- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Όποιος δεν τολμά να υπερασπιστεί το Φυσικό Αέριο μιλά για ΑΠΕ

Ο ισχυρισμός του τίτλου θα αποδειχθεί όχι μόνο με τα δημοσιευμένα στοιχεία, αλλά και από μια απλοϊκή προσπάθεια εκλαΐκευσης βασικών όρων της επιστήμης του μηχανικού.

Φορτία

Αν θα θέλαμε να προσεγγίσουμε την ηλεκτρική ενέργεια με έναν απλό τρόπο, αυτός θα είναι από την πλευρά της κατανάλωσης. Η προσέγγιση αυτή αν και αντεστραμμένη, αφού η παραγωγή είναι η καθοριστική, αγγίζει την εμπειρία των περισσότερων αναγνωστών του άρθρου.

Στην εικόνα που ακολουθεί καταγράφεται η ημερήσια καμπύλη φορτίου. Η ποιοτική ερμηνεία θυμίζει την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, η ζήτηση αρχίζει τις πρώτες πρωινές ώρες, κορυφώνεται τις ώρες ετοιμασίας του μεσημεριού φαγητού. Ακολουθεί πτωτική πορεία μετά τις ημερήσιες εργασίες, ενώ ακολουθεί και μια βραδινή αιχμή.

Αυτή είναι η αποτύπωση των ενεργειακών αναγκών στην πορεία της ημέρας.

Το φορτίο το οποίο βρίσκεται κάτω από το κατώτερο επίπεδο της καμπύλης ονομάζεται φορτίο βάσης, και αποτελεί την σταθερή και μόνιμη ενεργειακή ζώνη της χώρας. Η ανώτερη τιμή της ζήτησης ονομάζεται αιχμή φορτίου, ενώ οι ενδιάμεσες τιμές μεταβαλλόμενα φορτία.

Κάλυψη Φορτίων

Η κάλυψη των φορτίων βάσης γινόταν, όλα τα προηγούμενα χρόνια με τους λιγνιτικούς σταθμούς. Η κάλυψη των φορτίων βάσης συμβαδίζει με τις τεχνικές παραμέτρους με βασική τη συχνότητα 50Hz, ενώ υπάρχουν και ποιοτικές παράμετροι σταθερότητα, ασφάλεια, εφεδρείες κ.α.

Ο τρόπος κάλυψης των ενεργειακών αναγκών πειθαρχεί σε βασικούς κανόνες. Απόλυτη προτεραιότητα στο δίκτυο έχουν οι ΑΠΕ, ακόμη και αν η ενέργειά τους απορριφθεί η παραγωγή τους θα αποπληρωθεί κανονικά. Ακολουθούν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, αν και τα νερά είναι λίγα σε σχέση με τις ανάγκες. Τέλος εισέρχονται με βάση τη φθηνότερη τιμή κιλοβατώρας οι θερμικοί σταθμοί. Η κατώτερη τιμή εισόδου στο δίκτυο ονομάζεται τιμή συστήματος, ας πούμε κάτι σαν τη βάση εισαγωγής. Η τιμή αυτή δεν παραμένει σταθερή μέσα στη μέρα, ούτε μέσα στο χρόνο. Αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχουν σταθμοί σε θερμή ή ψυχρή εφεδρεία, ικανοί να αντικαταστήσουν κάποια απώλεια μονάδας  ή μια απρόσμενη ζήτηση ρεύματος πχ ραγδαία καιρική επιδείνωση. Η πρόβλεψη των ενεργειακών αναγκών των επόμενων ωρών και ημερών είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, γίνεται όμως με εξαιρετική ακρίβεια αξιοποιώντας προηγμένα συστήματα και πλήθος στοιχείων (καιρικές συνθήκες, στατιστικές αναλύσεις, αρχείο, αργίες κα.).

Φυσικό Αέριο και εφοπλιστές

Στο άρθρο αυτό στεκόμαστε περισσότερο στα φορτία βάσης και στην κάλυψή τους. Η εικόνα δείχνει της μαζική είσοδο του Φυσικού Αερίου ως βασικού καύσιμου για την ηλεκτροπαραγωγή. Οι προδιαγραφές των σταθμών του φυσικού αερίου, μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα από αυτές του λιγνίτη στις εξαιρετικά πολύπλοκες απαιτήσεις της χρήσης ΑΠΕ για ένα ηλεκτρικό δίκτυο. Η ικανότητα γρήγορης εκκίνησης και η λειτουργία σε χαμηλότερο κατώτερο όριο λειτουργίας είναι οι βασικές.

Πίσω από την επιλογή του φυσικού αερίου κρύβονται τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα. Είναι λογικό λοιπόν να μην προτάσσουν το επιδιωκόμενο κέρδος ως πολιτική αφήγηση, αλλά την αξιοποίηση των ΑΠΕ και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στα χρόνια της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, των ιδιωτικοποιήσεων και σήμερα της απολιγνιτοποίησης, το κερδοφόρο κομμάτι ήταν στη ζώνη των μεταβαλλόμενων φορτίων. Σήμερα το κερδοσκοπικό παιχνίδι θα αγκαλιάζει το  σύνολο της παραγωγής ,ας σκεφτούμε πως ξεφυτρώνουν οι νέοι πάροχοι, και θα χτυπήσει κόκκινο στις ΑΠΕ. Οι επιδοτήσεις για την κατασκευή και η εγγυημένη λειτουργία είναι χαρακτηριστικές επιλογές.

Υστερογραφικά

Οι σύντομες αυτές παρεμβάσεις προσπαθούν να καλύψουν με απλό τρόπο την αναγκαία δημόσια συζήτηση για την ανάπτυξη της δράσης της συλλογικότητας απέναντι στις ανεμογεννήτριες. Την ίδια ώρα η κυβερνητική προπαγάνδα υπέρ της απολιγνιτοποίησης αγκαλιάζει το σύνολο των μηχανισμών της τοπικής διοίκησης και διάφορων φορέων, καθόλου αθώων, της «κοινωνίας των πολιτών». Η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο και αν δεν υπάρξει άμεσα προσπάθεια αντιστροφής οι εξελίξεις θα είναι δραματικές.

Τζώτζης Βασίλης

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Μέλος ΑΝΤΑΡΣΥΑ