- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Γιάννης Αντωνιάδης: Νέα κίνητρα ανάπτυξης για τη Φλώρινα (video)

Στο video που ακολουθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του βουλευτή Φλώρινας της ΝΔ κ. Γιάννη Αντωνιάδη, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (συνεδρίαση της 16/7/2020) στο σχέδιο νόμου του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης».

Ακολουθεί και η απομαγνητοφώνηση της ομιλίας.

16/7/2020 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΗΣ ΝΔ κ .Γ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ»

Καταρχάς, εγώ δεν μπορώ να καταλάβω για κάποια αυτονόητα πράγματα, γιατί κουράζεται ο συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για δίωξη της εισαγγελέως. Αυτό είναι καθαρά θέμα της δικαιοσύνης. Κανένας υπουργός δεν μπορεί να διώξει κανέναν εισαγγελέα. Ο μόνος, ο όποιος κάνει παρέμβαση στα της δικαιοσύνης είναι ο κ. συνάδελφος, ο  οποίος τοποθετήθηκε και τώρα αποχωρεί. Άρα, λοιπόν, ας τα αφήσει αυτά τα κροκοδείλια δάκρυα.

Ένα δεύτερο, το οποίο έθεσε είναι το θέμα του περιβάλλοντος. Μονότονα επαναλαμβάνει ότι η Νέα Δημοκρατία δήθεν δεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον κ.λπ.. Όταν βρίσκονται στην Αθήνα κλαίνε με κροκοδείλια δάκρυα, όταν πάνε στη Δυτική Μακεδονία υποστηρίζουν το λιγνίτη. Τελικά να μας πούνε με ποιον είναι. Με  το περιβάλλον ή με την περιοχή εκείνη και με τον λιγνίτη και με όλα αυτά τα μέτρα, τα οποία λένε;

Ένα τελευταίο, γιατί δεν θέλω να σπαταλήσω άλλο χρόνο. Μιλάει για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και όλα αυτά τα συναφή, τα οποία δεν αναφέρονται. Αυτά θα ανακοινωθούν οσονούπω. Αυτά που δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ  σε 6 χρόνια, ε, δεν θα τα κάνει σε 6 μήνες η  Νέα Δημοκρατία. Θα ανακοινωθούν οσονούπω.

Κατ΄ αρχάς οφείλω, επειδή πρώτη φορά τοποθετούμαι μετά την ανακοίνωση για την Αγιά Σοφιά, να καταδικάσω και εγώ με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο αυτό το οποίο έκανε ο πρόεδρος Ερντογάν. Προσβάλλει όλη την ανθρωπότητα, όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να πάψει να στρουθοκαμηλίζει, να αφήσει κατά μέρος τα οικονομικά συμφέροντα, γιατί υπάρχουν πράγματα τα οποία αξίζουν πολύ περισσότερα από αυτά.

Και ένα τελευταίο. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, γιατί για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση υπάρχει ελληνική κυβέρνηση, η οποία ξεκάθαρα πλέον έχει πάρει θέση ότι εφόσον θιγούν τα  κυριαρχικά δικαιώματα,  πέρα από όλα τα διπλωματικά, πολιτικά κ.λπ. θα πάει και σε εμπλοκή.  Μόνον έτσι σταματάνε οι ορέξεις και οι απληστίες της Άγκυρας.

Έρχομαι στο νομοσχέδιο. Θα ξεκινήσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο και αναφέρομαι στα κίνητρα, τα οποία προβλέπει το νομοσχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία. Θέλω να πω ότι σας μεταφέρω και την ικανοποίηση όλης της Δυτικής Μακεδονίας για τα συγκεκριμένα κίνητρα, γιατί επιτέλους οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, μετά από αλλεπάλληλες συνδιασκέψεις και συνεδριάσεις, πλέον μετουσιώνονται σε πράξη.

Το πρώτο Υπουργείο, το οποίο το κάνει αυτό είναι το Υπουργείο Ενέργειας και θέλω να συγχαρώ και τον κ. Χατζηδάκη, τον κ. Θωμά, τη Γενική Γραμματέα και όλους τους συνεργάτες, γιατί επιτέλους υλοποιούν τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.  Το λέω αυτό, γιατί άκουσα και κάποιους συναδέλφους να μιλούν για κάτι ζώνες Αμερικής και όλα αυτά τα συναφή. Θέλω να επαναλάβω και να υπενθυμίσω στους συναδέλφους κάτι το οποίο δεν γνωρίζουν ή εσκεμμένα το ξεχνούν. Η Δυτική Μακεδονία για πάνω από εξήντα χρόνια έδωσε τα σπλάχνα της για την εκβιομηχάνιση και την ανάπτυξη αυτού του τόπου. Ήταν η μόνη στην οποία δεν επιδοτείται το ρεύμα επί 70 χρόνια. Επιδοτείται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, 700 εκατομμύρια επιδότηση για τα νησιά, οι μόνοι Νομοί οι οποίοι δεν  έπαιρναν επιδότηση στην τιμή του ρεύματος ήταν η Φλώρινα,  η Κοζάνη και η Μεγαλόπολη.

Επίσης, οι Νομοί, οι οποίοι πλήττονται, παρότι καταπολεμήθηκε η ανεργία με τη ΔΕΗ. Από το ένα χέρι έδιναν λεφτά και θέσεις εργασίας και από την άλλη τα έπαιρναν πίσω, γιατί  φαινόταν ένα πλασματικό ΑΕΠ, με όλο  το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο παραγόταν εκεί διαχέονταν σε όλη τη χώρα και στην περιοχή αυτή έχουμε λιγότερους πόρους για έργα υποδομής, λιγότερο αναπτυξιακό κίνητρο στον αναπτυξιακό νόμο. Στη Φλώρινα και στην Κοζάνη είναι 30% και στη Θεσσαλονίκη είναι 40%. Στις θέσεις εργασίας μέσω ΕΣΠΑ έχουμε λιγότερες γιατί  φαινόμαστε πλούσιοι.

Αυτά και άλλα πολλά έρχονται να αναπληρωθούν μέσα από αυτά τα κίνητρα, τα οποία δικαίως βάζει το Υπουργείο Ενέργειας και εννοείται, επειδή το ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, ναι θα υπάρχει ρήτρα της δίκαιης μετάβασης και με τα άλλα Υπουργεία. Τα περιμένουμε για να μπορέσει να διορθωθεί σε ένα μικρό μέρος η μεγάλη ζημιά, η οποία δημιουργείται με τη μεταλιγνιτική περίοδο στην περιοχή εκείνη.

Θέλω, λοιπόν, να αναφέρω αυτά τα κίνητρα τα οποία είναι πολύ σημαντικά, να πω για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 5%, για την αύξηση των συντελεστών απόσβεσης παγίων και τη δυνατότητα απόσβεσης της επένδυσης σε μόλις 3 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας, την έκπτωση δαπάνης εργοδοτικών εισφορών κατά τη φάση κατασκευής, ανεξάρτητα από την ηλικία του εργαζομένου και προσαύξηση της δαπάνης κατά 50%, τη μείωση των φορολογικών υποχρεώσεων μιας νεοσύστατης επιχείρησης και άλλα, τα οποία ο χρόνος δεν μου επιτρέπει να αναφέρω.

Γενικά θέλω να πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι είναι ένα θετικότατο νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο το οποίο φέρνει προστιθέμενη αξία στη χώρα και νομίζω είναι μια καλή ευκαιρία, παρόλες τις μικρές ίσως και μεγάλες διαφορές που έχουμε με τις υπόλοιπες παρατάξεις, πρέπει να ψηφιστεί από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Ευχαριστώ.