- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας: Καταδικάζει την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Αναπαραγωγή της είδησης από το ΑΤΕΧΝΩΣ

Την αντίθεση του στην απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εκφράζει σε ανακοίνωση του το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (TKP).

Το TKP συνδέει την απόφαση Ερντογάν με το πλαίσιο αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης AKP, κατηγορώντας την για θρησκευτικό φονταμενταλισμό με σκοπό την καθυπόταξη της εργατικής τάξης στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Το ΚΚ Τουρκίας σημειώνει στην ανακοίνωση του πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αποτελεί ζήτημα σύγκρουσης μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλάμ, αλλά μεταξύ αντιδραστικών και κοσμικών δυνάμεων και πιο συγκεκριμένα μεταξύ της τάξης των καπιταλιστών και της εργατικής τάξης.

Η ανακοίνωση του TKP καταλήγει με κάλεσμα προς τους κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο να αποδοκιμάσουν την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν και όλο το αστικό σκεπτικό πίσω απ’ αυτήν, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του κόμματος να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας ως μουσείου, ενός ιστορικού μνημείου με παγκόσμια ακτινοβολία.

Πηγή: idcommunism.com / sol.org.tr

Υ.Γ. Ο δρόμος των λαών είναι ο δρόμος της φιλίας και της κοινής πάλης για Ειρήνη – Ψωμί – Ελευθερία. Μακριά από μίση, εθνικιστικούς παροξυσμούς, και πολεμόχαρες κορώνες. 

Η στάση των συντρόφων στην Τουρκία παραδειγματίζει, και δείχνει πως η αγάπη για την πατρίδα των εργαζόμενων τάξεων ονομάζεται διεθνισμός, αγγίζει οικουμενικά ιδανικά, και φωτίζει το αύριο.

Ας διαβάσουν ξανά και ξανά την είδηση όσοι ξαναφόρεσαν τις ασπίδες/περικεφαλαίες τους για να καταλάβουν την Πόλη αυτή τη φορά.

 

Τζώτζης Βασίλης

Μέλος ΑΝΤΑΡΣΥΑ