε. Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι σε πολλά μνημεία κάτω από το κυρίως θέμα τους, υπάρχει το λογότυπο ή το όνομα της συλλογικότητας που τα κατασκεύασε.

Στην πραγματικότητα, η φράση που ενόχλησε και ξεσήκωσε τις αντιδράσεις εναντίον μας ήταν η φράση «σκίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών». Αυτό το δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Πισοδερίου αμέσως μετά από τα αποκαλυπτήρια του μνημείου. Μόλις είδε αυτή τη φράση, εκνευρισμένος είπε ότι αυτό δεν έπρεπε να γίνει και ότι είναι κάτι που πρέπει αμέσως να διαγραφεί από το μνημείο, μάλιστα μας πρότεινε να καλύψουμε το λογότυπό μας με στόκο. Του είπαμε ότι, θεωρήσαμε ότι δικαιούμαστε να βάλουμε και το λογότυπο της ομάδας μας, αφού εμείς προσφέραμε το μνημείο. Αυτός μας είπε ότι η επιγραφή του άρεσε πάρα πολύ και μόνο αυτή αναδεικνύει το μνημείο, ενώ με το συγκεκριμένο λογότυπο και τον μαίανδρο το μνημείο γίνεται φτωχότερο. Βέβαια, το δημοτικό συμβούλιο στην απόφασή του συμπεριέλαβε στις αλλαγές και το μέγεθος της γραμματοσειράς, όπως επίσης και το πλαίσιο που στο αρχικό σχέδιο υπήρχε γύρω από το κείμενο. Αυτά τα τελευταία δεν είναι ουσιαστικά ούτε ενόχλησαν κανέναν, είναι προφανές όμως ότι αποφασίστηκε να αλλαχτούν λόγω του εκνευρισμού που προκάλεσε η φράση «σκίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι πράγματι στο αρχικό σχέδιο του μνημείου η επιγραφή έφερε πλαίσιο γύρω της, χωρίς να υπάρχει κάτω από αυτήν ο μαίανδρος και το λογότυπο της ομάδας Μακεδόνες Δραμινοί. Φυσικά θα αποτυπώναμε και το λογότυπο της ομάδας μας στο μνημείο, είτε στο πλαϊνό είτε στο πίσω μέρος του, χαμηλά και σε μικρό μέγεθος. Την τροποποίηση του αρχικού σχεδίου –δηλαδή να αφαιρεθεί το πλαίσιο, να γίνουν μεγαλύτερα τα γράμματα του κειμένου και να προστεθεί ο μαίανδρος και το λογότυπο της ομάδας μας κάτω από την επιγραφή– την πρότεινε ένας από τους χορηγούς και συγκεκριμένα ο κ. Δημήτριος Γιουματζίδης με το σκεπτικό ότι με αυτό τον τρόπο το μνημείο θα γινόταν αισθητικά καλύτερο. Η δική μου προσωπική ευθύνη υπάρχει επειδή τελικά αποδέχθηκα αυτές τις αλλαγές και ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα, δηλαδή οι έντονες αντιδράσεις κατά της φράσης «σκίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών» οι οποίες οδήγησαν στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μιλάει μέχρι και για κατεδάφιση του μνημείου. Πάντως ο ντόρος που δημιουργήθηκε λειτούργησε θετικά ως προς την δημοσιοποίηση του μνημείου και επομένως συνέβαλε ώστε να έρθει για μία ακόμα φορά στην δημοσιότητα το θέμα της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών. Για εμάς αυτό είναι το ζητούμενο και πάντα θα το επιδιώκουμε, ώστε ποτέ να μην ξεχαστεί η προδοσία που συντελέστηκε ούτε να σταματήσει ο αγώνας για την ακύρωσή της.

β) Η ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πρεσπών αναφέρει επίσης ότι την ημέρα της τοποθέτησης του μνημείου δεν έγινε κάλεσμα σε πολίτες φορείς, πλην του Δημάρχου, ούτε καν της κοινότητας Πισοδερίου.

Ούτε αυτό είναι αληθές. Μερικές ημέρες πριν από τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, ο δήμαρχος Πρεσπών κλήθηκε από εμάς να παραστεί σε αυτά, όμως μας εξήγησε ότι εκείνη την ώρα θα βρισκόταν εκτός Φλώρινας. Όταν του ζητήθηκε να στείλει κάποιον εκπρόσωπο του δήμου, ο κ. Πασχαλίδης απάντησε ότι δεν θα μπορέσει να παραστεί κανένας εκπρόσωπος από το δήμο Πρεσπών. Ωστόσο στα αποκαλυπτήρια παρευρίσκονταν πέραν των απλών πολιτών, ο πρόεδρος της κοινότητας Φλώρινας κ. Κωνσταντίνος Ρόζας, ο πρόεδρος της κοινότητας Πισοδερίου κ. Θωμάς Μούσιας και ο πρόεδρος του συνεταιρισμού δασοκτημόνων Πισοδερίου κ. Παντελής Δάφας. Οι δύο τελευταίοι γνώριζαν για τη συγκεκριμένη εκδήλωση μερικές ημέρες πριν την πραγματοποίησή της. Περίπου τέσσερις ώρες πριν από τα αποκαλυπτήρια κάναμε την εξής δημόσια ανάρτηση στο Facebook: «Σήμερα 17 Ιουνίου 2020 Ημέρα Αντίστασης και Αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια Μνημείου στο Πισοδέρι της Φλώρινας στις 6 μ.μ.». Αυτή την ανάρτηση συνόδευε η φωτογραφία του μνημείου με μία ελληνική σημαία να το σκεπάζει. Επίσης, ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά Φλωρινιώτες αλλά και άλλοι συνέλληνες και συνελληνίδες των γύρω περιοχών. Επομένως, δεν ισχύει αυτό που αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου Πρεσπών, ότι δηλαδή «την ημέρα της τοποθέτησης του εν λόγω μνημείου δεν έγινε κάλεσμα σε πολίτες φορείς, πλην του Δημάρχου, ούτε καν της κοινότητας Πισοδερίου». Το γεγονός ότι δημοσιοποιήσαμε τη συγκεκριμένη εκδήλωση στο διαδίκτυο μετά την τοποθέτηση του μνημείου, οφείλεται στην βεβαιότητα που είχαμε για τις αντιδράσεις που θα υπήρχαν από ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ και ΦΙΛΟΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ και δεν θέλαμε να τους δώσουμε την ευκαιρία να μας εμποδίσουν στην ολοκλήρωση της τοποθέτησής του.

γ) Σχετικά με τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων αλλά και του δημάρχου του δήμου Πρεσπών για τα περί αναρμοδιότητας απόφασης του δημοτικού συμβουλίου στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την πρόταση για ανάκληση της άδειας τοποθέτησης της στήλης, για τα δήθεν διχαστικά που αναγράφονται σε αυτήν και για αυτά που δήθεν αγνοήσαμε ως Δραμινοί και με τον τρόπο αυτό δήθεν διχάσαμε την κοινωνία της Φλώρινας, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

  1. i) δεν θεωρούμε ότι διχάζει μία στήλη η οποία αναφέρεται σε ένα πραγματικό γεγονός (το κείμενο της στήλης) και επίσης αναφέρει μία φράση (σκίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών) η οποία εάν πραγματοποιηθεί θα είναι προς όφελος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρου του ανθρώπινου πολιτισμού. Την ελληνική κοινωνία την δίχασε η αντεθνική και αντιεπιστημονική Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία δεν δεχόμαστε να βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι με τον αγώνα που δίνουμε για την ακύρωσής της.
  2. ii) ενημερώνουμε τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πρεσπών ότι στις 9 Δεκεμβρίου 2019, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δράμας υπερψήφισε πρόταση της ομάδας μας Μακεδόνες Δραμινοί, με την οποία καλείται η κυβέρνηση της ΝΔ να ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ούτε αναρμόδιο δήλωσε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας, ούτε διχαστική έκρινε την πρότασή μας. Εμείς δηλώνουμε ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ για τη συγκεκριμένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ και θεωρούμε ότι αυτή την στάση θα έπρεπε να είχαν κρατήσει ΟΛΑ τα δημοτικά συμβούλια της χώρας μας.

Σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την ύπαρξη του λογότυπού μας στην πρόσοψη του μνημείου και αφού το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πρεσπών απαίτησε αυτό να αφαιρεθεί αλλά και να αλλάξουν και ορισμένα άλλα σημεία που δεν συμφωνούσαν με το αρχικό μας σχέδιο (μαίανδρος, μέγεθος γραμματοσειράς και πλαίσιο), εμείς ως οφείλαμε πράξαμε τα δέοντα. Έπρεπε το μνημείο να παραμείνει στη θέση του πάση θυσία. Άλλωστε, η ουσία του μνημείου είναι η επιγραφή του, ανεξάρτητα από το μέγεθος της γραμματοσειράς, ανεξάρτητα εάν αυτή περιβάλλεται από πλαίσιο, ή εάν λίγο πιο κάτω υπάρχει μαίανδρος ή το λογότυπό μας. Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ ΕΜΕΙΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΕΞΕΙΣ.

Υ.Γ.: Η απάντηση που δίνεται μέσω του άρθρου αυτού, σε όσα δήλωσαν ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πρεσπών, καθυστέρησε σκόπιμα, επειδή έπρεπε πρώτα να τελειώσει το θέμα που προέκυψε με το μνημείο και να μην κατεδαφιστεί. Προτιμήσαμε λοιπόν να παραμείνουν αναπάντητες οι κατηγορίες εναντίον μας για όλες αυτές τις ημέρες και να διαφυλαχθεί το μνημείο, παρά να απαντούσαμε αμέσως και να κινδύνευε αυτό με κατεδάφιση.

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.